Vera F.birkenbihl

Temat przeniesiony do archwium.
Kto czytał (i zastosował)"jak szybko i łatwo nauczyc się języka"
Czytałam, kupiłam tą książkę, jakiś rok temu próbowałam to zrobić czyli po kolei etapy tam wymienione ( pracowałam na tekstach z tygodnika Easy English), ale po pewnym czasie zrezygnowałam, przy czym zamierzam do tego wrócić bo wierze w te metodę. Wydaję mi się że można mieć wyniki, tylko jak przy każdej nauce trzeba być systematycznym. Na razie tj. w czasie wakacji koncentruję się na BBC radio – głównie news oraz Profesor Henry pozdrowienia
Jolu, ja też się uczę tą metodą, tam jest info:
https://www.ang.pl/Metoda_Birkenbihl_21684.html
na czym polega ta metoda?
Metoda ta w wielkim skrócie polega na pracy z tekstem przez 4 etapy:
1) dekodowanie
2) słychanie aktywne
3) słychanie bierne
4) mówienie/ pisanie/ czytanie etc...

Szególowo jest opisana w książce pt. "Jak szybko i łatwo nauczyć się języka" V. Birkenbihl wyd. Kos
powodzenia wg mnie naprawdę działa, ja zwłaszcza poprawiłam speaking i pronunciation pzdr
w tej chwili jeszcze staram poprawić rozumienie ze słuchu - oglądam filmy ale wrócę do tego
Jola, a masz już jakieś zdekodowane materiały. Moglibyśmy się powymieniać, aby oszczędzić sobie pracy z dekodowaniem. Pozdr.
a czy można gdzieś znaleźć gotowe. jalies www lub podręcznik?
bardzo dobry pomysł, niestety nie mam - wyrzuciłam je, uczyłam się sama a nie pomyślałam że mogę się tym z kimś wymienić a na początku rzeczywiście traci się dużo czasu na tłumaczenie, bo się nie zna się wielu słów;później jest coraz łatwiej, miałam dużą przerwę od uczenia się w ten sposób, pracowałam na tekstach Easy English, tak gdzieś do 60 numeru, a potem już tylko filmy i radio by poprawić rozumienie ze słuchu, na razie zbieram się żeby zacząć od nowa, może jeszcze ktoś się znajdzie, kto ma gotowe materiały, pzdr

PS. tu znalazłam jakieś streszczenie tego sposobu nauki - tylko fatalnie zredagowane, jak bede miała wiecej czasu to napisze dla zianteresowanych szerzej o co chodzi , spośob nauki nie jest jakiś skomplikowany, mozna tę książkę też wypożyczyć

http://www.birkenbihl-insider.de/birkenbihl/HTM/International/INSIDER-TALK/beitrraege/18methodabi.htm
Korzystał ktoś spośród was z metody shadow speaking (shadowing, echoing)? Czyli powtarzania prawie równocześnie usłyszanych zdań? Jeśli tak, to jakie efekty?
Każdy multimedialny program daje taką możliwość. Od nas tylko zależy czy ją wykorzystamy. Kilkanaście lat temu na targach lingwistycznych było prezentowane urządzenie Phillipsa, które bazowało na tym. Był to rodzaj szpulowego magnetofonu 4-ścieżkowego. W trakcie nauki w słuchawkach student słyszał wzorcowe zdanie, jeśli je wypowiadał, było równocześnie nagrywane na drugiej ścieżce. Niestety nie byo możliwości odtworzenia własnego głosu. Urządzenie kosztowało przynajmniej dwie moje pensje więc bez większego żalu zrezygnowałem z zakupu.
Pomysł z wymianą zdekodowanych tekstów jest raczej kiepski. Dekowanie jest jednym z ważnych elementów tej nauki. Ale jeśli ktoś juz jest tak leniwy, że lubi tylko gotowe, to polecam podręczniki:

Smólska i Rusiecki
Listen and Learn

Leon Leszek Szkutnik
Mówimy po angielsku
Have a nice trip
Travel Broadens the Mind

Na podstawie "Travel Broadens the Mind" został nawet opracowany program multimedialny, który bawet był udostępniany na płytkach PC Formatu i PC World Komputera.
Bejotko, to nie jest do końca tak jak mówisz. Oczywiście dekodowanie (nie mylić z tłumaczeniem) tekstu samemu jest lepsze niż praca z gotowym tekstem -zwłaszcza, że nie ma dwóch identycznie zdekodowanych tekstów, ale jednak pozwala to zaoszczędzić dużo czasu. Sama Vera Birkenbihl pisze, że można pominąć ten etap, chociaż powiem Ci szczerze, że jeżeli mam czas to lubię to robić samemu.
ale jak będziesz dekodawać tekst- nauczysz się słów i gramatykę.
Jestem bardziej za tym, aby samemu dekodowac, ale oczywiście to zależy, kto jak lubi.
Temat przeniesiony do archwium.

« 

English only