Ktory certyfikat??

Temat przeniesiony do archwium.
Hej mam pytanie obecnie jestem w Anglii , mam pytanie co do certyfikatow?? Chodzi o to ktory jest najlepszy FCE, CAE,CPE... Jak wroce do Polski chce pracowac a nie wiem ktory certyfikat zapewni mi najlepszy start??..... Aha moj angielski obecnie jest na pozionie pre- intermediet ( srednio zaawansowany).....
Najlepszy to CPE zdany na 'A'. A jaki certifikat juz robiles? Poczytaj wiecej o poziomie ktory jest wymagany na dany certifikat.
Jestem w Anglii od tygodnia nie robilam zadnego kursu jeszcze, a wiem zeby dojsc do CPE musze zdac FCE i CAE, zamieam byc tu rok wiec nie sadze zebym mogla zdazyc zrobic wszystkie certyfikaty. A wiesz moze cos wiecej o kursach o nazwie ESOL oni oferuja te certyfikaty ale nie wiem czy rzeczywiscie sa godne uwagi i dobre ...
juz o tym (ESOL) byl watek - popatrz w wyszukiwarce. Egzamin jest wszedzie ten sam.
oki dzieki :)
NIE MUSISZ ZDAWAć WSZYSTKICH PO KOLEI!!!!
Zrób jakiś test (w internecie lub w szkole językowej) i tam zobaczysz, na jakim poziomie jesteś - zdecydujesz, czy np. będąc na poziomie FCE chcesz go zdawać czy pouczyć się dłużej i zdać sobie CPE.
nie musze?? tego nie wiedzialam, a wiesz moze ile czasu zajmuje nakuka np CAE lub CPE???
nie musze?? tego nie wiedzialam, a wiesz moze ile czasu zajmuje nakuka np CAE lub CPE???
wszystko zalezy na czlowieku, ile godzin poswieca nauce i w jaki sposob pamieta slowa, zwroty itp. Powiedziec, ze to trwa 100 albo 1000 godzin to jest doprowadzenie kogos w blad. Kazdy czlowiek uczy sie inaczej - najlepiej sprobowac sie uczyc i odpowiednie testowac.
Pamiętaj, że to nie: "nauka CAE,CPE" - tylko przygotowanie do zdania tych certyfikatów. Wszelkie certyfikaty Cambridge (bezterminowe) podobno rzadko uznawane są poza Europą.Są jeszcze ICTLS, ważne 2 lata. Jest jeszcze TOEFL, który jest egzaminem z american english, ale też ważny 2 lata.
Rzeczywiście, to kwestia indywidualna, ile czasu się przygotowujesz,ale szkoły językowe generalnie przewidują po 2 lata do każdego certyfikatu, do FCE może dłużej - w sensie, że przed nim przechodzi się niby dłuższą drogę, bo teoretycznie od elementry... Ja nie mając żadnego, podeszłam do CAE po roku kursu, będąc na 4. roku studiów. Wcześniej uczyłam się w liceum, byłam wtedy w okolicach FCE, więc teoretycznie przygotowanie do CAE zajęło mi rok. Wg lektorów - jeżeli zdało się CAE na A, jest szansa, że przy wielkiej harówca zda się CPE po roku. Generalnie: co najmniej 2 lata. Tyle wiem:)
Jeżeli jesteś na pre-intermediate, to jeszcze ze 2 lata najmniej in my opinion...
Nie da się zrobić FCE w rok? Da sie, co ty piszesz...
Oczywiscie, ze wszystko sie da - ale nie jak poswiecasz 1 godz na tydzien. Jak sie bedziesz uczyl solidnie to tak. Jest takie ang. przyslowie: "You don't get something for nothing". Niestety, nie ma nic za darmo - 'czas' trzeba poswiecic - to wtedy sa dobre wyniki.
Temat przeniesiony do archwium.