Nauka angielskiego porady

Temat przeniesiony do archwium.
Witam na wstępie, gdyż to mój pierwszy post na forum, jestem w takiej sytuacji, że chciałbym nauczyć się angielskiego w stopniu normlanie porozumiewającym się, mam motywację tylko nie wiem z czego się uczyć, patrzyłem na jakieś darmowe kursy, może polecacie jakiś kurs darmowy w internecie, który jest sprawdzony? Pozdrawiam
Kursów darmowych w internecie jest mnóstwo, wystarczy sobie poszukać i dopasować do siebie.
Jeśli chcesz się nauczyć języka do konwersacji, zakup sobie 1 część kursu Angielski Metoda Redpoint,
to są 3 książeczki + nagrania mp3 które ściągniesz ze strony wydawnictwa. Kurs podstawowy to 3x18 lekcji.
Każda lekcja to nauka NA PAMIĘĆ! wzorów wypowiedzi, które powtarzasz za lektorem (lektor bardzo wyraźnie) wypowiada zdania, do tego prosta gramatyka oraz nauka wymowy trudniejszych słów. Na końcu ćwiczenia - tłumaczenia, przekształcenia ale ważne że wszystko nagrane do powtarzania na głos. Jeśli gruntownie chcesz się nauczyć języka, to jeden pierwszy poziom przerabiaj spokojnie przez 10 miesięcy. Kurs nie jest drogi, od 30 do 50 zł. Do tego jeszcze proponuje Szkutnika "Mówimy po angielsku" - 90 lekcji. Kurs oparty o dialogi sytuacyjne, ale co odróżnia tę książkę od innych,to że dialogi nie są wzięte z księżyca,ale są rzeczywiste. Na tym podręczniku ucz się rozumieć ze słuchu. Przerabiaj jedną lekcje przez 3 kolejne dni, słuchając języka uczysz swój mózg nowych dźwięków, uczysz strumienia mowy. A jak sam autor twierdzi, musisz rozumieć więcej niż możesz powiedzieć. Pozdrawiam.
Bardzo dobra porada. Jak bym miał się uczyć od nowa to bym sie do tego zastosował w 100% . Nic nie ma za darmo. Trzeba poświęcić czas i dużo trenować/powtarzać aż się spamięta większość (i odwiedzać przerobiony materiał). Wszystko fajnie podzielone. Z metody redpoint można wyciągnąć mnóstwo słownictwa i zwrotów/konstrukcji. Trzeba być wytrwałym, konsekwentnym, cierpliwym...
edytowany przez emil05: 26 lut 2015
Ok ale mam jedno pytanie jeśli chodzi o czasy to gdzieś wyczytałem że mały tam procent zna gramatyke, czasy czy warto kuć zasady i stosowanie odpowiednio tych czasów, bo zanim coś się powie to trzeba pomyśleć czy dobrze skonstruowałem zdanie i się tak zastanawiam. A co sądzicie o nauce na zwrotach warto je kuć na pamięc aby swobodnie je wypowiadac, jest to dobra metoda?
Właśnie po to napisałem abyś uczył się z redpp.com, ponieważ uczysz się ze wzorów zdań i wypowiedzi, również uczysz się wyrażeń. Oczywiście w kursie są wytłumaczone zasady gramatyczne i czary także, ale nie ucz się ich na pamięć (zasad). Rozmawiając z kimś po angielsku, nie będziesz miał czasu zastanawiać się jaką zasadę gramatyczną użyć lub jaki czas, bo zanudzisz sobą rozmówcę. Gramatyki uczysz się praktycznie poprzez naukę na pamięć gotowych zdań i wyrażeń, to musi być automatyka w mówieniu. Ucząc się na pamięć wzorów,będziesz miał gotowe formy do reagowania językowego. Na początku może to wydawać się trudne,ale w miarę nauki sam zauważysz, że określone wzorce już znasz i na ich podstawie możesz rozbudowywać swoje wypowiedzi. Musisz być cierpliwy a nauce pamięciowej.Nie ma nic szybko i bez własnego wysiłku. Dlatego też zaproponowałem Ci kurs metodą redpp.com, ponieważ uważam ten kurs za dobrze opracowany i dający możliwość opanowania języka i gramatyki poprzez ćwiczenia głosowe. Do nauki wyrażeń, równie bardzo dobry jest kurs dr Henryka Krzyżanowskiego pt. "Angielski w 3 miesiące dla początkujących". W kursie tym na początku każdego unitu (są ich 4) jest lista około 1[tel]wyrażeń do pamięciowego zapamiętania. Musisz te wyrażenia wkuć na pamięć do tego momentu,aż słysząc polską wersje, z automatu powiesz wersje angielską. Po wkuci listy są ćwiczenia słochowo-konwersacyjne które zawierają wyuczone wyrażenia - oczywiście są to już wypowiadane zdania w strumieniu mowy. Na końcu unitu są testy sprawdzające. Metoda ta jest również bardzo dobra, ale gramatyka w tym kursie jest tylko komentarzem - autor stawia na praktyczne poznawanie gramatyki. Wybór należy do Ciebie, jednak pamiętaj, nikt nie nauczy cię języka, tylko Ty sam możesz to zrobić dużo pracując na materiałach, ucząc się pamięciowo i mając dużo cierpliwości. Mówisz dużo słuchać i dużo mówić.
Dzięki za odpowiedz napewno zobaczę ten kurs i zaczne nauke redpp.com zobaczymy jakie efekty przyjda ;)
Pamiętaj, że nie ma innego sposobu nauki języka, jak nauka na pamięć. Są różne metody "wkuwania", ale i tak w konsekwencji jest to nic innego, jak rejestracja (zapamiętywanie) określonego materiału. Jednym przychodzi to łatwiej a innym trudniej. Jedna osoba powtórzy angielskie zdanie dwa razy i będzie to zdanie pamiętać zawsze, a inna osoba musi to zdanie powtórzyć sześć a nawet 10 razy aby je zarejestrować. Jedni uczą się przez muzykę, inni przez skojarzenia a jeszcze inni spacerują po pokoju (tzw. kinetyka - ruch ułatwia zapamiętywanie). Ty również musisz sposób zapamiętywania materiału dopasować do swojego charakteru. Na początku będzie ciężko, ponieważ nasz mózg szybko się nudzi wykonując jedną i tę samą czynność - wówczas odczuwamy znużenie i zmęczenie, wówczas przestajemy się skupiać i mózg zaczyna własną zabawę tzw. rozkojarzenie, czyli próbuje buntować się jak dziecko ;-) musisz się przełamać, mieć cierpliwość i nie obrzydzać sobie nauki. Podziel materiał na części, ucz się dziennie 5 zdań a dokładniej niż 10 a po tygodniu to olejesz.
Polecam wspomniany kurs dr Krzyżanowskiego Angielski w 3 miesiące dla początkujących. Do kursu co prawda trzeba się przyłożyć aby nauczyć się listy wyrażeń, ale w ćwiczeniach bardzo dobrze rozwija mówienie. Ćwiczenia uczą jak tworzyć zdania z określonych fraz. Tradycyjne kursy każą ci łączyć podobne słowa, rozwiązywać krzyżówki, coś podstawić, ni przypiął ni przyłatał, a ten kurs uczy jak poprawnie budować zdania i mówić to co chcesz wyrazić.
Samodzielna nauka nie jest łatwa. Może lepiej zapisać się na jakiś sensowny kurs, choćby online, jeżeli szkoda czasu na dojazdy. Jeżeli jednak zaryzykujesz i będziesz sam się uczył, to kursów masz dużo. Ponadto dobrze jest mieć kontakt z językiem (choćby jednostronny), czyli np. oglądać anglojęzyczną telewizję i filmy.
Temat przeniesiony do archwium.

»

Pomoc językowa - Sprawdzenie