Samodzielne przygotowanie do FCE

Temat przeniesiony do archwium.
Planuję samodzielnie przygotować się do FCE, korzystając z programu Say It! FCE, Super Memo FCE Words, kursu Supermemu FCE no i rozwiązując testy wciąż i wkółko ;) Pod koniec nauki chcę zapisać się na konwersacje i ćwiczyć gadanie. Czy jestem w stanie poradzić sobie bez kursu całościowego w szkole językowej? Najbardziej martwi mnie kwestia słownictwa - próbowałem rozwiązywać zadania i nie mam generalnie problemów ze słowami jakie tam spotkałem. Ktoś próbował w ten sposób, jakieś opinie?
Planuję podejść do terminu listopadowego, może czerwcowego...
Pozdrawiam
e tam, ja sie wlasnie zdecydowalem i jutro sie zglosze na fce a na zadne kursy nie chodzilem.
to zalezy jaki masz angielski w szkole czy na uczelni i czy w ogole masz z nim kontakt. ja studiuje na sggw i to co tam sie dzieje jest totalna zenada!!!! cofnelam sie chyba o 4 lata przez 3 lata nauki!! zorganizowany kurs moze nie koniecznie, ale jakies prywatne doszkalanie jak najbardziej popieram. a to glownie z tego wzgledu ze jest latwiej zmotywowac sie do pracy!!!!! ja zapisalam sie dzisiaj i to szczerze mowieac jest dla mnie najwiekszym motywatorem. szkoda mi wywalac 5 stowek w bloto!!
No jak od jakos kwietnia zeszłego roku ślęczę dzień w dzień nad SuperMemo, które moim zdaniem jest najlepszym na rynku silnikiem do nauki języka. Więc z motywacją nie mam problemu. Planuję uczyć się 1.5 h dziennie i probować w listopadzie. Z tego co piszecie powinni być ok. Thx za odpowiedź.
Jeśli szukasz dodatkowych materiałów - polecam to miejsce. Pozdrawiam,
http://forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=34338
hej KREO mnie tez gnebilo to pytanie dlugi czas i wiesz co zrobilam?
zapisalam sie na marzec. :-) pozdrawiam Krysia
Dzięki za odpowiedzi!

Krysia, tzn. że sama się przygotowałaś? Czy postanowiłaś pójść na żywioł?

Pozdrawiam
hej KREO!!!!
sama sie przygotowuje zostalo mi juz niewiele czasu.
mam ksiazki od znajomych z zeszlego roku (oni pozdawali)
mysle ze troche mam ulatwione bo jestem juz w Anglii 2 lata i caly czas uzywam tego jezyka>
ksiazki to NEW FIRST CERTIFICATE GOLD (JackyNewbrook, judith Wilson Richard Acklam)
oraz
CAMBRIDGE GRAMMAR FOR FIRST CERTIFICATE( Louise Hashemi, Barbara Thomas)
to te najwazniejsze.

pa pa :-)
gdzie mozna kupić Super Memo?
nie ma sprawy,służę uprzejmie pomocą
hej!
a w jakiej czesci anglii jestes?? i kiedy bedziesz miec egzamin?
tez zamierzam zdawac tyle ze dopiero w grudniu w Winchester :)
pozdrawiam
Winchester? jade tam za 2 tyg ,ale nie wiem jak stoi tam sprawa ze szkolami jezykowymi,czy jest cos sensownego w tym miescie?pozdrawiam
hej hej, czy nie masz przypadkiem klucza do fce gold coursebook. zapewniano mnie ze w kasiążce jest klucz a okazalo sie, ze jednak nie ma.
Witam, mam takie pytanie, a kto pyta nie bładzi:) Widze, że przygoda z FCE już za Tobą, ja dopiero jestem na etapie zbierania odpowiednich materiałow do sel-study, zakupiłam juz ksiazke "New Progress to first certificate" - Leo Jones i przymieżam się do zakupu "Cambridge Vocabulary for First Certificate+CD" oraz "CAMBRIDGE GRAMMAR FOR FIRST CERTIFICATE", jakie jest Twoje zdanie na temat tych pozycji, czy wystarczą do samodzielnego przygotowania sie, jako, że mieszkałam w Anglii i pracowałam w angielskim środowisku myśle, że z mową i słuchaniem jakoś pójdzie, musze podszlifować slownictwo i gramatykę, bo juz minęło ok 5 lat jak po raz ostatni byłam na jakiejś lekcji angielskiego.
Bardzo proszę o radę, pozdrawiam Maga217
witam,czy ktos z Was posiada linki do najnowszych wydan Cambridge Grammar for fc i vocabulary???
bede bardzo wdzieczna!!!
pozdrawiam!!!
New Progress to first certificate - Leo Jones'a nie jest złe, tyle że nie jest zaktualizowane do zmian z grudnia 2008. Oprócz pozycji, które już masz przydałyby by Ci się jakieś zestawy testów. Możesz kupić w księgarni lub ściągnąć z englishtips.org.
Np. FCE Practice Tests (wyd. Oxford):
książka - http://englishtips.org/index.php?newsid=115[tel]
audio - http://englishtips.org/index.php?newsid=115[tel]

First Certificate Practice Tests Plus New Edition (wyd. Longman)
http://englishtips.org/index.php?newsid=115[tel]

Jest tam wiele innych przydatnych pozycji, które możesz ściągnąć, obejrzeć, a potem - jeśli przypadną Ci do gustu - kupić.
Powodzenia :-)
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Praca za granicą

»

Studia językowe