Książka

Temat przeniesiony do archwium.
Cześc ziomasy mam takie pytanie poszukuje książki, która z pewnością musi być gruba i zawierac wszystkie formy, czasy, wyjątki itp. takie vademecum gdzie wszystko jest, no własnie czy istnieje taka książka gdzie wszystko jest o języku angielskim ??? z pewnością musi być przejrzysta i oczywiście nie chodzi mi o jakies slowniki czy podręczniki.Kiedyś widziałem taką kniżke u moje anglisty mial booka sprowadzanego z anglii i nazywała sie Oxford hmm ale czy wy znacie taką dostępną książkę ???
czesc ziomas, znam wiele dostepnych i grubych ksiazek co sie Oxford nazywaja, zadne tam podreczniki czy innych slowniki. Wnioskujac z tresci i stylu listu doszedlem do wniosku, ze jestes poczatkujacy, po coz ci wiec wszystkie 'formy, czasy, wyjatki itp.', a do tego w jednej ksiazce (musialaby byc baaaardzo gruuuuba). Na poczatek zafunduj sobie czerwonego Murphy'ego tudziez Vince'a dla poczatkujacych.
Wojciech Jajdelski, Dariusz Jemielniak, Paweł Rutkowski
"Encyklopedia języka angielskiego"
Wydawnictwo Literackie
Kraków

www.wl.net.pl

Wszechstronny leksykon wiedzy o języku angielskim przewidziany dla Polaków uczących się tego języka na poziomie zaawansowanym i średnio zaawansowanym, choć również przydatny dla osób rozpoczynających naukę języka oraz dla nauczycieli i lektorów.

Treść haseł obejmuje zagadnienia związane ze wszystkimi poziomami języka, a więc dotyczy zjawisk fonologicznych, leksykalnych, gramatycznych, jak i pragmalingwistycznych, książka więc posiada charakter poradnika językowego, podanego w formie słownika o alfabetycznym układzie haseł. Autorzy uwzględnili w nim wiadomości dotyczące brytyjskiej i amerykańskiej angielszczyzny, wskazując na różnice występujące między tymi odmianami języka angielskiego.

Zgodnie z założeniami nowoczesnych teorii nauczania języków obcych uczący się otrzymuje nie tylko informację na interesujący go temat, ale również ma szansę zobaczenia, jak dany wyraz czy wyrażenie funkcjonuje w kontekście zdaniowym, i co komunikuje. Autorzy zamieścili w książce liczne przykłady często popełnianych błędów.

Autorzy przedstawiają ponadto w swej pracy najnowsze trendy w angielszczyznie, podkreślają zmiany, jakie utrwaliły się w uzusie językowym na przestrzeni ostatnich lat.

Opis z tej strony.
Do wspomnianej przez Bejotkę pozycji koniecznie dorzucić M. Swana "Practical English Usage" i nic złego Cię już nie spotka :)