Przeczytałam właśnie jeden z temat z forum dotyczącego CAE i jestem przerażona...
Egzamin zdaję w grudniu, później czeka mnie matura, egzaminy na studia ( na anglistykę i lingwistykę, na marginesie), więc zdam go teraz albo nigdy. Od października zeszłego roku chodziłam na kurs CAE w szkole językowe 2x2h w tygodniu przez 8 miesięcy, przerobiłam podręcznik Landmark Advanced, gramatykę
Vince’a (poziom advanced), sama przygotowuję się z „Focus on Advanced English” Sue O’Connel, prowadzę regularną korespondencję z 3 osobami po angielsku, jedna z nich jest native speaker’em, codziennie coś czytam po angielsku (latem „Alice’s Adventures in Wonderland”, „High Fidelity”, „The old man’s love”) oraz the Week, the World of English (polecam, mi polecił native speaker ze szkoły brytyjskiej w stolicy), słucham czego się da: BBC, audiobooks. Zaczęłam pracować także z programem Supermemo. I... nadal mam problemy z:
1) słownictwem formalnym ( zamiana stylu z informal na formal)- English in use
2) brakuje mi czasem słów i potrafię się „zaciąć”
3) listami formalnymi (patrz p.1)
4) open gaps- English in use
Proszę o dobre rady od szczęśliwych posiadaczy certyfikatu i nie tylko, tylko mnie ludki nie straszcie więcej, bo mi padnie na mózg do grudnia... Jak widzicie jestem zdeterminowana, mało kto się uczy w trakcie tak pięknego lata :/
Thanks in advance!