nauka wymowy-jaki plan?

Temat przeniesiony do archwium.
Małe pytanko do specjalistów, anglistów i uczących się:)

Mam zamiar porządnie i ostro podszkolić moją wymowę! Dotychczas nic w tym temacie nie robiłam więc nie jest to rewelacja:(
Chodzi mi o materiały do nauki - mam już "Elements of pronunciation"-Mortimera, "How Now Brown Cow" oraz "Correct your english pronunciation"-Reszkiewicz.

Zastanawiam się czy te materiały są dobre i czy wystarczą, czy też dokupić jeszcze coś-sporo się tu wspomina o książkach Ann Baker "Ship or sheep" oraz Connor,Fletcher "Sounds English".
Czy te książki mogą mi bardziej pomóc?
A może mi się przydać "Phonetics and phonology"Roacha?

Jakie jeszcze książki byście polecili?

Jeszcze 1 WAŻNE pytanie: jak pracować nad wymową?
-czy przerabiać każdą książkę oddzielnie czy wszystkie jednocześnie?
-każdą książkę od początku do końca czy wg jakiegoś innego planu (jakiego)?
-ile czasu przeznaczyć na wymowę tygodniowo/dziennie?
-jakie znacie własne metody nauki, ćwiczeń?
-po jakim czasie można osiągnąć słyszalne efekty?

Będę b.wdzięczna jeśli poświęcicie chwilkę czasu i podzielicie się swoją wiedzą i doświadczeniem w tym temacie:)
Pozdrawiam
Podstawowe podreczniki to np. How Now albo Ship or Sheep albo Sounds English (tego ostatniego nieznam).
Ship or Sheep ma dialogi i cwiczenia wprowadzajace (powtarzanie pojedynczych slow)
How Now tez ma jedno i drugie, ale cwiczenia wprowadzajace sa inne (glownie powtarzanie zdan), ale dialogi trudniejsze do powtorzenia - zdania sa dlugie itp.

W How Now osobne lekcje poswieca sie intonacji, w Ship intonacja jest potraktowana nieco po macoszemu.

Mortimer to bardzo cenny dodatek - cwiczenie weak forms, link-up, contracted forms na pewno ma sens. Dobrze byloby jednak, gdyby ktos Ci wytlumaczyl, co jest wazne w kazdym z tych dzialow.

Jak pracowac?
na kazdych zajeciach jedna samogloska + jedna spolgloska, stopniowo dolaczac cwiczenia z Mortimera i cwiczenia intonacyjne, o ile nie sa czescia podstawowego podrecznika. Praca domowa: czytanie dialogow, ukladanie rymowanek, np.
I can and I will
instead of sitting still
it gives me such a thrill
to run down a hill
(cwiczenie krotkiego /i/ i tzw. dark /l/)

Powodzenia!
Na pewno warta wspomnienia jest również książka: M. Hancock English Pronunciation in Use sprzedawna z 4 płytami CD. Nie do pogardzenia :) są również informacje na http://elex.amu.edu.pl/ifa/pigulka/spis_tresci.htm
Do Mg i Luziczka - bardzo dziękuję za odpowiedź!

Na pewno wezmę Wasze rady pod uwagę przy nauce.

Mam nadzieję,że nie jest za późno i przy systematycznej pracy uda mi się jeszcze oszlifować i poprawić moją bardzo "polską" wymowę;(

pozdrawiam!

« 

Pomoc językowa

»

Matura