Jak dobrze nauczyć się języka angielskiego (metody itd.) ?

Temat przeniesiony do archwium.
Witam wszystkich,

Języka angielskiego uczyłem się w szkole. Cały czas w mniejszym lub większym stopniu używam języka do ew. komunikowania się pisanie/mówienie/rozumienie tekstu. Często używam słownika (nie znam słówek). Nigdy nie uczyłem się gramatyki - próbowałem ale nie rozumiałem kiedy co stosować. Teraz przyszedł czas aby wziąć się za język porządnie i mam do was pytania:

1. Jak najlepiej zrobić "restart" nauki języka angielskiego (coś tam z języka wiem - nie jestem totalnie zielony).
2. Czy lepiej od razu wziąć nauczyciela indywidualnego czy zacząć samemu ? (lekcje grupowe odpadają bo nie mogę się na nich skupić - już próbowałem)
3. Czy możecie polecić jakieś materiały lub sposoby efektywnej nauki ? (w dobie istniejących aplikacji mobilnych i oprogramowania)
4. Wiem, że nauka to ciężka praca i jestem w 100% zmotywowany aby nawet codziennie poświęcić jakiś czas na naukę języka (np. za pomocą smartphona)

Pozdrawiam
Szczerze powiem, że wydanie pieniędzy na indywidualnego nauczyciela to strata pieniędzy przy zasobach jakie oferuje w dzisiejszych czasach internet. Indywidualny nauczyciel wyciągnie jakiś podręcznik i zacznie z tobą przerabiać lekcja po lekcji. Równie dobrze sam możesz to robić w domu.

Jeśli masz problem ze słówkami to nauka przez fiszki (ja korzystam z vocabus.pl- najlepiej mi podpasowały). Są fiszki tradycyjne papierowe i online. Popróbuj, zobacz które lepiej ci będą pasować.

Gramatyki najlepiej uczyć się w praktyce, dlatego polecam serie: "Angielski w tłumaczeniach" wydawnictwa Preston Publishing.

Skoro masz już jakieś podstawy to trzeba zacząć je wykorzystywać w praktyce. Lubisz czytać to czytaj po angielsku, lubisz filmy to oglądaj je po angielsku itd.

Polecam zajrzeć na takie stronki: interpals.pl, italki.com, langloo.com, fluentbe.com, fluentu.com, bliubliu.com, tutlo.pl, ororo.tv, englishtips.org, etutor.pl

Z książkowego sposobu nauki to polecam serie Angielski Red Point.
Metod do nauki języka jest mnóstwo, ale wszystkie polegają na jednym - pamięciowej nauce słów, wyrażeń i zdań. Jednej osobie przychodzi to łatwo innej trudniej. Nauka polega na powtarzaniu materiału wielokrotnie aby przesunąć dany materiał z pamięci operacyjnej do pamięci trwałej. Można to robić za pomocą fiszek, programów komputerowych, wykładów lekcyjnych, ćwiczeniach w książkach itp. Ale i tak wszystko sprowadza się do .............. zapamiętywania.

Ja osobiście mogę Ci polecić kurs dr Henryka Krzyżanowskiego "Angielski w 3 miesiące", który opiera się na 4 Unit. Każdy unit to dialog do ćwiczenia, dialog do przetłumaczenia z polskiego na angielski, potem lista słów i fraz ( około 100 ) do pamięciowego opanowania. Następnie 8 różnych ćwiczeń, w trakcie których wykorzystujemy zapamiętane frazy. Ćwiczenie wymaga aktywności ucznia, słyszysz pytanie po angielsku, potem jest przerwa i masz podać angielską odpowiedź, następnie lektor podaje poprawną odpowiedź. Dzięki temu masz możliwość sprawdzenia swojej odpowiedzi. Na końcu jest test. Wszystko nagrane i komentarze do listy wyrażeń i gramatyczne w skrócie.

Polecam także zestaw Angielski Red Point. Lekcja ze zdaniami do powtarzania + gramatyka. Małe książeczki i świetny lektor. Na końcu ćwiczenia. Świetny kurs.

I wspomniane Angielski w tłumaczeniach. Ponad 700 zdań prostych do ćwiczenia wymowy z jasnym objaśnieniem gramatycznym.
Natomiast do ćwiczenia angielskiego ze słuchu warto zakupić Szkutnika Mówimy po Angielsku i codziennie słuchać dialogu, próbować go zrozumieć a następnie czytać z książki.
Ja polecam Ci Fiszkotekę. Jest to świetny program do samodzielnej nauki - zawiera automatyczną wymowę oraz przykładowe zdania do słówek. Do tego jest naprawdę tani. Zacznij od jakiegoś średnio-zaawansowanego kursu. Odświeżysz sobie słownictwo, posłuchasz angielskiego a do tego automatycznie przyswoisz gramatykę, czytając zdania. Myślę, że odpowiedni byłby np. kurs FCE (poziom około B2) - https://fiszkoteka.pl/kurs/12-slownictwo-do-fce

Jest jeszcze jeden fajny sposób na odświeżenie sobie języka. Możesz to zrobić za pomocą oglądania filmików i wykonywania odpowiednich ćwiczeń. Bardzo fajna tygodniowa rutyna jest opisana tutaj - http://blog.fiszkoteka.pl/nauka-angielskiego-tygodniowy-plan-treningowy-dla-sredniozaawansowanych,299/.

Jeśli chodzi o gramatykę - nie przejmuj się nią aż tak bardzo na początku. Bardzo dużo złapiesz po prostu obcując z językiem - czytając zdania, czy oglądając filmy. Będziesz naturalnie wiedział, co brzmi dobrze a co źle :). Powodzenia w nauce!
Cytat: AleksandraEska
Jeśli chodzi o gramatykę - nie przejmuj się nią aż tak bardzo na początku. Bardzo dużo złapiesz po prostu obcując z językiem - czytając zdania, czy oglądając filmy. Będziesz naturalnie wiedział, co brzmi dobrze a co źle :). Powodzenia w nauce!

grama to podstawa
Ja nauczyłam się języka przede wszystkim w szkole językowej w niewielkiej grupie osób. Bardzo dobrym rozwiązaniem są też kursy online - nie miałam okazji w takim kursie uczestniczyć, ale moja przyjaciółka właśnie w ten sposób poduczyła się angielskiego. Ze sprawdzonych kursów online polecam Empik School Online, a adres tej strony to: http://empikschoolonline.com
Najlepiej zdecydować się na szkołę językową. Bo jest to mobilizacja i też świetne przyogtowanie. W Krakowie najlepszy jest LINCOLN, zdecydowanie. :) Bardzo, bardzo dobra szkoła. :) I wcale niedroga. :)
Podbijam - LINCOLN świetna szkoła, mega wysoki poziom i rzeczywiście nauczyciele z prawdziwego zdarzenia ;)
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Praca licencjacka

»

Pomoc językowa