czy ktoś juz miał listening????

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 46
poprzednia |
Hej, niech odezwą się wszyscy, którzy już zdawali tę część egzaminu CAE, generalnie takie wskazówki sa b. pomocne, ja listenig mam jutro i oczywiście zamieszczę na forum mój zestaw, pozdrawiam wszystkich!!!!!
Ehhh..juz po…masakra, pelno literowek porobilam ale co tam, mam nadzieje ze sie wam przyda:
LISTENING - Zestaw C - juz opisany wczesniej
PART1 - Historia ziemniaka:
-A Universal Vegetable, drugiego nie wiem, dalam ‘standards’ ale mialo byc chyba ‘research’ – tak dali inni ludzie, ja w sumie nie zrozumialam co bylo tu powiedziane, bylo tez, population, poison (ze ludzie mysleli ze siemniaki zawieraly trucizne), ‘vitamin C’, ‘potato crisps’ ‘rice or pasta’ I dalej nei pameitam
PART 2 – o nurku
- jakas liczba byla, ja dalam z tego co pamietam 153, chociaz jesczez dwie inne licznby byly podane, ‘Red Sea’, ‘belt’(ze ciezarki do paska sa przymocowane), ‘pearls’, ‘cycling’, ‘age’(age bylo w ostatnim pytaniu ale nie wiem czy to mam dobrze…)
PART 3 – o dwoch osobach zajmujacych sie tkactwem (multiple choice).
- W pierwszym pytaniu bylo czemy babka to lubu – ja dalam odpoweidz chyba ostatnia ze pozawala byc jej kreatywna, czy jkaos ‘wyjsc z siebie’ – w sensie z pomsylami, neistety nei pamietam dokladnego sformulowania
- Tu bylo pytanie o plaszcz ktory zrobila – co w nim bylo takiego fajnego czy jakos tak, I zrzoumialam szystko co powiedziala ale jakos trudno mi bylo dopasowac odpoweidz. Mozliwe odpoweidzi byly ze kolor (purple), ze length, ze ‘the way it was made’ (nie doslownie ale w ten desen), ja dalam to ostatnie bo chodzilo o to ze ona uzyla polaczenia roznych materialow.
- Bylo tez co jest wyjatkowego w opisywanej tkaninie, I ja dalam ze w swietle sie zmienia bo ona mowila ze (glows in the dark)
- Koles mowil o tym co lubi w ‘fabric’ ktora sie zajmuej obecnie I tam mi sie wydaje ze byla “podpucha”, bo on wyrazil podziw dla naukowego osiagniecia, wiec mozna bylo zaznaczyc ze lubi byc zaangazowany w ‘science’, ale ostatecnie wybralam odpowiedz ze ten material bedzie ‘good for the future’, I ze dlatego on to lubi
PART 4 – zle mi poszla ta czesc I zmienialam na ostatnia chwile odpowiedzi wiec nie jestem nawet w stanie podac co dalam, jak babka zbierala arkusze to sobie tylko spisalam to:CACACACBAC. Pamietam tylko drugi speaker tlumaczyl co mu dalo ‘time management’, byla tez babka ktora mowila o swojej pracy I trzeba bylo wybrac ktore mowi – czy nie lubi pracowac przed TV, czy nie pozawala zeby jej praca interfere z jej czasem wolnym – I te dwa pasowaly, mowila ze jak przed telewizorem pracuje to pozniej ja wszystko boli czy cos takiego – ale nie mowila ze ‘nie lubi’…no bomyslalam ze skoro pracuje przed TV czasami tzn ze lubi, wiec ja dalam ze nie chce zeby jej praca kolidowala z jej czasem wolnym – BARDZO PROSZE SIE NIE SUGEROWAC MOIMI ODPOWIEDZIAMI 
Takei durne literowki probilam ‘potatoe’ zamiast ‘potato’, ‘perls’ zamiast ‘pearls’, eh nie chce mi sie juz nawet o tym myslec, powodzenia wszystkim zdajacym mam nadzieje ze wam pojdzie lepiej - nie bylo tak zle,musze przyznac ze czesc 1 I 2 byly bardzo bardzo proste, ludzie wychodzili zadowoleni, mnie niestety nerwy zjadly, no nic..powodzenia wszystkim zdajacym I prosze napiszcie co mieliscie
Cheers
p.s. mialam na mysli 'ziemniaki' w powyzszym a nie siemniaki:)..tak sie wrocilam bo nie powiedzialam z tego wszystkiego o speakingu:)
mialam obrazki ktorych ejsczez nie bylo (chyba): ludzie robiacy fotografie:
- koles robi zdjecie chyba modelce
- koles robi zdjecie w dzungli szympansowi
- ludzie robiacy zdjecia podczas jakis negocjacji/szczytu
Pytanie - ktory musi uwazac podczas pracy/ktore zajecie jest niebezpieczne, i kto bylby zainteresowany ogladaniem tych zdjec. mialam wybrac 2 lub omowic wszystkei 3, nie pamietam pytania jakie mial partner.
Kolega mial ludzi pokazujacych jakies emocje:
- koels w biurze z tego copameitam, wygladajacy na zmartiwonego, przygnebionego, albo zamyslonego
- wioslarze skuleni, glowy pochylone, schowane w ramionach, moze przegrali wyscig albo zmecznei
- dzieci biegnace i smiejace sie
Pytania kolegio nei pameitam, ale on opisywal sytuacje i oczywiscie compare i contrast, do mnei bylo pytanei ktore pokazuje najwieksze emocje.
ok, to teraz ide sie odstresowac, jesczez raz powodzenia tym co jesczez nie zdawali (i sorki za chaotyczne wpisy i literowki ale padam)
Hej, wielkie dzięki za pomoc, chociaż ja myślę, że ja na ten zestaw już nie trafię, mam listening dziś w Gdańsku na 15.30, oczywiście na forum podzielę się swoimi wrażeniami, jeszcze raz dzięki!!!!!
a gdzie zdawałaś?zastanawiam się, w którym mieście listening był najwcześniej, bo pozostali ludzie się jak dotąd nie odzywali, poza tą osobą z Anglii:)
Zdawalam w Anglii w Reading. Wychodzi na to ze UK poszlo na pierwszy ogien. Powodzenia:)
dokładnie ten sam dzien, ta sama godzina tylko Łodz :D
postaram się coś wyskrobać jak wrócę i zobaczymy czy Gdansk miał to samo ;)
hej mam nadzieje ze nie bedziecie tak padnieci czy w takiej euforii ze opiszecie swoj exam dopiero nast dnia bo ja mam speaking wlasnie jutro i stressssss mnie zjada. dzieki wszystkim za wpisy :***
jak to, byl juz reading w UK? myslalam ze wszyscy maja w tym samym czasie...
napisz cos prosze! latwe, trudne, o czym byly teksty??
Reading to taka miejscowosc w uk
porazka
mialam zestaw C
pierwszy tekst byl b.latwy chociaz lektor szybko czyta.
w drugim wszystkie odpowiedzi opisane powyzej sie zgadzaja ale byla jeszcze jedna 'dolphins' chyba, o tym jakie zwierzeta maja podobne organy co ludzie
trzeci i czwarty nastrzelalam. zobaczymy jaka ze mnie snajperka
też miałem C 1 część to chyba jak było pisane: Universal Vegetable, standard (?) nie pasowało mi research bo wcześniej było słówko high, poison, industrial towns, population, potato crisps, diet, rice or pasta. w part 2 liczba 53 chyba, pearls, dolphins, belt, space, Red Sea, cycling, age. w Part 3 i 4 były posrane pozaznaczałem coś, ale już teraz nawet nie pamiętam. Życzę powodzenia, bo się przyda ;)
Heh, dziś Poznań tez miał C. Ogólnie Wasze wpisy pomogły mi uniknąć kilku błędów :) Odpowiedzi z 1 i 2 części mam bardzo podobnie jak wyżej.
1)
- An Universal Vegetable
- research
- population
- poison
- vitamin C
- potato crisps
- rice or pasta

2)
- 153 (tak mieli ludzie, ja oczywiście zjadłam ostatnią cyfrę)
- pearls
- belt
- Red Sea
- cycling
Trzecia część była dość dziwna, troszkę trudne słownictwo dali ;(
W czwartej nie będę opisywać pytań (za mało pamiętam), powiem tylko, że było wyjątkowo dużo odpowiedzi C (wszyscy mieli ich mnóstwo)

Powodzenia wszystkim, którzy są jeszcze przed!
jeszcze mi się przypomniało troszkę :)

1)
-będzie reaserch niestety (ja tez dałam standards) bo było high quality of ... i tu żadną miarą standards nie pasuje
- industrial towns
2)
- też miałam dolphins :)

Ogólnie wyszłam mega zła (że nawet z odpowiedziami tak kiepsko poszło), ale z tego co widzę jest lepiej niż mi się wydawalo :)
właśnei miałąm słuchanie oto moe odp. piszcie jak u was
zestaw C
Part 1 (tylko nie sa po kolei) a universal potato, standard, potato crisps, vitamins ( ale chyba vitamin c powinno być ehhe), population, industry (ale tego nie wiem do końca), pasta or rice, teszty nie pamiętam
Part 2 , napisałam że 53 members ( ale nie jestem pewna czy powiedział under 53 czy hundred and 53, wieć moze 153 było) space, dolphins, cycling, red sea, coż było żę in search of i tu wpisałam how deep can humans goale to strzeliłam nie wiem czy dobrze) reszty nie moge sobie przypomnieć.
Part 3 moje odp, było coś o tym z ona lunie kombinować z kolorami, że mienią sie w light, zaznaczyłam też w pierwszym punkcie ta odp z within limits, poteam był patrick hehe i tu zznaczyłam zadanie chyba gdzei było coż o korzysciach w przyszłości dla ludzi i jeszcze coś była ale bie pamiętam. aa i do tej babki było jeszcze że ona czerpie pomysły z kształtów przedmiotów codziennego użytku czy coś takiego
par4 4 moim zdanie m najgorsza , zazneaczyłam zdania z relax completely, to keep avoid doing it chyba , był facet który móiwł o technology zaznaczyłam ze less free time i odp b chyba że znmił rozkład z\swoich zajęc czy jakos tak, pootem była jakaś babka i tu chodziło chyba o pace in lifetime ale nie wiem i jeszcze jedno było u niej ale nie weim . i coś było chyba o kobiecie która nie lubi pracowac przy telewizorze
a w pierwszym miałam oczywiście universal vegetable ale myślami jak to pisałm byłam przy ziemniaku wiec wybaczcie hehe
moze cie pocisze ale słysząłm ze literówki takie jak w potatoe a nie potato egzaminatorzy uznają bo nie zmieniają one sensy\u zdania więc spoko. chyba zę wyraz przy\esz jedną litere się zmiania na inny to wtedy jest błąd
wydaje mi sie ze mam part 4 tak jak dal :D CACACACBAC ale pewna nie jestem bo odpowiedzi nie spisywalam...
Ja też miałam zestaw C; wydaje mi się, że poniższe odp. są we właściwej kolejności.
part 1 :
-Universal Vegetable
-research (ale się nie upieram- część osób słyszała standard, a ja nie pamiętam jak jest srofmułowane pytanie)
-poison
-population
-industrial towns
-vitamin C
-rice or pasta

Part 2:
-153
-pearls
-belt
-dolphins
-Red Sea
-space
-cycling
mówi Nadia:
-Co jest satysfakcjonującego w tkaniu: odp.D (nie ogranicza kreatywności)
-Co się jej podoba w ostatnim płaszczu: odp. C (the way it was produced)
-Skąd czerpie inspiracje: odp. D (everyday objects)
-Co jest nietypowego w ostatniej tkaninie: ja mam A (że zmienia się pod wpływem temperatury), ale możliwe jest też B (że zmienia się pod wpływem światła)
mówi Philip:
-co mu się podoba w nowej tkaninie: odp. A (że posłuży na przyszłość); cześć osób wybrało C (że jest robiona z przetworzonych materiałów)
- Jak ludzie postrzegają tkaniny: odp. C (nie doceniają ich jako rodzaju sztuki)
Part 4:
Kobieta:
-C (nie sądziła, że może sobie pozwolić na wolny czas) l
- A (completely relaxing) lub B (being stimulated)
Manager:
-nie wychwyciłam
kobieta:
- B (że nie lubi pracować przed TV) lub C (że nie lubi jak praca przeszkadza jej w czasie wolnym)
- A (hobby zaspokaja podstawowe potrzeby)
Facet od technologi:
-C (że technologia sprawia, że jest mniej wolnego czasu)
-B (dał sobie szansę na nowe zajęcia)
kobieta:
-C (czuła się chora z powodu przepracowania) lub B (była uzależniona od szybkiego tempa)
- C ( wyznaczyć sobie zadania które sa możliwe do osiągnięcia)

Nie czuję się mistrzem listeningów, dlatego proszę nie sugerować się tymi odpowiedziami (chciaż część z nich się powtarza). Życzę powodzenia!!!
w part 4 też mam w ostatnim ze wyznacza sobie zadania możliwe do osiągnięcia w ostatnim , ale we wcześniejszym bodajże w tym o tej kobiecie co telewizji nie lubi jak pracuje to zaznaczyłam cos o satysfakcji at work czy cos takiego
a może mi ktoś przypomnieć o co chodziło z ta odp w part 2 co niktórzy maja pearls , bo nie pamiętam wogóle czego dotyczyło to pytanie
Ja też dzisiaj miałam listening wersję C (Łódź). Normalnie jestem załamana:/ Ogólnie to odpowiedzi bardzo podobne jeśli chodzi o part 1 i 2, ale co do 3 i 4 to niczego nie jestem pewna. Nawet nie wiem czy warto sie sugerować odpowiedziami innych w czesci 4, bo coś mi się wydaje, że sporo osób tam strzelało, a przynajmniej każdy ma inne odpowiedzi;p

A ja mam pytanie po pierwsze: czy ktoś mógłby przypomnieć co to było za pytanie w pierwszym gdzie jest odpowiedź "population" - bo zupełnie sobie skojarzyć nie mogę, a teraz mnie to męczy;p

A po drugie, to jak powinno się napisać tytuł? Jeśli napisałam w cudzysłowiu to będzie dobrze czy źle, bo już sama nie wiem:/ I co z tymi literówkami?;p Ktoś napisał, że nie odejmują za to punktów, ale czy na pewno?:> Zrobiłam trochę literówek i żal mi tych punktów, bo napisałam dobre słowo, ale no..np zamiast vitamin napisałam vitamine:/
co do literowek to wg mojej wiedzy nie zaliczaja słowa w ogole
jesli chodzi o cudzysłów to chyba moze byc (glupota by byla gdyby za to odejmowali)
population odnosilo sie do tego ze łączyli ziemniaki ze wzrostem ludnosci w UK
pearls bylo natomiast jak mowili ze to byl kiedys cel nurkow

mam pytanie natomiast czyw pierwszym bylo a universal vegetable czy potato? ;)
Dzięki za odpowiedź:)
Tam było Universal Vegetable:)
ile mieliscie wszystkich pytan?
Były 32 pytania.
Ja zamiast research mam researches.
Tutaj bylo pytanie o to od czego sie zaczal free diving - i dopowiedz ze ludzie najpierw 'urzywali' tego do polawianai perel
*sos* dzieki za taki dokaldny opis! taki mialam humor zjechany od piatku ale mi proprawilas:) czytajac te odpowiedzi przypominam sobie teraz reszte pytan i widze ze mialysmy watpliwosci co do tych samym, wiec tylko nadzieja w tym ze sie strzelilo dobrze:), ehh no nic, pora wreszcie ochlonac po listeningu i wziac sie za writing etc...zostaly 3 dni ciezkiej nauki ;)
Wiecie co, męczy mnie ten listening...takie głupie błędy, wrrr:/ I najgorsze, że nie można sobie sprawdzić tak na pewno, które odpowiedzi były dobre - jak to jest w przypadku matury (trudno, żeby sie tak dało, hehe:D)

A mam pytanie nie na temat: jak oni obliczają tą ostateczną ocenę z CAE? Wie ktoś może?:>
kazda czesc stanowi 20% calości, a pozniej licza srednia
Aha:) Co do ilości pytań to coś mi się nie zgadza...kompletnie nie pamiętam ile tam było naprawdę tych pytań, ale jak sobie teraz przeliczam biorąc pod uwagę odpowiedzi wcześniejszych osób, to wychodzi 31 pytań :| To możliwe? Co przeoczyłam?:>
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 46
poprzednia |

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie

»

Inne