klasy dwujęzyczne

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 91
poprzednia |
Taakk... w 2005 roku zdaję, jak spora część młodych Polaków, NoWą Maturę któa tak prawdziwie rzecz ujmując jest jedną wielką NoWą NIEWIADOMĄ. A my, króliczki doświadczalne, ofiary systemu mamy się na to wszystko zgadzać... Ja, jako przedstawiciel klasy dwujęzycznej(czysto teoretycznie) martwię się dwukrotnie... czemu? bo wszyscy wiedzą, że NASZA matura wygląda inaczej, ale nikt nie wie jak... Podobno składa się z 3 części: lISTENINGU, rEADINGU I WRITINGU... mam nadzieję że nasze wspaniałe panie i wspaniali panowie z Ministerstwa zdecydują się szybko... bo czasu pozostało niewiele.
Pozdrowienia dla wszystkich tak samo doświadczalnych jak ja. Walczcie.
Co to znaczy klasa dwujęzyczna? że uczysz się np. niemieckiego i angielskiego? Czy z rozszerzonym angielskim?
zapomniales o speakingu :]
dwujezyczna to taka z wykladowym anglikiem lub innym
nie zapomniałam- speakingu nie będzie...^-^
bedzie.
bedzie, bedzie...ale za to my, dwujezyczni będziemy pisać to wszystko krócej niż inni, bo bedziemy zdawaćtylko jeden poziom, no i nie będą nas męczyć tym całym use of english:))) ale will be good - wiem, ze przynajmniej reading nie jest taki straszny - z CAE zdajemy spokojnie...
Ludzie czego wy sie boicie? Ja też jestem w takiej klasie, jeżeli jesteście na poziomie FCE to nie ma sie czego bać, mature z anglika możecie z marszu pisać ;-)
co innego francuski,... trzeba bedzie sie troszke w wakacje poduczyć :-)
może w wakacje sobie odpuścimy i wszyscy razem będziemy cieszyc się wolnościa?
no wiesz... może trudno ci to uwierzyć, ale dla niektórych nauka francuskiego może być przyjemnością,
dla mnie osobiście wakacajyna wolność polega na tym, że nie musze sie patrzeć na wredną gębe mojej fizycy ;-)
Interesują mnie szkoły z takim klasami dwujęzycznymi na Śląsku (Katowice + okolice). Czy ktoś wie gdzie, w jakich szkołach są? Dzięki z góry za odpowiedź.
Taaaaaaa... Takich szkól z klasami dwujezycznymi jest chyba wiele. Juz moja mlodsza siostra ma w gimnazjum niemiecki. U mnie w szkole (1 LO w Pszczynie) mamy do wyboru obowiazkowo jeden z dwóch dodatkowych jezyków: francuski lub niemiecki. Zeby tego nie bylo malo, sa klasy o rozszrzonym francuskim (tzw. DELF), angielskim lub niemieckim (klasa jezykowa), a klasy humanistyczne i biologiczno-chemiczne ucza sie laciny (niestety.....). Mysle, ze obecnie 2 jezyk staje sie standartem....

....w sumie, dobrze......
Agnika, klasy dwujęzyczne to nie klasy, w których uczniowie uczą się dwóch języków obcych, ale klasy gdzie część przedmiotów wykładana jest w języku obcym, np. w Poznaniu w klasie dwujęzycznej z niemieckim możesz mieć matmę, fizę, gegrę czy histę po niemiecku. Takich szkół (klas) nie jest dużo. Pozdr.
Hmmmm...to wszystko tlumaczy....

Wybacz moje niedoimformowanie :)
W Poznaniu jest dwujęzyczne gimnazjum z hiszpańskim - nie znam numeru, ale to jest to na osiedlu Czecha ;). Nie wiem, czy nie ma też dwujęzycznej klasy w liceum w tamtejszym zespole szkół (LO XVII).
Oj, przepraszam - dopiero teraz zauważyłam, że chodzi o Katowice :). Zmylił mnie ktoś wyżej, piszący o Poznaniu. Pozdrowienia :).
szukam liceum dwujęzycznego w katowicach. Wie ktoś gdzie jest takie z wykłdowym angielskim? z góry dziękuję za informacje
Ludzie, nie chodzi o to, że dwujęzyczna jest trudna (choć jest), ale o to, że uczelnie jej nijak nie uwzglęniają. Może dadzą nam 0p. z języka za to, że zdaliśmy dwujęzyczną a nie podstawową czy rozszerzoną.... I najgorsze, że im się wcale nie spieszy z decyzją!
martine, gdzie chodzisz do szkoły z francuskim?
Zauwazylem ze wielu z Was myli pojęcie dwujezycznosci..to nie jest klasa z dwoma jezykami obcymi,,, lecz klasa gdzie jezyk obcy obowiązuje jako jezyk wykładowy na przynajmniej 3 przedmiotach. U mnie w szkole 5 przedmiotów jest realizowanych własnie po angielsku.
Jeśli chodzi o dwujezyczna maturę...jest ona na poziomie CAE/CPE..speaking jest bardzo trudny. z reszta reszta egzaminu równiez. Jak na razie tylko katedra filologii angielskiej w Poznaniu daje dodatkowe punkty za mature dwujęzyczną ! Pozdrawiam !
yyy poziom CPE? nie no chyba trochę przesadziles... jestem w takiej klasie dwujęzycznej i próbna matura zamieszczona w informatorze na stronie cke była bardziej zbliżona do CAE no może troszke ponad..
jestem w klasie dwujezycznej i dzis dowiedzialam sie ze jezeli wybiore jako przedmiot obowiazkowy jeden z przedmiotow wykladanych w jezyku angielskim (w moim przypadku biol, chem lub mat) to jego rozszerzona czesc musze (!) pisac po angielsku. czy to prawda?
Spróbuj poszukać informacji w "informatrorze maturalnym dla absolwentów klas dwujęzycznych z językiem angielskim jako drugim językiem nauczania" ---> do ściągnięcia ze strony:
http://www.cke.edu.pl/podstrony/inform_matur/inform_matur.html
;)
Przedmiot ktory zdajesz na maturze, i ktory jest wykladany u Ciebie w drugim jezyku...niestety musisz zdawac w 2 jezyku nauczania...
www.cke.edu.pl tam znajdziesz info
EY... Czy wY mÓwiCie o IB - międzynarodówce?????? PROSZE O INFORMACJE NA TEMAT IB=)
wlsanie sie dzis dowiedzialam ze to na bank bedzie poziom CPE wiec pozostaje tylko sie ... albo wybrac jeszcze jeden jezyk i zdawac angol na poziomie rozszerzonym ;-))) ktory jest banalny jak fix !! ale ja niestety musze zdawac dwujezyczny poziom, ach...miodzio :/ aha a wiecie cos moze jak beda oceniac mature z ang. dwujezyczna, bo z tego co sie orientuje na zadnej uczelni poza Poznaniem nie podali punktacji a przeciez nie moga nas ocenic tak samo jak rozszerzonych bo poziomem roznimyu sie baardzo !! jak bedziecie cos wiedziec to piszcie !! pozdrawiam wszystkich skazanych na dwujezyczna mature :)
Rzeczywiscie zadna uczelnia oprocz Poznania nie podala warunkow rekrutacji dla klas dwujezycznych :( I z tym moze byc problem...gdyz oznacza to ze reszta nie bedzie brala tej matury pod uwage..lub liczyla ja jako poziom rozszerzony
syl., MUSISZ zdawac mature dwujezyczna z przedmiotow, ktorych uczyles sie po angielsku. Ale nie przejmuj sie, bo punkty z czesci dwujezycznej nie beda wplywaly na to czy mature zdales, czy nie. Najpierw dostaniesz arusz podstawowy, potem rozszerzony, a na koncu wersje angielska. Jezeli jej nie rozwiazesz to po prostu nie dostaniesz dodatkowych punktow. Ale podobno czesc dwujezyczna jest bardzo latwa. Wiec my, uczniowie klas dwujezycznych mamy mozliwosc zdobycia dodatkowych punktow, bez ryzyka ze nie zdamy, powodzenia
no i wlasnie z tego powodu ze jeszcze nic nie wiadomo zrezygnowalam z poziomu dwuj. i zdaje mature rozszerz. i jeszcze jeden jezyk na poziomie podst. ;-) juz za kilka miesiecy okaze sie czy to jest dobre wyjscie... hehe...
no to czad... ja mam jeszcze rok do matury ale zebysmy jakos rzetelnie po poziomie cae jechali to nie powiem. To ze ksiazka cae, nic niestety nie daje. 6 godz w tyg przeplywa jak woda w kranie:/
dziobakus: ja właśnie też bym chciał zdawać maturę z dwóch języków: rozszerzony angielski i podstawowy niemiecki. Tylko zmylił mnie 13 punkt na tej stronie - http://www.cke.edu.pl/podstrony/inform_matur/angielski.pdf (13 punkt pod tytułem "Struktura i forma egzaminu"). Jest tam coś takiego:

"Egzamin z drugiego języka obcego nowożytnego wybranego jako przedmiot dodatkowy, zdawany jest w części ustnej i pisemnej na poziomie rozszerzonym."

Hm - wyobraźmy sobie teraz, że ja na maturze zdaję np. obowiązkowy polski, obowiązkowy język obcy, jakim w moim przypadku będzie angielski na poziomie rozszerzonym, później wybieram np. jeszcze matematykę i chcę jeszcze zdawać dodatkowo język obcy, jakim jest niemiecki, ale na poziomie rozszerzonym. Z tego, co przeczytałem wyżej wynika, że nie mogę zdawać na poziomie podstawowym, bo jest to przedmiot dodatkowy. Prawda to?
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 91
poprzednia |

« 

FCE - sesja letnia 2004

»

CAE - sesja letnia 2004