Jak zrozumieć tekst słuchany i nauczyć się mówić?

Temat przeniesiony do archwium.
Mam problem z rozumieniem tekstu słuchanego, a także z samym mówieniem. Mój zasób słownictwa jest raczej duży, poza tym ciągle go poszerzam i, co najważniejsze, lubię się go uczyć. Kiedy czytam jakiś tekst napisany po angielsku, nie mam większych problemów ze zrozumieniem go (chyba, że w grę wchodzi jakiś tekst naukowy etc.). Filmy anglojęzyczne oglądam z... angielskimi napisami. Gdyby nie one, nie zrozumiałabym, o czym rozmawiają bohaterowie. Jak myślicie, co jest tego przyczyną? Oprócz tego, że brak mi praktyki. Nie mam z kim rozmawiać po angielsku. Mogłabym porozmawiać z jakimś obcokrajowcem na Skype, ale moim problemem jest to, że jestem okropnie nieśmiała. Co mogę zrobić, aby lepiej rozumieć tekst słuchany i lepiej rozmawiać po angielsku?
Proste. Więcej słuchaj. Jeśli masz możliwość wyjedź do kraju anglojęzycznego i unikaj polskiego. A jak Ci poszedł listening na maturze? I z niemieckiego nie masz tego problemu, tzn. dotyczy to tylko angielskiego, czy niemieckiego również?
Filmy anglojęzyczne oglądam z... angielskimi napisami. Gdyby nie one, nie zrozumiałabym, o czym rozmawiają bohaterowie. Jak myślicie, co jest tego przyczyną?

W zdaniach następuje łączenie wyrazów i dochodzi jeszcze intonacja zdania. Jeśli się uczysz słówek, to powinnaś je także wysłuchać w różnych zdaniach, aby usłyszeć jak one brzmią w towarzystwie innych wyrazów, a nie tylko oddzielnie. Ponadto, wiele można wyłapać z samego kontekstu rozmowy. W rozmowie tak naprawdę nie słyszymy każdego wyrazu, albo raczej nie koncentrujemy się na każdym słówku, tylko po prostu rozumiemy całość. Tutaj problemem może być słaba znajomość gramatyki i związków frazeologicznych.

Nieśmiałość Ci z wiekiem przejdzie :)
Cytat: pakk
Proste. Więcej słuchaj. Jeśli masz możliwość wyjedź do kraju anglojęzycznego i unikaj polskiego. A jak Ci poszedł listening na maturze? I z niemieckiego nie masz tego problemu, tzn. dotyczy to tylko angielskiego, czy niemieckiego również?

Tak się składa, że zarówno z angielskiego, jak i z niemieckiego zdawałam w tym roku maturę na poziomie rozszerzonym. Jeśli chodzi o ten pierwszy język, to czytanie mi poszło świetnie, słuchanie trochę gorzej. Jedną słuchankę zawaliłam kompletnie... A z niemieckiego, to ogólnie niewiele umiem, zdawałam go na poziomie rozszerzonym, bo na maturze z języka obcego można sobie postrzelać :) Ale w tym przypadku również słuchanie poszło mi gorzej niż czytanie. Czyli nie dotyczy to tylko angielskiego.
Cytat: eva74
Nieśmiałość Ci z wiekiem przejdzie :)

Mam taką nadzieję :)
edytowany przez Nannami: 08 cze 2011
Jak już napisano wyżej, musisz więcej słuchać. Innej rady nie ma. Możesz zacząć np. od audiobooków w uproszczonych wersjach dla osób uczących się angielskiego, a potem przerzucić się na nagrania oryginalne. W przypadku filmów wybierz te co łatwiejsze (albo takie, które już znasz) - i albo przyzwyczajaj się do rozumienia części, albo cofaj kawałek, oglądaj jeszcze raz z napisami, i wyłączaj napisy ponownie. Na pocieszenie - naprawdę da się poprawić rozumienie ze słuchu :). Mówienie też - ale z tym będzie łatwiej np. za granicą.
Rozumiem... Będę stosować się do Waszych rad. Dziękuję :)
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa