Cześć Mariusz
Według mnie korzystanie z aplikacji E-tutor jest bardzo dobrym rozwiązaniem. Sam z niej korzystam i uważam, że jest mega. Co do Twojego problemu aplikacje takie jak E-tutor, Memrise, czy Duolingo również skupiają się na umiejętności pisania. Jeśli chciałbyś się dowiedzieć, która aplikacja jest lepsza to polecam ten artykuł
https://megalove.pl/index.php/2022/12/03/memrise-vs-doulingo-jaka-aplikacje-do-nauki-jezyka-wybrac-opinia-eksperta/ (trzeba wkleić w wyszukiwarkę, możesz również wejść na stronę główną i poczytać o innych tematach ---> megalove.pl < ---
Dobrą strategią na naukę pisania i mówienia jest poznanie native speakera. Kiedyś korzystałem z aplikacji HelloTalk. Poznałem wtedy, dziewczynę z Australii. Wymienialiśmy się wiadomościami przez jakiś czas, a to też dobry sposób na naukę pisania.
Możesz również zrobić jeszcze jedną rzecz. Kojarzysz grammarly? To taki korektor pisania. Poświęć 10 minut każdego dnia na pisanie, o określonym przez Ciebie temacie np. o Twojej pracy. Grammarly będzie wytykało Ci błędy, dzięki temu będziesz je zauważał i już więcej ich nie popełniał.
Tak samo możesz zrobić z mówieniem. Stań przed lustrem i wybierz jakiś temat. Na początku niech to będzie coś prostego np. jedzenie. Zacznij mówić. Polecam ustawienie sobie minutnika na te 10 minut. Ważne jest tutaj, abyś się nie oceniał. Zauważaj błędy, ale się nie krytykuj.
Mam nadzieję, że pomogłem :)
Pozdrawiam
Łukasz