Nauka z poziomu B1 do C1

Temat przeniesiony do archwium.
Witam !

Idę teraz do I liceum , będę miał rozszerzony angielski . Planuję studia w USA ,więc muszę zdać SAT + TOEFL lub IELTS . Do wszystkich testów potrzebuje znajomości języka na poziomie C1 czyli CAE , a mam B1 . Pytania . Da radę nauczyć się z rok i dwa miesiące z poziomu B1 do C1 . Oczywiście motywacja jest . 4 godz. ang w szkole + 4 godz. ang kurs na poziomie C1 llub B2 . Nie wiem który wybrać , jak wybiorę C1 to muszę sam nadrabiać B2 , to jest możliwe , kurs zaczyna mi się na przełomie wrzesnia i października . Proszę o pomoc i z góry dziękuję .

Pozdrawiam !
Z tym dzieleniem znajomości języka na poziomy, to trochę jak z próbą pokrojenia wody nożem na kawałki. Tak naprawdę nikt nie wie gdzie się dokładnie jeden zaczyna, a gdzie kończy. Mówiąc w kontekście egzaminów Cambridge, to przygotować się z poziomu bardzo dobrze zdanego PETa do zdania CAE (nawet marnie) wydaje mi się niewykonalne w rok. No chyba że jesteś jakimś super poliglotą, uzdolnionym i znającym już kilkanaście języków, w tym Francuski, Hiszpański, Niemiecki lub potrafisz wyginać łyżki siłą woli. Z tego co wiem, to przeciętnemu człowiekowi, ze zdanym FCE, 1,5 roku zajmuje przygotowanie się do CAE. Ale i tak warto abyś próbował, bo co się nauczysz to Twoje.
nazwy języków piszemy małą literą
francuski, hiszpański, niemiecki
Z tym TOEFL to też trochę nie jest tak. Nie musisz mieć idealnie C1 aby go zdać. O ile nie wymagają od Ciebie 110/120 pkt to spokojnie - opanuj B2, codziennie ćwicz z symulatorami i zdasz bez większego problemu.
edytowany przez MMS2106: 21 cze 2014

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia