czasy

Temat przeniesiony do archwium.
hej mam pytanie jakie czasy obowiazuja do poziomu FCE?
Zabawne pytanko;-) Wszystkie rzecz jasna. Zresztą teoretycznie FCE wymaga znajomości całej gramatyki
czyli do egz. CAE i CPE gramy wcale nie trzeba sie uczyc?.....
wszystkie czyli.. ile?
Czasy to nie wszystko. Np. do CPE jest cala masa konsrukcji i slownictwa, zapewniam, ze transformations sa zabojcze nawet dla kogos kto zna wszystkie czasy (i zdaje mu sie, ze panowal juz cala gramatyke).
Ha ha ha, zabawna odpowiedz. Polecam przejrzenie ksiazek do CAE i CPE. Znajdziesz w niej wiele gramatyki, o ktorej nawet osoba z FCE na "A" nie ma pojecia.
moja wykladowczyni gramatyki zwykla byla mawiac. ze czasy sa 2 - przeszlyi przyszyly. Za to ASPEKTOW czasow jest cala masa.
Poza tym jesli chcesz podchodzic do FCE (nie mowiac o CAE czy wyzej) i zadajesz takie pytania to zycze powodzenia...
pytam powaznie:]
nie mam ksiazek do odpowiednich poziomów, bo nie ucze sie na kursach; przyjelam inna metode...
wiec jakie czasy ?
alex66 oni nie żartują. wszystkie. O ile się nie mylę! ;)
juz pisze jak to jest bo chyba sie niezrozumielismy
jak narazie jestem na poziomie intermediate.
wiaze swoja przyszlosc z angielskim, tj. za niecale 2 lata maturka a potem chce isc na studia jezykowe.
aby zdazyc nadrobic material postanowilam wziac sie za grame najpierw i 1 mysl - czasy. no wiec pytam jakie obowiazuja na tym poziomie..bo wiem ,z e jest czesc, ktorych wcale w zyciu codziennym sie nie uzywa..
Ja przerabiam książkę właśnie na poziomie intermediate. W mojej książce są następujące czasy omawiane(te prostsze raczej oględnie i do porównania z innymi)
-Present Simple
-Present Continous
-Past Simple
-Present Perfect
-Present Perfect Continous
-Past perfect

A inne zagadnienia gramatyczne to :(mam nadzieję, ze ci się przydadzą, to też z ksiazki intermediate)
-Reflexive pronouns
-each other
-both, either, neither
-the gerund
-expressions of quantity
-too, too much, too many, (not) enough
-used to/didn't use to(+infinitive)
-make, let(+person+infinitive), be alloved to(+infinitive)
-can, could, be able to(+infinitive)
-any more
-the definite article:the
-future forms(to odnośnie czasów):will, going to
-may(not), might(not),(+infinitive)
-future time clauses:when...as soon as...until...
-frst conditional, second and third
-modal verbs of obligations (must, have to, should i przeczenia +infinitive)
-defining relative clauses:a person who..., a thing which... etc.
-non-defining relative clauses:John, who 's 23 is... etc
-the passive
-comperative and superlative adjectives nd adverbs
-(not) as+adjective/adverb+as
-modals of deduction
-reported speech: statements, questiona, imperatives
-connectors
-in case

Mam nadzieję, ze ci to pomogło niektórych rzeczy nie wypisałam obok nazw bo już nie mam siły dzisiaj:) yzn przykładów.
Nawiasem, polecam książkę English file intermediate student's book, Clive'a Oxendena i Christiana Lathama-Koeniga wydawnictwa Oxford
To nie żadna reklama, ale bardzo dobrze mi się uczy z tej ksiązki jest ciekawa i zajmująca:)
To wszystko to prawda, do FCE musisz znać wszystkie czasy, nawet te rzadko używane (teoretycznie jest ich 12). Musisz wiedzieć w jakich sytuacjach ich można użyć oraz jak je konstruować. Zresztą czasy to wg mnie jedna z najprostszych działów w gramatyce...
Kup sobie DOBRA gramatyke (np. Murphy'ego) i nie kompiluj wlasnych cwiczen, bo daleko nie zajedziesz. Mozesz tez kupic ksiazki do FCE z odpowiedziami. Z tego co wiem dobre podreczniki sa autorstwa Virginii Evans.
Chciałeś chyba napisać, że te dwa czasy to przeszły i teraźniejszy. Nie ma czasu przyszłego jako takiego, tylko formy wyrażania przyszłości.
chcialem napisac dokladnie to, co napisalem. Chodzilo mi nie o czasy gramatyczne, ale czas jako 'continuum', postrzegane przez wszystkich. Tu sie chyba zgodzisz, ze terazniejszosci jako takiej nie ma - no bo co to jest? - przyszlosc, ktora momentalnie staje sie przeszloscia. A poza tym co to znaczy, ze 'nie ma czasu przyszlego jako takiego'? - pewnie ze jest! A chociazby 'powiem' albo hiszp. 'hablaré' - coz to innego, jak nie czas przyszly?
mam gramatyke Murphy'ego sa tu:
-pesent: sipmle, cont., perfect, prefect cont.
-past simple, cont, perfect, perfect contin.
-future simple
czyli na dobra sprawe 9 czasów...
wystarczy czy jeszcze jakies?
a jesli tak to jakie?
CZasy (zdaje mi sie że wszystkie):

*Present Simple
*Present Continuous
*Present Perfect
*Present Perfect Continuous
*Past Simple
*Past Continuous
*Past Perfect
*Past Perfect Continuous
*Future Simple
*Future Continuous
*Future Perfect
*Future Perfect Continuous

a widzialam jeszcze:
- Future in the Past i
- Future Perfect Continuous in the Past ;))

Powodzenia ;)))
dzieki Magic :)
W języku angielskim są tylko 2 czasy: przeszły i teraźniejszy. Reszta to aspekty. Zajrzyj do odpowiedniej gramatyki. Potem wróć tu i podyskutujemy. Aha, hiszpański zostaw na boku, bo mówimy o angielskim.
Nie, no to super masz książkę, bo jak dla mnie to na intermediate znacznie za mało... Wszystko to już dawno przerabiałem, a teraz jestem na upper intermediate. Najwyraźniej stopniowanie zaawansowania w podręcznikach to kwestia umowna i niezbyt stabilna.
Ale cwaniak z Ciebie.
Masz rację jak można nie umieć czsó;/To najprostsze co może być zresztą jak dla mnie gramatyka angielska jest cudowna i prosta:)
wszystkie czasy i wszystkie ich użycia. period
Temat przeniesiony do archwium.