Reptytorium leksykalne

Temat przeniesiony do archwium.
Witam. Zdaje mature pisemna zdaje rozszerzona i slowek zamierzam uczyc sie z repetytorium leksykalnego Lektorklettu autorstwa pani Olejnik, ktore zawiera ponad 10 000 slow na poziomie A1,A2,B1. I tu moje pytanie: czy jesli opanuje te slowka to mozna powiedziec ze bede jako tako przygotowany na mature rozszerzona. Chcialbym ja napisac na przynajmniej 50%, w porywach 70%. Jesli nie, to czym to uzupelnic? Pozdrawiam
Podaj link, bo nie znam tej ksiazki.
W/w repetytorium jest bardzo dobre, polecam. Dużo słówek, interesujące ćwiczenia, podział tematyczny, przejrzystość... Na maturę rozszerzoną w zupełności wystarczy. To samo wydawnictwo wydało również rep. gramatyczne, też godne polecenia.
Yarzebina, take a look at:
http://www.lektorklett.com.pl/index.php?pid=194
Hm, faktycznie wyglada to bardzo fajnie! Sciagnelam sobie probke i chyba mozna to polecic z czystym sumieniem. Dziekuje Przedmowczyni za link :)
Ja polecałem to repetytorium chyba 2 lata temu. Co więcej na jego podstawie napisałem i umieściłem na stronie: http://www.anglista.edu.pl/dload.htm?action=file&id=98 bazę SuperMemo. Zawiera ona wprawdzie tylko kilka elementów, ale za to właściwy szablon oraz instrukcję jej rozwijania. Zapraszam do jej pobierania.
You're welcome ;).
czyli znajac wszystkie slowka z tej ksiazki powinienem zrozumiec wiekszosc matury rozszerzonej? czy uczyc sie wszystkich?
Fuser-
nie, ucz sie tylko tych slow, ktore masz 100% pewnosci, ze beda pytane na maturze.
Fuser, zalezy ile slow z tej ksiazki znasz. Jesli zdazysz to mozesz nauczyc sie wszystkich, na pewno nie zaszkodzi.
Jesli zas nie zdazysz, to ucz sie selektywnie. Odrzucaj slowa, ktore na 99% okaza sie nieprzydatne (rzeżucha?) tak zeby przerobic cale repetytorium na np. miesiac przed matura.

PS. Zdziwilo mnie tlumaczenie 'crab apple' - 'rajskie jabłko'?
>PS. Zdziwilo mnie tlumaczenie 'crab apple' - 'rajskie jabłko'?

Jak spytałam google ( grafika )to potwierdziły, ale dla pewności trzeba by dojść po nazwach łacińskich.
Wujek google mówi, że się zgadza.
terri ale skad wziasc takie slowka? :-p w tym caly problem :-D pozdrawiam
moj wpis byl pisany z ironia - najlepiej sie nauczyc wszystkich.
Właśnie, zgadzam się z pakkiem. Książka wygląda na starannie opracowaną, ale dobór słownictwa jest chyba dla hobbystów. Co najmniej 20-30% słówek w ogóle jest niepotrzebnych. Osobiście nie znam kilkunastu procent i jakoś żyję gdzieś między CAE i CPE, dając sobie radę bez np. pasternaku, rzeżuchy, morwy, sekatora, gracy i innych jakże przydatnych wyrazów :).

Domyślam się, że ważne wyrazy zaznaczono w książce kluczem, ale nie do końca się z tym zgadzam - moim zdaniem np. wyraz "farming" jest kluczowy, natomiast "winnica" - nie, a w książce - na odwrót.

Ale książka tak czy tak godna polecenia jako "reference".
Tez mam tą książkę i uczę się z niej wszystkiego po kolei wraz z czasownikami (useful verbs)moim zdaniem ta książka jet świetnie napisana!!! i nic nie zmieni mojego zdania! Oprócz nauki słówek przydatne jest rozwiązywanie ćwiczeń i czytanie tekstów które w tej książce są! Jednak nie zapominaj że te 10 000 słówek to nie wszystkie słówka którymi Anglicy się posługują. Przy każdej wolnej okazji staraj się wyszukiwać na angielskich stronach przydatne czasowniki. Bardzo ważna jest tez umiejętność tworzenia słówek mam na myśli word formation. Masz zagwarantowane że Gdy opanujesz całą książkę będziesz swobodnie mógł rozmawiać z anglikami i zdać mature na 70 %. Codziennie powtarzaj nowo poznane słówka. :)
a czym się różni "Interaktywne repetytorium leksykalne" a "Repetytorium leksykalne" tego samego wydawnictwa? Z tego co zauwazylam te pierwsze posiada płytę CD ale są jeszcze jakieś różnice, czy to jedno i to samo?
interaktyene a zwykłe ? hm no oczywiścei że jest różnica w użytkowaniu w zależności od tego co kto lubi ja np. nie lubie uczyć się za posrednictwem koputera i wkółko za każdym razem go włączac jak tylko cos mmi się zapomni. zwykłe rep. to książka która wszędzie możęsz zabrać i otworzyć w każdej chwili. Także wedle twojego uzania co lubisz to wyberzesz
A ja też mam pytanko dot. repetytorium. Nie wiem czy do matury rozszerz. kupić pre-intermediate&intermediate czy upper-intermediate &advanced. Help me!
chodziło mi o serię USE OF ENGLISH:))
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie

Zostaw uwagę