Niezdana matura z języka angeslkiego

Temat przeniesiony do archwium.
cześć. Miałam dwie matury próbne z angielskiego. Pierwszą nie zdałam, drugą zdałam...ledwo ale zdałam. Ucze się sama języka ponieważ u nas nauczyciel wogóle nie umiem uczyć. trzy lata temu przyszedł pracowac do mojej szkoły od razu po studiach. W ogóle nie zajmuje się tematami. Przez 3 lata sama się uczyłam. Myśłam że dam rade. ale widze ze tak nie jest :( Strasznie boje się matury. Zdaje jeszcze biole rozszerzoną i polski tez rozszerzony. Angeslki jest moją piętą achillesa. Mam praktycznie tylko 2 miesiące.zdaje sobie sprawę ze dużo już się w tym czasie nie podciągne. Ale chciałabym się dowiedziec na co mam się skoncentrowac??? co jest na prwde ważne???

Bede wdzieczna za miłą rozmowę pozdrawiam.
Witam. Wydaje mi sie ze powinnas skoncentrowac sie na tej czesci/ czesciach egzaminu, ktora poszla Ci najslabiej, oraz ktorej najardziej sie boisz. Czesto w przypadku matury rozszerzonej jest to slowotworstwo, a nauka slowek jest czasochlonna.
Jesli Cie na to stac, pomysl powaznie o korepetycjach. Mozna zrobic naprawde duze postepy. Poszukaj tylko dobrego nauczyciela.
Powodzenia!
Witam. Wydaje mi sie ze powinnas skoncentrowac sie na tej czesci/ czesciach egzaminu, ktora poszla Ci najslabiej, oraz ktorej najardziej sie boisz. Czesto w przypadku matury rozszerzonej jest to slowotworstwo, a nauka slowek jest czasochlonna.
Jesli Cie na to stac, pomysl powaznie o korepetycjach. Mozna zrobic naprawde duze postepy. Poszukaj tylko dobrego nauczyciela.
Powodzenia!
zgadzam sie, jesli Cie stac znajdz korepetytora, jesli chcesz taniej moze to byc student anglistyki, ktory zdawal nowa mature(tylko min. na drugim roku ;) ), tylko przynajmniej 2 godziny tygodniowo i popros zebyscie robili same testy maturalne, nawet w tak krotkim czasie najlepiej zrobic tak, aby taki korepetytor zadawal Ci jako zadanie domowe cale arkusze maturalne i zebyscie razem je pozniej sprawdzali i omawiali, czym wiecej zrobisz tym wiecej praktyki , a tez w ten sposob wszelkie slowotworstwa, zadania gramatyczne itp wchodza bardzo szybko.
Hej. Po pierwsze i chyba najważniejsze, nie należy się poddawać :> dwa miesiące to jeszcze nie dwa dni. Zgadzam się, że korepetycje to najlepsze rozwiązanie.
Co do samej matury.. pamiętaj (bo wiem, że to częsty błąd), że na części pisemnej dostajesz przede wszystkim punkty za przekazywanie informacji. Także nawet jak nie wiesz, jak zdanie powinno poprawnie wyglądać, pisz choćby a'la Kali chciec isc na autobus przystanek. Jeśli jest wystarczająco czytelna- otrzymujesz punkty. To samo się tyczy ustnej. No i wiadomo, w miarę możliwości poszerzaj słownictwo, przyda się we wszystkich częściach; dowiaduj się przy tym jak dokładnie dane słowo brzmi, najlepiej również w zdaniu. Dzięki temu zwiększy się prawdopodobieństwo, że usłyszysz je podczas słuchania. Polecam również metodę English everywhere- jeśli coś piszesz- rób to po angielsku; szukasz czegoś w internecie? - wpisz hasło po angielsku. Masz jakieś zainteresowania?- poszukaj angielskiego forum na ten temat. Pisz i czytaj jak najwięcej, tłumacz nowe słówka, zapamiętuj razem z kontekstem. Ahh no i zawsze na głos się ucz! To takie raczej ogólne rady..
Ale przede wszystkim się UCZ w każdej wolnej chwili, nie zniechęcaj się, zobaczysz, że będzie znacznie lepiej! :>
Powodzenia!
Jak poszukasz w necie znajdziesz pytania z ubiegłych lat. Można też kupić za jakieś 30 zł OXFORD TESTS FOR MATURA.

Dwa miesiące to kupa czasu jak się wziąć do nauki!

Albo stare książki do FIRST Certificate - to jest mniej wiećej poziom matury rozszerzonej.

mogę podesłać ćwiczenia z kluczem w wordzie.
[email]
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Pomoc językowa - Sprawdzenie