help me jestem kompletnie zielona z gramatyki

Temat przeniesiony do archwium.
Brak wkładu własnego

Wpis zamieszczony (lub przeniesiony) do grupy "Brak wkładu własnego" oznacza, że autor wpisu nie zadał sobie trudu samemu spróbować poradzić sobie z zadaniem lub prośba o tłumaczenie została przepuszczona przez Google Translator. Jeśli ktoś z użytkowników forum ma czas i ochotę może odpisać na taki wpis ale jeśli takiej odpowiedzi nie będzie - nie ma co się denerwować - po prostu nikomu nie chce się odrabiać zadań za kogoś ;-)

Dlatego zachęcamy do własnych prób - szansa na odpowiedź jest znacznie większa.

i: mary, you are sailing round the word on your yacht Blue Wave (1) Have you ever sailed (you/ever/sail)round the word before?
m: Well, (2)..... (be) on boats all my life, but (3).... (not sail) round the world before.
i: What is life like on Blue Wave?
m: Everything(4).... (be)difficult. There is not much water on the boat and you need it for drinking, so I (5)....(wash) in the sea every day.
i: That(6)....(sound)fun.
m: It is OK when the weather(7)....(be)warm.
i: Oh! What(8)....(the weather/be)like since you left?
m: It was fine at the beginning but it(9)....(be)terrible for the last three weeks we(10).....(have)rain and big waves most of the time.
i: So, what(11)....(you/do)all day?
m: I(12)....(make)sure that everything on the boat is OK and I try to rest and relax as much as possible. Since the bad weather started I(13)(....(read)a lot of books and I (1`4)....(not sleep)very much. I am tired but Iam happy to continue.
i: Well good luck for the rest of your trip
chodzi o czas present simple or present perfect pomocy!!!
Olu_i_już -- bez _jakiekolwiek_ wkładu własnego, obrazującego zainteresowanie sprawą choćby trochę wykraczające poza chęć uzyskania dobrej oceny z pracy domowej, nic z tego nie będzie. I już.
ogólnie mam odpowiedzi które uważam ze sa dobre ale nie jestem pewna!!!
zaraz je napisze!!!
2) have been
3) have not sailed
4)
5)wash
6)
7)
8)have the weather been
9)has been
10)have had
11)do you do
12)have made
13)have read
14)have not slept
4)have been
No, to to zupełnie co innego! :)

2) have been +
3) have not sailed +
4) have been - / "Everything" jest l.poj., więc ewentualnie "has been". Myślę, że zarówno "has been" jak i "is" byłoby tu na miejscu. Ja bym chyba nawet powiedział, że rzeczywiście "has been" pasuje tu ładniej -- Mary mówi o swoich dotychczasowych doświadczeniach, więc Present Perfect jest tu na miejscu. Ale zważywszy, że jest to ćwiczenie podręcznikowe, chyba postawiłbym jednak na "is", bo pytanie ma formę: "What S life like..."
5)wash +
6) A tu jaki mamy problem? "Brzmi nieźle / Wygląda na to, że to świetna zabawa!" -- no, to jaki to czas? :)
7) "It IS OK..." -- "Jest dobrze, jak pogoda jest dobra". Przecież nie: "Jest dobrze, gdy pogoda była dobra." -- OK, wiem, że PPerfect nie należy traktować jako czasu przeszłego, ale jednak konstrukcja logiczna tego typu zdania jest podobna w obu językach -- czas zdania podrzędnego musi być ten sam, co podrzędnego w tym wypadku.
8) HAS (!!) the weather (pogoda to jest "ona" -- 3.os.l.poj., prawda?) been
9)has been +
10)have had +
11)do you do +
12)have made - / a przecież dla pytania (poprzedni punkt) wybrałaś prawidłowy czas! Poza tym, zauważ, że dalej masz "and I try to...", czyli simple past, a przecież ona mówi tu o czynnościach równorzędnych, odbywających się w tym samym, mniej więcej, czasie. Aha -- jej nie chodzi tu o jakiś gruby przegląd techniczny, jakiego była dokonała, tylko o rutynowe sprawdzanie, że łajbka jeszcze trzyma się kupy (pardon my French :))
13)have read +
14)have not slept +
dziękuje bardzo!!!!(_:
Temat przeniesiony do archwium.