Czy można mieć słownik na maturze pisemnej?

Temat przeniesiony do archwium.
Witam.
Czy można mieć oraz korzystać ze słownika ang-pol na maturze pisemnej?
chyba nie, ale i tak nie mialbyc czasu. W tym albo ubieglym tygodniu Gazeta Wyborcza podawala takie testy maturalne z jez. ang - czy je przerabiales?
Nie przerabiałem, bo nie kupiłem gazety. Może znajdę w internecie.
Tak, znalazłem. Po powrocie z zakończenia roku przerobię oba testy- poziom podstawowy oraz rozszerzony.
W sumie to już zacząłem podstawę rozwiązywać. Natknąłem się dziwne zdanie 'With two young children'. Przecież dzieci to wiadomo, że young.
edytowany przez TheWitcher: 27 kwi 2012
>>>Natknąłem się dziwne zdanie 'With two young children'. Przecież dzieci to wiadomo, że young.
Nie, nie wiadomo, bo dla matek, nawet ludzie po 50tce sa ich dziecmi....
Zgadzam się. Jakby bylo 'kids' to wtedy możnabybyło bez young według mnie.
Cytat: TheWitcher
Zgadzam się. Jakby bylo 'kids' to wtedy możnabybyło bez young według mnie.

nie, 'kids' to jest bardzo specificzne slowo, i nie zawsze jest odmiana 'children', poszukaj gdzies jego konotacje...
Odnosnie dzieci, po polsku tez sie rozroznia na mlodsze czy starsze, czy nie?
W/g jakiego slownika "kids" jest specyficznym slowem?
Cytat: fui_eu
Odnosnie dzieci, po polsku tez sie rozroznia na mlodsze czy starsze, czy nie?
W/g jakiego slownika "kids" jest specyficznym slowem?

np. You're just a big kid at heart
This is a very small child
i to nie chodzi o zaden slownik, bo tylko dobry poda Ci zdania jak to ma sie uzywac poprawnie, ale 'kid' sie kolokuje z innymi slowami, a 'child' z innymi.
Dobry slownik rowniez podaje ze ogolnie "kids" jest uzywane interchangeably z "children" i na odwrot. Jedynie ze pierwsze jest mniej formalne.
edytowany przez fui_eu: 28 kwi 2012
Cytat: fui_eu
Dobry slownik rowniez podaje ze ogolnie "kids" jest uzywane interchangeably z "children" i na odwrot. Jedynie ze pierwsze jest mniej formalne.

kochanie, znowu sie klocisz nie wiadomo o co, jest roznica, zapytaj sie dobrego nativa, jest teraz przyjete, ze 'children'; sie uzywa, bo 'kids' jest cos podobnego do polskiego 'smarkacza'.
I nie pisz mi o slownikach, bo wiem w jaki sposob one powstaja.
Spytalem sie nativa.
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie

»

Pomoc językowa - Sprawdzenie