Bardzo proszę o przetłumaczenie speecha o Cobainie

Temat przeniesiony do archwium.
Brak wkładu własnego

Wpis zamieszczony (lub przeniesiony) do grupy "Brak wkładu własnego" oznacza, że autor wpisu nie zadał sobie trudu samemu spróbować poradzić sobie z zadaniem lub prośba o tłumaczenie została przepuszczona przez Google Translator. Jeśli ktoś z użytkowników forum ma czas i ochotę może odpisać na taki wpis ale jeśli takiej odpowiedzi nie będzie - nie ma co się denerwować - po prostu nikomu nie chce się odrabiać zadań za kogoś ;-)

Dlatego zachęcamy do własnych prób - szansa na odpowiedź jest znacznie większa.

Kurt Cobain urodził się 20 lutego w 1967 roku w Aberdeen. Był wokalistą, gitarzystką, kompozytorem i autorem tekstów piosenek w rockowej grupie o nazwie Nirvana. Nie jestem wielką fanką muzyki, jaką tworzył, dlatego nie będę o niej mówić zbyt wiele, jednak chciałabym opowiedzieć trochę o jego osobowości i życiu, ponieważ myślę, że był naprawdę interesującym człowiekiem.
Kurt miał ciężkie dzieciństwo. Jego tata był mechanikiem samochodowym, a mama zajmowała się wychowywaniem dzieci - później pracowała też jako kelnerka i sekretarka. Kurt miał też młodszą od niego siostrę Kimberly. Kiedy miał osiem lat jego rodzice wzięli rozwód. Przez pewien czas mieszkał u ojca w przyczepie kempingowej, a kiedy ten ożenił się ponownie, wyrzucił go z domu. Kurt tułał się po dziadkach i wujostwie, często nocował pod mostem, aż wreszcie ostatecznie zamieszkał u matki. Po skończeniu szkoły średniej całkowicie poświęcił się muzyce. Kurt musiał zacząć zarabiać -w przeciągu kilku lat był sprzątaczem, wychowawcą dzieci na obozach i lokajem w hotelu. Przemieszkiwał zimy w bibliotece, czytając wtedy dużo książek, jadł u znajomych. Wydawało się, że nie ma swojego miejsca na świecie. Jednak w 1991, kiedy Nirvana podbijała już serca fanów swoim albumem Nevermind, poznał swoją przyszłą żonę - Courtney Love. Cobain skarżył się na chroniczne bóle żołądka - chodził do lekarzy, jednak dolegliwości wciąż nie ustawały, dodatkowo, jak twierdził, lek, który mu zapisano, działał jak narkotyk, co pogłębiało jego uzależnienie od heroiny. Ponadto Kurt był bardzo pomysłowym człowiekiem - opracowywał na przykład projekty gitar dla osób leworęcznych. W 1994 roku Nirvana zorganizowała koncerty w Europie, gdzie zaliczyła swój ostatni występ. Kurt miał problemy z gardłem. Nieoczekiwanie wkrótce przedawkował narkotyki podczas pobytu w Rzymie. Nieoficjalna wiadomość o śmierci lidera Nirvany była jednak fałszywa. Po powrocie do USA Cobain stawił się w klinice odwykowej Exsodus, z której po kilku dniach uciekł przeskakując nad murem. Przez ostatnie dni swojego życia tułał się po najbiedniejszych miejscach Seattle gdzie bez problemu mógł zdobyć narkotyki. Zabarykadował się w swoim domu i następnego dnia znaleziono go martwego - popełnił samobójstwo, strzelając sobie w głowę. W jego krwi stwierdzono trzykrotną śmiertelną dawkę heroiny oraz nieznaczną ilość valium. Śmierć idola spowodowała serię samobójstw fanów, a także powstanie wielu teorii spiskowych, jakoby w śmierć Kurta były zamieszane również osoby trzecie.
Ciało Kurta Cobaina zostało poddane kremacji, 1⁄3 prochów została rozrzucona w buddyjskiej świątyni w Nowym Jorku, 1⁄3 w rzece Wishkah, reszta jest w posiadaniu Courtney Love. Warto wspomnieć, że Kurt prowadził dziennik, w którym opisywał swoją nienawiść do świata i wstyd o to, że jest człowiekiem. Dużo rysował. Jego bezpośrednie i kipiące gniewem zapiski często szokowały mnie, kiedy je czytałam. Sądzę, że Kurt Cobain był człowiekiem chorym psychicznie, skorym do obłędu i szalonym, jednak właśnie to jest w nim dla mnie takie fascynujące.

Z góry bardzo dziękuję! Pozdrawiam.
Naprawdę oczekujesz, że ktoś poświęci 30-60 minut na odrobienie Twojego zadania? Dobrze się czujesz? Poszukaj sobie informacji o KC po angielsku. Czy też Ci się nie chce?
Nie chcesz - nie rób. Kto ci powiedział, że wcześniej nie próbowałam tego zrobić sama? Jestem świadoma tego, że to jest dosyć długi tekst, który próbowałam przetłumaczyć, ale miałam tak wiele wątpliwości, że gdybym dała go już po angielsku do sprawdzenia, to w sumie wyszłoby na to samo...
To go najpierw napisz własnymi słowami po polsku - prostymi zdaniami, a dopiero potem spróbuj tłumaczyć. Jeśli nie znasz angielskiego na takim poziomie na jakim znasz polski, to tego tekstu nigdy nie przetłumaczysz. To jest raczej logiczne, wystarczy tylko pomyśleć :)
eva to bardzo ciekawy tekst i daje naprawde wiele do myslenia

Kurt miał ciężkie dzieciństwo (bo) Jego tata był mechanikiem samochodowym,

Kiedy miał osiem lat jego rodzice wzięli rozwód.
Kurt tułał się po dziadkach i wujostwie, często nocował pod mostem, aż wreszcie ostatecznie zamieszkał u matki.

Przemieszkiwał zimy w bibliotece, czytając wtedy dużo książek, jadł u znajomych.

Ponadto Kurt był bardzo pomysłowym człowiekiem - opracowywał na przykład projekty gitar dla osób leworęcznych.

Nieoczekiwanie wkrótce przedawkował narkotyki podczas pobytu w Rzymie. Nieoficjalna wiadomość o śmierci lidera Nirvany była jednak fałszywa.

Po powrocie do USA Cobain stawił się w klinice odwykowej Exsodus, z której po kilku dniach uciekł przeskakując nad murem.

Przez ostatnie dni swojego życia tułał się po najbiedniejszych miejscach Seattle gdzie bez problemu mógł zdobyć narkotyki. Zabarykadował się w swoim domu i następnego dnia znaleziono go martwego - popełnił samobójstwo, strzelając sobie w głowę.

W jego krwi stwierdzono trzykrotną śmiertelną dawkę heroiny oraz nieznaczną ilość valium (co bylo najdziwniejsze)
Śmierć idola spowodowała serię samobójstw fanów, a także powstanie wielu teorii spiskowych, jakoby w śmierć Kurta były zamieszane również osoby trzecie (oraz czwarte i ufoludki).

Warto wspomnieć, że Kurt prowadził dziennik, w którym opisywał swoją nienawiść do świata i wstyd o to, że jest człowiekiem (a nie kosmita).

Dużo rysował (kredkami po scianie).

Sądzę, że Kurt Cobain był człowiekiem chorym psychicznie, skorym do obłędu i szalonym, ( jak rowniez nie do konca uczciwym bo to on sprzedal swiat a pieniadze zdefraudowal (The Man Who Sold The World))

Mnie sie ten styl podoba

« 

Szkoły językowe

»

Pomoc językowa - tłumaczenia