czy zwalnia z matury i czy wystarczy rok nauki???

Temat przeniesiony do archwium.
jestem tegoroczna maturzystka i maturka z ang nie poszla mi tak dobrze jak chcialam i niestety nie dostalam sie na uj na anglistyke :( no ale jak mów stare porzekadlo nie zasypuje gruszek w popiele :D hehe. chce podejsc jeszcze raz do matury albo, o ile to możliwe, zdać cae i tym sposobem uzyskac maxa na maturze. tylko czy to napewno tak jest, ze jesli ma sie cae to daja 100% na maturze??? gdzies mi sie to obilo o uszy i nie jestem pewna czy to prawda. a nawet jesli to prawda ro czy poradze sobie z tym? rok temu zdalam FCE ale pewnie przepasc miedzy FCE a CAE jest spora??? aha i czy moglby mi ktos powiedziec ile kosztuje CAE? za wszelkie informacje i opinie co do mojego planu bede bardzo wdzieczna :) pozdrawiam
hej;* zdawalam w tym roku w sesji letniej cae, obecnie czekam na wyniki ktore pewnie beda lada dzien ;) egzamin kosztuje 560zl. Nie zdawalam fce wiec nie mam za bardzo porownania ale z tego co slyszalam to dosc spore roznice sa w slownictwie. Rowniez jestem tegoroczna maturzystka a z ang mialam 100% i 81%. Nie orientujesz sie moze jaki byl prog na anglistyke na uj bo tez tam zlozylam papiery i sie nie dostalam a polski mialam bardzo dobrze napisany? :(
co do progu na UJ nie jestem pewna ale napewno musialo byc cos ponad 90% (szkoda ze w internecie nie ma dostepu do listy rankingowej) ja mialam 100% i 84% wiec tez kicha :( wiec nie wiesz jak to jest z tym CAE czy zwalnia z matury? pozdrawiam :)
Co do zwolnienia zmatury to na pewno nie zwalania to z matury, pisac ja trzeba, jednak na pewno zdanie CAE w pewien sposób pomoże na napisanie na wiecej niz 90%
Nie zwalnia z matury ale wiele uczelni wyzszych uznaje CAE i nie trzeba zaliczac sesji z ang - automatycznie wpisuja bdb lub cel ;))
Na UJ brali pod uwage angielski i polski rozszerzone - ja mialam 81%(ang) i 95%(pol) i zmula:P
Przysłowie brzmi "nie zasypiać gruszek w popiele", a nie zasypywać.
A nawet nie przysłowie, tylko frazeologizm.
Zadne certyfikaty nie zwalniają z matury ani nie dodają żadnych %. Próg na UJ był 137. 100 pkt mozna było dostac za j.angielski a 50 za 100% z drugiego przedmiotu, a wiec maksymalnie 150 pkt.
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Programy do nauki języków