Z supermemo do CAE

Temat przeniesiony do archwium.
Witam.
Ambitnie na wakacje postanowilem wziac sie na powaznie za nauke jezyka.
Posiadam program Supermemo Extreme English. I teraz moje pytanie do was.
Jakie bazy musialbym przerobic aby posiadac slownictwo odpowiednie do poziomu CAE?
Gdzies wyczytalem ze baza Advanced English jest dla uzytkownikow bardziej zaawansowanych - czy to prawda? Czy lepszym wyjsciem bedzie sie uczyc z tej bazy czy jednak lepiej zrobic swoje?
Czy dobrym sposobem nauki bedzie tworzenie zdan ze slowkami ktore przerobilem zarowno w mowie jak i w pismie czy moze znacie inny lepszy sposob?

Oczywiscie gramatyke tez mam zamiar opanowac perfekcyjnie do tego planuje sie obsluchiwac z jezykiem tj. radio/telewizja pozniej jakies konwersacje.
Czy sadzicie ze jest to dobry pomysl na nauke?

Z gory dzieki i czekam na wasze wskazowki.
SuperMemo Extreme English (w wersji MSM) jest jak najbardziej dobrym materiałem do tego celu, ale przerobienie jego wymaga co najmniej 4-6 lat.
Niezależnie od tego warto tworzyć własne bazy, które będą zawierały słowa i wyrażenia oraz zdania, koniecznie z dźwiękiem.

Zwróć jednak uwagę, że w ofercie SuperMemo Worldu jest jeszcze pozycja "Fast Track to CAE" opracowana dla wersji SupoerMemo UX.
Przyłączam się do pytania, czy lepiej jest kupić i przerobić gotową bazę SuperMemo czy może lepiej by było zrobić własną bazę słówek i zwrotów?
Niezależnie od kursu, programu, czy podręcznika trzeba robić własną bazę słowek, zwrotów i zdań, a także ćwiczeń gramatycznych.
Nie polecam Supermemo. Skup sie raczej na Profesorze. Supermemo ma amerykanskie slownictwo, a w CAE jest brytyjskie.
Możliwe że w SM jest zawarte słownictwo amerykańskie, ale zauważ że pytałam również o opcję tworzenia własnej bazy słownictwa opartej np. na używanym podręczniku lub przeczytanych artykułach/książkach. I czy w takim przypadku również Profesor Henry jest lepszy? I tak w ogóle to czy te dwa programy bardzo się różnią? Czytałam gdzieś że prawdopodobnie w SM jest łatwiej tworzyć własne bazy słownictwa, a dla odmiany w Profesorze ogólny wygląd programu jest bardziej przyjazny.
Do tworzenia własnych baz SM wydaje się być prostszy niż Prof. Henry. Ja parę lat temu stworzyłem swoją pierwszą bazę w SM 98, i tę wersję Super Memo używam po dzień dzisiejszy. Dla wielu SM 98 mógłby okazać się irytujący, ale za to dodanie elementu do bazy jest błyskawiczne. A na tym mi najbardziej zależy.
Temat przeniesiony do archwium.

»

Pomoc językowa - tłumaczenia

Zostaw uwagę