ustna podstawowa= rozmowy sterowane(tzw scenki) i opis ilustracji i odpowiedzi na 2 pytania.
scenki:
1.uzyskiwanie i udzielanie informacji
2.relacjonowanie wydarzeń
3.negocjowanie
oczywiście, nie jest tak ze przedstawiasz np tylko negocjowanie ale wszystkie te 3 scenki.
Chodzi o to, by uwzględnić wszystkie 'wypunktowane' polecenia, o które jesteś proszona w zadaniu.
wystarczy po kilka zdań, ważne, by było na temat. często wszystko jest dokładnie polecone w zadaniu-np.wyraz zdziwienie/zaproponuj inne rozwiązanie/zapytaj o.../wyjaśnij, dlaczego zależy ci na tej pracy itd.
trzeba dokładnie czytać polecenia i po kolei realizować te punkty.
zadanie 2 to rozmowa na podstawie ilustracji.
masz przed sobą zdjęcie, trzeba go opisać, pamiętając o zwrotach typu '"In the picture I can see...", "there is ...in the background" i po tym masz jeszcze 2 pytania, które czytają Ci egzaminatorzy(ale ich nie widzisz) jedno odnosi się bezpośrednio do rysunku, drugie jest bardziej ogólne.
przykład obrazka:
mężczyzna siedzący w przedziale pociągu, czytający gazetę.( i to trzeba powiedzieć)
pytania
what are advantages and disadvantages of travelling by train?
what means of transport do you use most often and do you enjoy using them?why?
i trzeba odp.na takie pytania, po kilka zdań, uzasadniając swoją opinię na dany temat.
i to by było tyle, można zdobyć max 20 pkt( 5 za język a pozostałe za treść), czas 10 min+5 na przygotowanie.
nie ma się czego bać.
osobiście zdawałam ustną rozszerzoną, ale pamiętam, że na lekcjach ćwiczyliśmy ciągle podstawową więc wiem na czym to polega.
jeśli chodzi o jakieś strony na ten temat, to wg mnie najlepiej kupić sobie ksiązkę do matury z zadaniami do części ustnej i pisemnej, chociażby oxford repetytorium czy z longmana.
popytaj w księgarniach, jest z czego wybierać, albo poproś o radę swojego nauczyciela do ang.
myślę,że na lekcjach w klasie maturalnej będziecie to wszystko dokładnie omawiać,więc wejdzie Ci to w krew i przekonasz się,że nie jest to trudne.
często słyszałam opinie,że ustna podstawowa jest banalna i there is a grain of truth in the statement;-)))
to tyle... strasznie się rozpisałam, ale mam nadzieję, że teraz już dokładnie wiesz, o co chodzi.
pozdrawiam.