olowek czy dlugopis?

Temat przeniesiony do archwium.
Moze infantylne pytanie, ale konkretne :)
Generalnie nie chcialbym miec potem problemow, wiec :Czy to bez znaczenia gdy na arkuszach zakreslam olowkiem. Czy moze musi to byc dlugopis? A jak zrobie tak i tak, to czy to bedzie wazne? Oczywiscie w Paper 2 to raczej tylko dlugopis. Pytam bo wszedzie mowia/pisza ze mozemy/musimy? uzywac pencil(soft pencil).
ciao ;)
musisz uzywac olowka miekkiego do wszystkich czesci oprocz writingu:) panietaj!! inaczej moga Ci nie uzac! powodzenia!
OK. Dzieki. Ale troche to dziwne bo olowek mozna zawsze wymazac.
A to stwarza mozliwosci przekretow.
hmm.... o to samo pytalam swojego gościa z kursu i powiedzial, że lepiej pisać dlugipisem, bo z ołówkiem to róznie bywa i moga nie zaliczyć odpowiedzi pisanych olówkiem, jako że można je łatwo poprawić (tu plus dla tych którzy maja znajomego w komisji...).
Opowiadal taka historyjke z FCE kiedy to jego kumpela na karcie zanaczylaołówkiem i zaczela poprawiac dlugopisem. Supervisor zapytal 'co robi' na co on aże 'poprawia dlugopisem żeby nie bylo...'. Supervisor powiedzial ze to niekonieczne bo ołówek sie tez liczy. Jednak wyniki pokazały co innego. To co bylo ołówkiem- było niezaliczone.

Ja w każdym razie na egzamin (jezu juz jutro) wybieram sie z dlugopisem na pewno.... ołówek hmm.. wezme zeby mi nikt nie powiedzial ale taki normalny do nie bede se specjalnie kupować miękkiego. W koncu 5 stów zaplacilam to mnie nie wyrzucą za brak ołówka :P

>Supervisor powiedzial ze to niekonieczne bo ołówek sie tez liczy.
>Jednak wyniki pokazały co innego. To co bylo ołówkiem- było
>niezaliczone.

jestem ciekawa skad ona moze wiedziec czy akurat jej niazaliczyli tego co poisala olowkiem przeciez tego nie da sie sprawdzic
moze po prostu miala zle
uwazam ze lepiej zaznaczac olowkiem , skoro wszedzie tak pisza to chyba musi cos w tym byc
tam gdzie ja zdawalam wszyscy zaznaczali olowkiem i nie sadze zeby nas za to oblali
U mnie na listeningu egzaminatorzy wręcz kilka razy powtarzali że nie wolno używać długopisu wypełniając tzw. answer sheets. Kiedy zdawałam FCE też nie wolno było używać długopisu jedyny wyjatek to część Writing. Nie wiem może się cos w tej kwestii zmieniło, ale wydaje mi się że to własnie wypełnianie ołówkiem kart z odp jest wymagane. zresztą na Answer sheets jak byk stoi polecenie Use Pencil więc w zasadzie nie powinno być dyskusji.
Mogę sie mylić, ale o ile dobrze pamietam, zastosowanie ołówka ma swoje uzasadnienie w komputerowym odczytywaniu arkuszy odpowiedzi. Zaczernienie kratek ołówkiem warunkuje (lub ułatwia) ten proces.
ok, teraz wszystko jasne. wielkie dzieki wszystkim.
sim!!!tylko olowek!!!:)))
tak juz wiem, miekki olowek ;)))
Długopisem powinno się pisać tylko część Writing (wypracowanie), resztę ołówkiem. Ma to właśnie związek ze sprawdzaniem maszynowym. Proponuję wsłuchać się w polecenia supervisora przed rozpoczęciem każdej części egzaminu, zawsze udzielane są wskazówki, czym należy pisać podczas danej części.
qrcze..ja tak czytam i czytam..i sie bardzo doUje..bo listeninga wypeUniUam czarnym dUoogopisem..
Temat przeniesiony do archwium.

« 

CAE - sesja letnia 2003