kieszonkowe w holandii

Temat przeniesiony do archwium.
hi dziewczyny! jakie kieszonkowe obowiazuje w holandii?? czy to ze stala sumka wynosi 300 euro to prawda? w holandii podobno taniej niz w niemczech(tam dostawalam marne 205 i ani centa wiecej:( ) wiec jesli dostaloby sie faktycznie te 300 to byloby ganz ok:-)) czekam na odpowiedz!pozdrawiam!
kieszonkowe jakie dostaje operka zalezy od ilosci dzieci jakimi sie opiekujesz i ilosci przepracowanych godzin. Jezeli masz jedno dziecko do opieki i pracujesz mniej niz 25 godz w tygodniu to 300 euro to dobra stawka. Jesli masz wiecej dzieci i wiecej godzin to... ja bym na twoim miejscu szukala innej rodziny.
pozdrawiam i zycze powodzenia!!
Ja opiekowałam się jednym dzieckiem, ale zdarzało się ,że było to więcej niż 40 godzin tygodniowo. Miesięcznie miałam 340 euro i dla znajomych au-pair to było dużo bo one zazwyczaj dostawały 70-75 tygodniowo.
anka,a jakie sa ceny w holandii? jak bylam w niemczech to te 205 euro starczalo na pare kosmetykow, raczej tanszych ciuchow i na wyjscie co sobote! a jak musialam zaplacic za kurs(co 3 miesiace) to byla bieda....:-( nie bylam nigdy w holandii wiec nie orientuje sie jakie tam sa ceny,kurcze mam nadzieje ze tak jak w niemczech albo taniej:-) z tymi 3 stowkami to mozna calkiem niezle klar kommen:-)))) ps.jak dlugo jestes juz w holandii? jak startuje w styczniu:-) bede mieszkac kolo utrechtu:)!pozdrowienia! buzka!
Dobre wiesci Monika ja mieszkam 8 km od utrechtu:) i jestem tu 2 miesiace:)
najpierw zapytam za jaki ty kurs placilas!? przeciez to rodzina go oplaca!! no tak przynajmniej jest w holandii...
a jesli chodzi o ceny to nie wiem czy pytasz o ciuchy kosmetyki czy piwo w barze... tak wiec ceny za ciuchy ( mam na mysli w h&m, C&A) sa zblizone do polskich cen. z kosmetykami bywa roznie ale ostatnio dowiedzialam sie ze moje kumpele kupuja na bazarach kosmetyki typu Dior Max Factor za bajecznie smieszne ceny... tak wiec ja tez niedlugo sie tam wybiore:) jesli chodzi o ceny alkoholi to sprawa jasna ze w barze sa drozsze niz w markecie. w sklepie kupisz za okolo 3 euro dobre wino... tylko po winach ma sie ostrego kaca:) piwa w markecie lepiej nie kupowac. w barze natomiast piwo stoi po 2 lub 3 euro to zalezy tez jakie chcesz:) jesli masz wiecej pytan to moj mail to [email]
Pozdrawiam i mam nadzieje do zobaczenia!! ps. w jakiej miejscowosci masz mieszkac??
hi anka widze zy my sie dobrze rozumiemy:-)))) takiej towarzyszki potrzebuje w holandii:-))))))) zaraz do ciebie zamailuje! buzka!
hej ja za opieke nad 2 dzieci dostaje 400 euro . pracuje od poniedzialku do czwartku ,a w piatki sprzatam domy holendrom:) czyli jakos sie zarabia. mieszkam niedaleko utrechtu-oudewater . mail [email]
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Szkoły językowe

»

Pomoc językowa

Zostaw uwagę