Matura a struktury leksykalno-gramatyczne

Temat przeniesiony do archwium.
Cóż, matura zbliża się wielkimi krokami :)

Z tego co wiem, większość moich znajomych zawaliła na maturze właśnie struktury.
Swoje słownictwo uważam za względnie wystarczające, więc w ferie chciałbym się pouczyć konkretnych rzeczy ze struktur właśnie. I stąd moje pytanie - jest gdzieś w internecie wyczerpująca lista przyimków/czasowników złożonych itp. , na poziomie matury (FCE?)

Świetna jest książka wyd. Express Publishing, poświęcona tylko tej tematyce, ale to są ćwiczenia, a ja najpierw wolałbym się pouczyć z jakiegoś konkretnego spisu.

Póki co, znalazłem ciekawy artykuł na ten temat http://www.longman.pl/pub/MAT_9_16032005.pdf

Konkluzja tego tekstu jest taka, że spisu rzeczy na maturę z tego zakresu nie ma, w przeciwieństwie do samej gramatyki. Ja jednak nie wierzę, żeby ktoś nie zrobił listy najpopularniejszych zestawień przyimkowych etc.

Wy też zamierzacie się uczyć do tej części matury przez najbliższe miesiące?
Pozdrawiam.
Dodam jeszcze, że do listy czasowników złożonych na stronie www.ang.pl dotarłem, ale obawiam się, że może być do rozszerzonej matury zbyt mało obszerna.
Zastanawiam sie teraz... No ale jak Ty piszesz dobre wypracowania? :)
Na maturze trzeba bylo znac mieszany conditional, zastosowanie czasownika "to have to do sth", cofniecie czasu po "wonder", dalsze znaczenia czasownikow modalnych (z tym should've checked), pamietac o zachowaniu ciaglasci czasow itd. czyli de facto rzeczy, ktore MUSZA byc znane przy pisaniu jakiegokolwiek opowiadania czy rozprawki.

Ja wiekszosc z tego robilem na lekcji, stad mialem za grame 3pkt/5pkt (nie jest zle, ale i dobrze tez nie :P)

Polece Ci jedna ksiazke:
Grammarway (4) - Jenny Dooley, Virginia Evans; Express Publishing

Mysle, ze mozna ja dostac w kazdej ksiegarni jezykowej a jesli nie, to nawet ja moge odsprzedac swoja. :P Masz w niej opisane wszystkie bardzo wazne zagadnienia gramatyczne. Wlasciwie przerobienie tej ksiazki porzadnie gwarantuje z gramy jakies 4pkt (na 5pkt).
Wypracowania piszę dobre, bo miałem 16 pkt na 18 u naprawdę bardzo wymagającego nauczyciela. Ja po prostu doskonale potrafię sprzedać to, co już wiem. No i najważniejsze - ja gramatykę mam opanowaną w stopniu zadowalającym (conditionale, wszystkie czasy, modale, wishe i te sprawy to raczej nie problem i dlatego wypracowanie napisałem OK. Ale z tych 5 punktów ze struktur, które były w II arkuszu + 3 pkt. w arkuszu III do zgarnięcia było przecież niewiele za samą gramatykę - podam przykłady rzeczy, które nie wchodzą w skład conditionali, czasów itp. :

capable of (to akurat wiedziałem, ale innego mogłem nie znać)
released
put out an appeal (czarna magia)
many of whom (może i grama, ale i tak nie wiedziałem :P)
the stronger/the bigger

W sumie to najbardziej mi chodzi o struktury z arkusza II, bo te z III faktycznie można opanować, zresztą najgorzej mi one nie poszły.

Książkę sprawdzę, dzięki, ale tak jak mówiłem, z gramatyką jest nienajgorzej, chodzi mi głównie o przyimki i czasowniki złożone :)
Jako że juz polecałaś książke Express Publishing, to pewnie chodzi Ci o Matura Companion? No ale przecież tam z tyłu książki są spisane właśne te rzeczy! Idiomy, przyimki itp. :)
Cytat ze strony księgarni na temat tej książki:

Zalety książki:
(..)
* aneksy zawierające zestawienia przedrostków i przyrostków, połączeń przyimków z różnymi częściami mowy, wyrażeń przyimkowych, czasowników złożonych oraz wyrażeń idiomatycznych i związków frazeologicznych

:)
Prawda, ale mam wrażenie, że ten aneks nie wyczerpuje tematu - wiem, czepiam się :)

Np. "put out" podane jest jako-

to put out (fire-to extinguish it)

Taka definicja nie tylko nie ułatwia mi zadania, ale wręcz utrudnia, bo znając jej "ogniowe" znaczenie, odrzuciłbym ją do "appeal" w pierwszej kolejności :)
Wlasciwie niektore rzeczy z gramatyki zaleza od ogolnego oczytania, no nie? Bo przeciez skad ma czlowiek znac niektore rzeczy, bez ktorych spokojnie mozna sie obyc przy zdawaniu np CAE (co jest podobno znacznie trudniejsze od matury).

Fajny spis roznych rzeczownikow, czasownikow wraz z przyimkami jakie sie z nimi lacza jest w ksiazce NEW first certificate; coursebook; Jacky Newbrook, Judith Wilson, Richard Acklam. Longman.
Pewnie znowu mi ktos powie, ze to kiedys polecalem, chociaz sam nie pamietam :P To ja jestem "on" a nie "ona" jakby co. :-)

Nie wiem, czy autora tematu zadowaloloby te 3 strony A4 roznych czasownikow z przykladami i przymiotnikow wypisanych. Przypuszczam, ze w roznych ksiazkach do wyzszych certyfikatow tez takie spisy sa, wiec mozesz sie pytac jeszcze innych. :)
Witam,
Mówicie o kisiązce Express Publishing Matura Companion, tak?
Ja też chcę ją kupić ale zauważyłam, że są dwie
1. Matura companion. Egzamin pisemny.Struktury leksykalno - gramaty
oraz
2. Matura comapanion. Egzamin pisemny +2 CD
I nie wiem którą kupić:/
Jaką Wy mieliście?
To są dwie różne książki, do różnych części egzaminu.

1. Matura companion. Egzamin pisemny.Struktury leksykalno - gramatyczne - książka do struktur w arkuszu pierwszym, te ćwiczenia na gramatykę przed wypracowaniem.

2. Matura comapanion. Egzamin pisemny +2 CD - ćwiczenia na czytanie tekstów ze zrozumieniem oraz na słuchanie, czyli na dobrą sprawę cały drugi arkusz.

Pozdrawiam
>Na maturze trzeba bylo znac (...) cofniecie czasu po "wonder"

Jakie cofniecie czasu po "wonder"?
Chyba chodziło o cofniecie czasu po "deny" :)
ja tam mysle ze chodzilo o wish;) tez polecam Matura Companion, struktury gramatyczne - niektore az za trudne jak na mature;) I to prawda ze to jest sprawa osluchania a raczej oczytania:) I na testach tez mozna sie uczyc, robisz - nie wiesz, za tydzien podejdz drugi raz i zobacz czy juz zapamietales i tak do skutku:) Ja sobie zapisywalam albo numer zadania albo nawet poszczegolne zdanie z ktorym mialam problem i wracalam do nich.
>Chyba chodziło o cofniecie czasu po "deny" :)

Jakie znowu cofniecie czasu po "deny"?
Dzięki za wyjaśnienie Fredomirek:)

Jeszcze zastanawiam się czy warto kupić Matura Companion egzamin ustny :?
Jak oceniacie tą książkę? Czy warto kupić taką książkę do egzmaniu ustnego?

Pozdrawiam ;)
Bo chodzi oto czy egzamin ustny to jest pikuś i czy warto dorzucić trzecią książkę z tej serii Matura Companion(bo to trochę wydatek i dlatego się zastanawiam)
hm?
jakie znów cofnięcia czxasu po wonder i deny ? :D
Chodziło mi o przykład:

'No, I wasn't there,' Kevin said.

No i trzeba było zmienić na: Kevin denied HAVING BEEN/BEING/THAT HE HAD BEEN there.

I jak wstawił ktoś "that he had been" to jest cofnięcie czasu :)
No to jest ogolnie mowa zalezna przeciez. I takie czasowniki po ktorych sie 'cofa czas' mozna wymieniac praktycznie bez konca: announce, state, declare, foretell etc.
A czy ja gdzieś napisałem, że to jedyny czasownik...? Po prostu to było istotne w tej transformacji jeśli ktoś nie chciał używać gerund, żeby cofnąć czas :)

'foretell' - fajny czasownik.

Pozdro :)
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa