pilot wycieczek zagranicznych!!!

Temat przeniesiony do archwium.
czesc !mam pytanie bo wiem ,ze są tu także takie osoby ..a problem dotyczy tego..ile zarabiaja pilocie wycieczek zagranicznych.. i w wogole chodzi mi także o oo opinie jak sie pracuje ..czy warto robic taki kurs...?i w ogole wszystko na ten temat!i jak jest po angielski pilot wycieczek zagranicznych?
kiedyś jęździłem - w Triadzie - płacili (?) 13[tel]zł brutto na dzień, a więc żadna rewelacja. Ale doświadczenie w obcowaniu z ludźmi zdobywa się zajebiste, a i czasami jest trochę nerwowo.
Aha moje kierunki to - Anglia, Włochy, Grecja (rezydentura)
dzieki bardzo za informacje ,ale czy 150zł. to jest mało za dzień.....wydaje sie mi ,ze nie za bardzo?!czyli za wycieczke 7-dniowa zapłaca mi ..1,000zł.... to dla mnie luksus ,,na rarobienie kasy a ja k mozna wiedziec a ile pła ca za rezydenture?
130-150 to i tak dobrze mi płacono np. tylko100zł...i nic wiecej...wiec super chciałbym tyle!!!!!
130-150 to i tak dobrze mi płacono np. tylko100zł...i nic wiecej...wiec super chciałbym tyle!!!!!
dziekuje za informacje-pozdrawiam!!!
cześć ja jeszcze mam kilka pytań. Ile taki kurs na pilota mniej więcej kosztuje i co najważniejsze gdzie można taki zrobić w Krkowie... za odpowiedzi wielkie dzięki.
Kurs pilota wycieczek kosztuje ok. 300 zł. Można go zrobić w Krakowie między innymi w biurach Hubertus Tour, Amigo Tours i Gaudamus. Potem jeszce trzeba zapłacić 200 zł za egzamin państwowy.
Cześć,
jestem z Krakowa.Licencję zdobyłam jakieś 2-3 lata temu,zdawałam też państwowy dla pilota w Urzędzie,mam CAE i studia związane z kr.śródziemnomorskimi na UJ.
Moim zdaniem nie warto robić tego kursu,bo nie znajdziesz nigdzie roboty.Biura mają stałych pilotów a na kursach są takie ilości ludzi,zwłaszcza studentów a rynek nie wymaga tyle osób.
Ja nigdzie nie znalazłam.Nie mam mowy żeby ktoś "nowy" wszedł.
Czesc mam na imie Marlena i mam wielka prosbe .... chodzi mi o kontakt z Toba przez gg moj nr. to 186263 interesuje mnie praca pilota , rezydenta z gory dziekuje pozdrawiam
no ja też mam od roku licencję zagranicznego pilota ale z pracą niestety kiepsko:(młodych pilotów nie chcą a całość kurs i egzamin wyszedł mnie ok 1000 zł(370kurs+200obowiązkowe wyjazdy+50badanie+40podręczniki+200egzamin+inne)tak wieć forsę władowałam i nic z tego póki co nie mam a wykształcenie(studiuję) też mam związane z turystyką z chęcią bym odbyła jakąś praktykę ale i z tym jest problem bo muszę sobie za nią zapłacić ...tak to jest w katowicach..
a ja na to wszytko, ze trzeba byc upartym, sluchajcie ja tez zrobilam ten kurs, minal prawie rok, sama sie za to wzielam, wyslalam, chyba do 300 biur obery z propozycja pracy, wejdz na stronke www.tur-targi.pl i tam jest spis roznych zbiur, wiem, ze chetnych jest bardzo duzo, i to bardzo i wiele stanowisk jest obsadzone przez znajomych, ale uparciuch zrobi wiele, ja nie mam znajmych ani nikogo, tylko umiem rosyjski i wlasnie teraz zaoferowali mi wyjazd nad Bajkal 180 zl brutto za dzien, na 14 dni, warto wiec, jesli naprawde sie o tym marzy, pozdrawiam. Uparciuch
Ja wysłałam z 50 ofert do biur w moim Krakowie i nic.A jestem magistrem UJ,mam CAE i pracuję jako lektor angielskiego.A licencjat mam z wiedzy o krajach śródziemnomorskich na UJ.
Jest pęd na te kursy straszny, ale zarabiają na tym tylko biura, które je organizują.I tyle.
Prawda jest taka,ze trzeba sobie zdawac sprawe ze nie jest to takie piekne i latwe jak nektorym sie wydaje
Musisz duzo wiedziec o miejscu do ktorego jedziesz, bo to nie ty jestes na wycieczce tylko 40 osob ktore siedz za toba w autokarze.
Wiedza merytoryczna to tez nie wszystko. czesto musisz wiedziec jak gdzie dojechac, gdzie zaparkowac w donym miescie za granica itd- poniewaz kierowcy np jada tam tez po raz pierwszy i nie maja o niczym pojecia.
Kolejna rzecza jest logistyczne rozpracowanie dnia, musisz wiedziec ile czasu ci zajmie dojazd gdzies, zwiedzenie czegos itp
Do czego zmierzam???
Biura niechetnie zatrudniaja nowicjuszy, a szczegolnie tych, ktorzy porywaja sie na dany kierunak, a nigdy wczesniej tam nie byli
Ale prawda jest tez taka, ze jak juz sie zalapiesz, i naprawde sie sprawdzisz, to bedziesz na stalej liscie danego biura
Pozdrawiam
jestem w klasie maturalnej, przede mna cięzki rok, muszę wybrac co chcę robić w zyciui, zawsze chciałam byc przewodnikiem , chce iść na studia dzienne do poznania, jednak nie wiem czy nie lepiej byłoby zrobić kurs na przewodnika , a na studiach wybrac bardziej opłacalny kierunek ? Z tego co czytam chyba nie łatwo o pracę w Polsce a żeby wyjchac z granice trzeba mieć kontajty albo byc nhajlepszym w swojej dziedzinie >
przeczytalam twoja wypowiedz na forum,ze poszukujesz pracy w charakterze pilota wycieczek.chwilowo przebywam zagranica ale od nastepnego sezonu zajmowac sie bede turystka przyjazdowa amerykanowrndo polski.przeslij mi swoje "namiary" a skontaktuje sie z toba po powrocie (po wakacjach).pozdrawiam dominika [email] p.s.posiadasz prawo jazdy?
Aby być pilotem wycieczek zagranicznych wystarczy deklarowana dobra znajomość języka ang. np , czy niezbędne jest okazanie certyfikatu typu FCE itd ?
TYLKO NIE GUIDE SERVICE!!!!!
Uczęszczałam na kurs w Warszawie organizowany przez to biuro. ZDECYDOWANIE ODRADZAM!!!!!!! Wykładowcy- starzy i niekompetentni emeryci, którzy absolutnie nie potrafią przygotowac do egzaminu. Byłabym jednak niesprawiedliwa wrzucając to tego worka Panią Agnieszkę, która była wyjątkiem wśród prowadzących. Jedyna młoda, świetna i czynna pilotka, ale 2 godziny zajęc z tą osobą nie wynagrodzą długich godzin nudy z Panem Kisielem, który nie miał kompletnie NIC do powiedzenia!!!! Na domiar złego biuro zgubiło moje dokumenty, więc na kilka dni przed egzaminem musiałam biegac po urzędach i kompletowac wszystko, oczywiście na swój kosz!!!! Pani Walentyna z Guide Service tłumaczyła się, że na pewno nie oddałam dokumentów, bo nie mam potwierdzenia. Fakt, jak grupa 30 osobowa daje kobiecie zaświadczenia lekarskie, czy świadectwa i zdjęcia na zajęciach, to każdy dostaje w zamian podpisane krwią zaświadczenie, że dokumenty wpłynęły! Takiej niekompetencji, nieodpowiedzialności dawno nie widziałam. Jeśli chcecie dobrze wydac pieniądze na kurs, to TYLKO NIE W GUIDE SERVICE!!!!!
Kilka lat temu odkryliśmy jak połączyć pasję, podróże i nowe znajomości. Podróżować zarabiając i zarabiać podróżując. Zwiedzać świat, realizować swoje marzenia i nie martwić się o przyszłość. Jednym słowem, zostaliśmy pilotami wycieczek turystycznych. Jeśli Ty również chcesz nim zostać, to dobrze trafiłeś! Zapraszamy Cię na kurs w jednym z czterech miast: Poznaniu, Bydgoszczy, Toruniu oraz Łodzi.

wejdź na naszą stronę i się zapisz:
www.kursypilotow.pl

ready4travel

e-mail: [email]
[gg]
Jest 2009 rok, pilot może zarobić 150-300PLN na dobę. Warunek profesjonalizm, etyka zachowań na runku pilockim (nie zdradzać tajemnic biura, w którym się pracuje, nie wykorzystywać do swojego portfela zleceń nawiązanych z klientem kontaktów). Może to być nawet niezła pensja, głównie jest to hobby, praca w weekendy, kosztem urlopów, mało kto jest zdeterminowany i ma predyspozycje do pracy ciągłej. Szanuję tych co kończą kursy, zaczynają pracę w biurze podróży, dziale marketingu, nie męczą klienta i nie stresują biura, które go wysyła na pilotaż przewiezionymi reklamacjami. Tak bywa po kiepskich kursach, organizowanych pospiesznie, bez doświadczeń szkoleniowych. Zapraszam na www.atut.com.pl, kontakt [email] W lutym 2010 zaczynamy 39 edycję kursu pilotów i rezydentów w Poznaniu z 14 wykładowcami- sprawdż w biurach gdzie szkoliło się prawie 2 dwa tysiące pilotów w Poznaniu. To pownien być: ATUT TOURIST , tel.618530649
Zapomnieliscie dodac ile takie kursy kosztuja. No i trseba sie liczyc z tym, ze w dzisiejszych czasach mniej ludzie wybiera sie na wycieczki gdzie obsluga jest potrzebna.
A ja mysle, ze jak trzeba zwracac uwage komus o etyce zachowywan, to tak jakby komus zwracac uwage, ze przy stole uzywamy noz i widelec jak jemy potrawe, albo ze po wyjsciu z toalety myjemy rece (niekiedy trzeba tez przed).
Jakich ludzi wy oczekujecie, ktorym takie podstawowe rzeczy trzeba tlumaczyc?
I ci wlasnie maja byc odpowiedni za grupe turystow?
Ja robiłem rok temu kurs w Gaudeamusie w Krakowie ( http://www.gaudeamus.com.pl ) od tego czasu już byłem 3 razy na wycieczce z grupą. Więc jak się chce to można. Tylko trzeba chcieć i się dobrze zareklamować w biurze, co też jest ważne. Bo z CV to chodzi masa osób, a wiadomo co potem z takimi się dzieje.

Jak ktoś samemu jeździ i ma jakieś doświadczenie w podróżowaniu to i mu łatwiej znaleźć pracę jako pilot.

Ja mogę w każdym razie polecić zrobienie takiego kursu każdemu, kto chciałby się związać z turystyką. Warto :)
...
Zobaczcie różne dyskusje na temat wynagrodzeń i zatrudniania pilotów:

http://www.facebook.com/piloci?v=app_2373072738#!/topic.php?uid=27435[tel]&topic=12806
trzeba przekopiować - link wklejony przed chwilą prowadzi do zakładki DYSKUSJE na stronie pilotów wycieczek w serwisie FACEBOOK, jest tam zebranych wiele dyskusji na temat wynagrodzeń i zatrudniania pilotów wycieczek przez biura podróży

główny adres to:

http://www.facebook.com/piloci
Witam wszystkich,

Kurs Pilota wycieczek można już bez problemu zrobić w internecie. legalnie i to z b.dobrą kadrą. Robi to firma z ogromnym doświadczeniem e-learningowym. Kurs jest super, nie płacisz za dojazdy, nie tracisz czasu, kurs jest bardzo intensywny, wystawiają faktury VAT, wycieczka jest w komplecie. Naprawdę warto
i strona internetowa www.ideal.edu.ok kontakt w sprawie kursu [email]
www.ideal.edu.pl oczywiście
prośba do wszystkich pilotów wycieczek o wypełnienie ankietki - potrzebna mi jest do pracy licencjackiej

z góry dziękuje za pomoc

http://www.ankietka.pl/ankieta/53164/sytuacje-losowe-i-awaryjne-w-pracy-pilota-wycieczek.html
Temat przeniesiony do archwium.