Cześć. mam do przetłumaczenia pewien tekst.. napisalem jeden swój lecz bardzo prostymi słowy.. chciałbym aby był "mądrzejszy".. wiele zdań nie potrafie poprawnie złożyć.. więc jeśli ktoś byłby tak dobry i pomógł mi przetłumaczyć ten tekst to bardzo dziękuję. (najbadziej zalezy mi od częsci zaczynającej się słowami "wybierając się w podróż..." Wygląda to następująco:
‘Travel wide, travel wise’
Spróbuję opowiedzieć co to zdanie dla mnie znaczy i dlaczego ważne jest aby podróżować mądrze.
Podróżowanie jest źródłem wiedzy o nas samych, świecie i ludziach.
Warto podróżować ponieważ:
- podróże dostarczają wielu wrażeń
- kształcą... innymi słowy, nasza wiedza o kulturze, tradycjach, obyczajach i historii danego kraju czy miasta wzrasta
- pozdróżowanie dostarcza wiele niezapomnianych chwil i wspomnień
- możemy poznać nowych ludzi
Oczywiście możemy także zapomnieć o wszystkim i odpocząć.
Ale jednak zanim wyjedziemy za granicę, powinniśmy dokładnie zapoznać się z krajem, do którego mamy zamiar się udać. Powinniśmy znać obyczaje i kulture tego kraju, jak się zachowywać by się nikomu nie narazić i co zrobić aby nie dać się okraść.
- Wybierając się w podróż, zwłaszcza zagraniczną, warto pomyśleć o dobrym ubezpieczeniu. Będziemy wtedy pewni, że w razie wypadku, choroby czy kradzieży unikniemy przykrych sytuacji i otrzymamy potrzebną nam pomoc.
- odwiedzając obcy kraj, nie powinniśmy poddawać go krytyce w obecności jego mieszkańców
- Wystrzegajmy się krytykowania obrzędów, zwłaszcza mających swe podłoże w religii. Nie krytykujmy sposobu ubierania się w danym kraju
- Uważajmy na to co jemy, szczególnie w egzotycznych krajach
- Musimy uważac na choroby.. Na całym świecie, i to niezależnie od klimatu, jesteśmy narażeni przede wszystkim na przeziębienia, grypy. zatrucia pokarmowe, których trudno nawet przy najlepszych chęciach ustrzec się w krajach o niskim poziomie higieny.
Więc podsumowując podróże kształcą, rozwijają, dostarczają wrażeń i wspomnień lecz musimy pamiętać że wszędzie może być niebezpiecznie.
z góry dziękuję,
pozdrawiam,
Mariusz