No, to to zupełnie co innego! :)
2) have been +
3) have not sailed +
4) have been - / "Everything" jest l.poj., więc ewentualnie "has been". Myślę, że zarówno "has been" jak i "is" byłoby tu na miejscu. Ja bym chyba nawet powiedział, że rzeczywiście "has been" pasuje tu ładniej -- Mary mówi o swoich dotychczasowych doświadczeniach, więc Present Perfect jest tu na miejscu. Ale zważywszy, że jest to ćwiczenie podręcznikowe, chyba postawiłbym jednak na "is", bo pytanie ma formę: "What S life like..."
5)wash +
6) A tu jaki mamy problem? "Brzmi nieźle / Wygląda na to, że to świetna zabawa!" -- no, to jaki to czas? :)
7) "It IS OK..." -- "Jest dobrze, jak pogoda jest dobra". Przecież nie: "Jest dobrze, gdy pogoda była dobra." -- OK, wiem, że PPerfect nie należy traktować jako czasu przeszłego, ale jednak konstrukcja logiczna tego typu zdania jest podobna w obu językach -- czas zdania podrzędnego musi być ten sam, co podrzędnego w tym wypadku.
8) HAS (!!) the weather (pogoda to jest "ona" -- 3.os.l.poj., prawda?) been
9)has been +
10)have had +
11)do you do +
12)have made - / a przecież dla pytania (poprzedni punkt) wybrałaś prawidłowy czas! Poza tym, zauważ, że dalej masz "and I try to...", czyli simple past, a przecież ona mówi tu o czynnościach równorzędnych, odbywających się w tym samym, mniej więcej, czasie. Aha -- jej nie chodzi tu o jakiś gruby przegląd techniczny, jakiego była dokonała, tylko o rutynowe sprawdzanie, że łajbka jeszcze trzyma się kupy (pardon my French :))
13)have read +
14)have not slept +