listening na maturze

Temat przeniesiony do archwium.
Witam wszystkich, jestem tegorocznym maturzysta i przychodze do was z pytaniem: czy przygotowujac sie do 'listeningu' na maturze rozszerzonej dobrzy byloby sluchac popularej stacji tv jaka jest CNN, oczywiscie ogladajac ja prawie codziennie ok. jednej godziny. Czy ma to sens? Czy przygotuje mnie to dobrze do tej jednej czesci egzaminu maturalnego z angielskiego rozszerzonego jakim jest 'listening' ?? Czy warto poswiecac czas na taki rodzaj nauki sluchania czy lepiej maksymalnie skupic sie na rozwiazywaniu zadan listeningowych z roznych ksiazek czy tez internetu ?
ja mysle ze robienie zadan typowo listeningowych bardziej pomaga bo:
- skupiasz sie bardziej. musisz to robic by odp. na pytania
- przy tych zadaniach jest [a przynajmniej powinien byc] zapis nagran. tak wiec po zrobieniu zadania zawsze mozna sobie poleciec nagranie z tekstem i rozwiac wszelkie watpliwosci. potem posluchac jeszcze raz i zrozumiec mozna 100% nagrania.

a ogladanie tv po ang na pewno cos daje, czlowiek osluchuje sie z jezykiem i jakby nie patrzec jest to jakas alternatywa dla uczacych sie. tak wiec ogladajac te cnn godzine dzienie nie zmarnujesz czasu.
ja jak mam sile to slucham typowych nagran z pytaniami, a jak juz jestem zmeczony nauka i nic nie chce mi sie robic to wlaczam sobie film po ang.;p

« 

Pomoc językowa

»

Pomoc językowa

Zostaw uwagę