OK,
w takim razie jeśli chcesz jakby 'oswoić' tego ktosia, żeby poczuł się pewniej, nauczył się podstaw i chociaż na tym zupełnie podstawowym poziomie nauczył się komunikować, proponuję wspomniany już podręcznik "English File" (elementary) - to bardzo dobra książka, przydatne słownictwo, rozsądnie wprowadzana gramatyka (można robić dużo ćwiczeń ustnych), ciekawa i nastawiona na komunikację.
Jeśli chcesz pracować dosyć intensywnie to powinna się nadać właśnie na jakieś dwa-trzy miesiące.
Jeśli się zdecydujesz na EF - mogę ci pomóc z płytkami (teraz praktycznie w każdym podręczniku jest tyle do słuchania, że bez cd/kaset jest ciężko.
Jeśli chodzi o gramatykę, to poleciłabym coś co z nazwy może zniechęcić ale jest bardzo dobre.
Jest taka seria trzech książek "Gramatyka angielska dla gimnazjalistów" (książeczki są kolejno, zgodnie z poziomami: czerwona, zielona, granatowa). Często korzystam z wielu ćwiczeń nawet jeśli uczę osoby dorosłe - po prostu wyjaśnienia (po polsku) są ograniczone do minimum, czyli to co najbardziej potrzebne, jest dużo ćwiczeń, a słownictwo w tych ćwiczeniach jest dosyć proste.
Używam ich z dorosłymi, którym nauka przychodzi trudno - nie ma wiele reguł, które muszą zapamiętywać, a dzięki temu że słownictwo jest proste, łatwo im zrozumieć ćwiczenia.
I co najważniejszcze - nawet tym prostym zagadnieniom - typu czasownik 'to be' czy czas Present Simple poświęconych jest sporo stron - przydatne dla osób, które musza dużo ćwiczyć, żeby coś im zostało w głowie - tego mi właśnie brakuje w najczęściej tu polecanych
Murphym czy
Vince.
PS. Podoba mi się to co robisz i jak pomagasz:)
Też mi kiedyś ktoś tak pomógł, ale to bylo na początku mojej 'kariery' językowej:))