Ehhh..juz po…masakra, pelno literowek porobilam ale co tam, mam nadzieje ze sie wam przyda:
LISTENING - Zestaw C - juz opisany wczesniej
PART1 - Historia ziemniaka:
-A Universal Vegetable, drugiego nie wiem, dalam ‘standards’ ale mialo byc chyba ‘research’ – tak dali inni ludzie, ja w sumie nie zrozumialam co bylo tu powiedziane, bylo tez, population, poison (ze ludzie mysleli ze siemniaki zawieraly trucizne), ‘vitamin C’, ‘potato crisps’ ‘rice or pasta’ I dalej nei pameitam
PART 2 – o nurku
- jakas liczba byla, ja dalam z tego co pamietam 153, chociaz jesczez dwie inne licznby byly podane, ‘Red Sea’, ‘belt’(ze ciezarki do paska sa przymocowane), ‘pearls’, ‘cycling’, ‘age’(age bylo w ostatnim pytaniu ale nie wiem czy to mam dobrze…)
PART 3 – o dwoch osobach zajmujacych sie tkactwem (multiple choice).
- W pierwszym pytaniu bylo czemy babka to lubu – ja dalam odpoweidz chyba ostatnia ze pozawala byc jej kreatywna, czy jkaos ‘wyjsc z siebie’ – w sensie z pomsylami, neistety nei pamietam dokladnego sformulowania
- Tu bylo pytanie o plaszcz ktory zrobila – co w nim bylo takiego fajnego czy jakos tak, I zrzoumialam szystko co powiedziala ale jakos trudno mi bylo dopasowac odpoweidz. Mozliwe odpoweidzi byly ze kolor (purple), ze length, ze ‘the way it was made’ (nie doslownie ale w ten desen), ja dalam to ostatnie bo chodzilo o to ze ona uzyla polaczenia roznych materialow.
- Bylo tez co jest wyjatkowego w opisywanej tkaninie, I ja dalam ze w swietle sie zmienia bo ona mowila ze (glows in the dark)
- Koles mowil o tym co lubi w ‘fabric’ ktora sie zajmuej obecnie I tam mi sie wydaje ze byla “podpucha”, bo on wyrazil podziw dla naukowego osiagniecia, wiec mozna bylo zaznaczyc ze lubi byc zaangazowany w ‘science’, ale ostatecnie wybralam odpowiedz ze ten material bedzie ‘good for the future’, I ze dlatego on to lubi
PART 4 – zle mi poszla ta czesc I zmienialam na ostatnia chwile odpowiedzi wiec nie jestem nawet w stanie podac co dalam, jak babka zbierala arkusze to sobie tylko spisalam to:CACACACBAC. Pamietam tylko drugi speaker tlumaczyl co mu dalo ‘time management’, byla tez babka ktora mowila o swojej pracy I trzeba bylo wybrac ktore mowi – czy nie lubi pracowac przed TV, czy nie pozawala zeby jej praca interfere z jej czasem wolnym – I te dwa pasowaly, mowila ze jak przed telewizorem pracuje to pozniej ja wszystko boli czy cos takiego – ale nie mowila ze ‘nie lubi’…no bomyslalam ze skoro pracuje przed TV czasami tzn ze lubi, wiec ja dalam ze nie chce zeby jej praca kolidowala z jej czasem wolnym – BARDZO PROSZE SIE NIE SUGEROWAC MOIMI ODPOWIEDZIAMI
Takei durne literowki probilam ‘potatoe’ zamiast ‘potato’, ‘perls’ zamiast ‘pearls’, eh nie chce mi sie juz nawet o tym myslec, powodzenia wszystkim zdajacym mam nadzieje ze wam pojdzie lepiej - nie bylo tak zle,musze przyznac ze czesc 1 I 2 byly bardzo bardzo proste, ludzie wychodzili zadowoleni, mnie niestety nerwy zjadly, no nic..powodzenia wszystkim zdajacym I prosze napiszcie co mieliscie
Cheers