zgadzam się z terri :)
Saa znalazłam rodzinkę na własną rękę. Nich intuicja też Ci podpowie... popatrz na zdjęcia, pytaj o wszystko co Cię interesuje, nie boj się z nimi rozmawiać i mówić o swoich watpliwościach.
A zabezpieczyć możesz się na kilka sposobów, ja tak zrobiłam:
1. wez od nich telefon do byłych au-pairek, które tam pracowały - zadzwoń i obadaj wszystko.
2. Mozesz spisać umowę http://conventions.coe.int/Treaty/en/Treaties/Word/068-1.doc (to przykładowa do pobrania - oczywiście musisz conieco pozmieniać)
3. Rozmawiaj z wieloma rodzinami, nie decyduj się od razu na jedną. - W razie czego spisz sobie numery telefonów do innych rodzinek, które są tobą zainteresowane (jeśli będzie się działo bardzo źle - zadzwonisz do nich i zapytasz czy to jeszcze aktualne, lub czy mogliby ci pomoc coś znależć.. moze sąsiadka akurat będzie potrzebowała opiekunki)
Co mogę Ci jeszcze doradzić... pytaj, pytaj i jeszcze raz pytaj :)
o kieszonkowe, o dzieci, o zainteresowania, o godziny pracy (twoje i hostów), o możliwość odwiedzenia cie przez Twoją rodzinę/znajomych, o ich religię, o ich przyzwyczajenia, daty urodzin, koszty podrozy... wszystko co Ci przyjdzie do głowy :)