Powtórka od podstaw

Temat przeniesiony do archwium.
Witam :)
Chcę powtórzyć sobie moją skromną znajomość angielskiego. Uczyłam się tego języka praktycznie tylko w liceum i zdawałam z niego maturę podstawową (na 80%), ale potem przez 2 lata na studiach uczyłam się włoskiego, z angielskim nie miałam kontaktu i właściwie wszystko zapomniałam.

Teraz chciałabym sobie przypomieć i poukładać wiedzę z angielskiego na poziomie podstawowym. W liceum nauczyłam się nawet sporo jak na 3 lata nauki od podstaw tylko w szkole, ale w dużej części moja wiedza była chaotyczna bo musiałam szybko nadrabiać zaległości do reszty grupy, dlatego kiepsko znam przede wszystkim gramatykę. Szukam jakiegoś dobrego, przejrzystego podręcznika (samouczka) do języka angielskiego, w którym prosto byłaby opisana gramatyka ale byłyby też słówka, najlepiej tematycznie. Jak na razie z takich rzeczy mam "Tablice szkolne" wyd. Adamantan i są ok, ale nie ma żadnych ćwiczeń i ciężko się z nich uczyć.

Korzystałam już z kilku "samouczków" od poziomu 0 ale to nie było to czego szukam. W tej chwili robię kurs SuperMemo na poziomie A ale on też nie bardzo mi odpowiada - dużo słówek, niepoukładanych tematycznie, mało gramatyki.

Możecie mi polecić jakiś dobry podręcznik/samouczek, który pomagałby w kompleksowym powtórzeniu sobie słownictwa i gramatyki na poziomie podstawowym?

Jeśli znacie też jakieś strony które mogą pomóc początkującym w nauce to też będę wdzięcza za polecenie :)
Może "essencial grammar in use"? Seria in use jest naprawdę godna polecenia, na początku masz wyjaśnioną gramatykę z przykładami, a potem ćwiczenia do danych zagadnień.

« 

Pomoc językowa

Zostaw uwagę