Od A1 do B1...

Temat przeniesiony do archwium.
Ej! Mam dziwne pytanie, ktore zadalem rowniez na niemiecki.ang.pl

Otoz zamierzam sie zaczac uczyc niemca samodzielnie i bardzo intensywnie (codziennie, po kilka godzin dziennie- nie pytajcie jak, ale bede w stanie spokojnie to sobie wszystko zorganizowac:)). Przyjmijmy, ze bede korzystal z super podrecznikow z CD, czytal opowiadania po niemiecku dostosowane do mojego poziomu zaawansowania, ogolnie- bede sie tym jezykiem interesowal.

Moje pytanie brzmi: czy w ten sposob jest w ogole mozliwe opanowanie jezyka obcego od poziomu A1 do poziomu B1 przez... piec miesiecy??? Czy tez w ogole moge o tym zapomniec? Czytalem w internecie, ze aby zdac certyfikat ZD (poziom B1) nalezy miec za soba okolo 400 godzin nauki. Jestem tyle w stanie wygospodarowac przez te piec miesiecy.

No to jak myslicie, jest to w ogole mozliwe? Prosze tylko o szczere odpowiedzi (najlepiej osoby, ktore maja jakies doswiadczenia zwiazane z superintensywna nauka jezykow obcych)

Pozdrawiam.
moim zdaniem nie. Nauka kilka godzin dziennie napewno ci dużo da ale nie zapewni obycia z językiem, gdyż wymaga to po prostu czasu. Te godziny są podane tylko orientacyjnie, przecież równie dobrze możnaby było je zrobić w 2 miesiące ale to nie znaczy, że będzie się miało odpowiedni poziom, chyba tylko przemęczenie.
Hmm... moim zdaniem jest to możliwe, ale musisz bardzo przyłożyć się do nauki. Ja na przykład potrafiłam gonić z poziomiu Pre-Intermediate do Intermediate przez miesiąc, a z Intermediate do Upper- Intermediate przez około 3 miesiące. Myślę więc, że spokojnie Ci się uda, ale musisz dużo pracować, korzystać ze zróżnicowanych materiałów, dużo mówić, pisać, czytać, uczyć się słówek (najlepiej stosując jakąś wymyślną metodę, ja np. potrafię w jeden dzień dzięki skojarzeniowej metodzie uczyć się około 1[tel]słówek a 90% z nich zostaje w mojej pamięci i są tak oczywiste jak "cat" i "dog"). Życzę powodzenia. Pozdrawiam!!!

« 

CAE - sesja letnia 2005

»

Praca za granicą

Zostaw uwagę