Polskie szkoły w USA

Temat przeniesiony do archwium.
Witam
Mam takie pytanie czy istnieją w USA Polskie szkoły ( licea ) ?
W których uczęszcza się tak jak w Polsce ( 5 razy w tyg )
Wiem, że są szkoły w których zajęcia odbywają się w soboty i niedziele, ale nie o to chodzi :P
Mieszkam w USA juz dobre pare lat, ale o takich szkolach nie slyszalam. Sobotnie ustnieja owszem, ale pieciodniowe raczej nie. Sa amerykanskie licea, w ktorych mozna zapisac sie na lekcje prowadzone przez polskich nauczycieli po polsku, ale szkola jako taka nie jest polska. Programy “Bilingual” oferowane sa w szkolach znajdujacych sie w dzielnicach zamieszkalych przez obcokrajowcow (Polakow, Latynosow). Osobiscie chodzilam do ogolniaka, gdzie mozna bylo chodzic na zajecia po polsku lub hiszpansku. W tym samym czasie oczywiscie trzeba uczeszczac na zajecia anglieskiego i stopniowo eliminowac zajecia prowadzone w jezyki innym niz anglielski. Oczywiscie sa ludzie, ktorzy ida na latwizne i zapisuja sie na jak najwiecej zajec po polsku, bo jezeli mozna, to czemu nie. Sa to te same osoby, ktore po 4 latach mieszkania w Stanach i uczeszczania na lekcje anglieskiego piec razy w tygodniu nie potrafia sie po angliesku przyzwoicie dogadac.
Dziękuje bardzo :)
Chciałbym spędzić rok szkolny w USA, ale mój angielski jest na poziomie "zerowym" tak to mogę nazwać... Polskie nauczanie dla mnie byłoby bardzo dobrym rozwiązaniem... Szkoda tylko,że są organizowane wyjazdy na rok lub 1 semestr odbywają się w języku angielskim :P....
Pozostaje mi tylko zabrać się za naukę angielskiego i spróbować za rok z takim wyjazdem

»

Programy do nauki języków