ile lat się uczyliście angielskiego, przed FCE????

Temat przeniesiony do archwium.
ile lat uczyliście się języka angielskiego przed zdaniem egzaminu FCE????
napisz dokladnie co rozumiesz przez slowo 'uczyliscie' sie- czy to dzien i noc znaczy 24/7- kazdego dnia czy po 2 godz na dzien (co drugiego dnia)
JA mam 15 (kończę gimnazjum) lat i za dwa tygodnie zaczynam sesję FCE. Angielskiego w szkole uczę się od drugiej klasty podstawówki, w szóstej chdziłam na prywatny, a przez cale gimnazjum na kurs do szkoły językowej. Na początku trafiałam do grup dla dorosłych, którzy zawsze się dziwili, że taka mała a na tym poziomie, ale teraz myślę, że coraz młodsze dzieci są z ang coraz lepsze. Ile lat tzreba się uczyć ang, żeby zdać??? Eksperci zalecają przynajmniej 600 godzin intesywnej nauki. A ja myślę, że wcześniej niż w wieku 14 lat porpostu jest to niemożliwe.
Ja jestem z 11 września 1993r, więc w sumie 14 lat jeszcze nie mam, a zdaję teraz w czerwcu, 3.06 16.07 i 17.06 w Gdańsku. Więc mam nadzieję, że jest to możliwe :P
jestem ciekawa jak Ci pójdzie. Napisz, jak będziesz mieć wyniki :)
oczywiscie ze jest to mozliwe. moja kolezanka zdawala wieku 13 lat i zdala na A. pozdrawiam:)
W wypadku FCE jest możliwe,szczególnie w młodym wieku-przed 16 rokiem życia bo wtedy młody, niedojrzały mózg uczy się inaczej i szybciej przyswaja dużą ilość nowych informacji, nawet słabo ze sobą wzajemnie powiązanych.
Jeśli się tych informacji nie utrwali to po 16 roku życia nagle traci się sporą część tych informacji,szczególnie jeśli były przyswajane w sposób chaotyczny.
Czyli egzamin można zdać-zbyt trudny nie jest ale można się potem uwstecznić jeśli ktoś uczył się tylko pod ten egzamin a potem zaprzestanie dalszej nauki języka.Mam często do czynienia z osobami, które kiedyś zdały FCE a potem dały sobie luz na parę lat i w późniejszym wieku wracają do punktu wyjścia.
Poza tym zdanie FCE nie dowodzi jeszcze,że zna się już język na tyle by sobie poradzić w normalnym kontakcie z osobami anglojęzycznymi-bo nie wymaga tak obszernego zasobu słownictwa jakim trzeba dysponować w normalnych, codziennych sytuacjach komunikacyjnych.A lepiej uczyć się po to, żeby móc się dogadać i na co dzień móc mówić danym językiem a nie po to,żeby mieć papierek, który niekoniecznie jest miarodajną oceną naszej znajomości języka.
Ja mam to szczęście, że uczyłem się własnie angielskiego jako języka obcego cały czas w szkole - podstawowej, średniej i na studiach. Poza tym na żadne dodatkowe kursy nie chodziłem i do FCE też uczę się sam, ale myślę, że jak ktoś przykładał się do nauki w szkole to wystarczy :)
Hmmmm, moja kol. zdawala w wieku 11lat(5 klasa) bo zapisała się do TOP English na kurs dla dorosłych i mieli ją przygotować do FCE w rok ale3 im nie wyszło i dziewczyna stracila 500zł. Dodam że próbne zaliczała, tylko z tym właściwym sobie nie poradziła...
Ale mój kolega zdał w wieku 12 lat, na B ale zdal...
Sugerowałabym czytanie past papers i skorzystanie z jakiejś książki z testami o formacie FCE-np.z serii Focus on FCE Practice Tests , FCE Testbuilder albo z serii Thomson Essentials FCE.
Warto osłuchać się z angielskim-jeśli robić testy to razem z listeningiem czyli testem na rozumienie ze słuchu.
Aktualne wymogi polskich szkół są niższe niż wymogi British Council, które z roku na rok rosną.
Osoby, które dobrze zdały polską nową maturę niekoniecznie muszą poradzić sobie na FCE.
Struktura obu egzaminów i wymogi dotyczące znajomości słownictwa i gramatyki znacznie się różnią.
>Ale mój kolega zdał w wieku 12 lat, na B ale zdal...

jesli juz mowimy o wyscigach to znajoma zdala cpe w 6kl sp (12-13 lat)
ja mam 15 lat i w sumie o tym nie myslalam, aby zdawac... jakos nikt mnie nie namawial do tego i nawet nie mowil tych testach.... a sa moze starsi uczniowei tego jezyka ktorzy zdaja?? bo jesli nie to bioer sie do nauki :):)
Przepraszam bardzo skoro sądzisz że ludzie poniżej 15 lat nie mogą zdać FCE to cie zaskocze - mam 12 lat i próbny egzamin zdałam na 86%. Ucze sie od 4 roku życia kursem 2 razy w tygodniu po 1,5 h + raz w tygodniu lekcje prywatne
Temat przeniesiony do archwium.