>tak sie po prostu przyjelo i tyle
Słyszałam, że zastanawiają się nad tym aby zezwalać na taką formę, ale mam nadzieję, że to tylko plotka. Inny częsty błąd to "bo tu pisze, że..." ;-)
>prawdopodobnie mowilas(i inni) mowili by poszlem bo wiekszosc osob tak mowi i tyle.
Nie, ja się tego nauczyłam w podstawówce na języku polskim ;-) Właśnie sporo osób mówi błędnie, ale to nie oznacza, że ja też zacznę. Oczywiście "poszłem" nie będę nigdy miała okazji powiedzieć ze względu na płeć, ale "tu pisze" i inne tego typu błędy mnie rozwalają. Nie przeszkadza mi wtrącanie obcych słów i ich "przyjmowanie" do języka polskiego, ale przeszkadza wprowadzanie w polskim błędów i tłumaczenie tego tym, że "tak się przyjęło".
>dopiero jak zaczelas sie uczyc jezyka
No cóż... polskiego uczę się całe życie, więc to chyba jasne, że ucząc się dowiedziałam się jak mówić, a jak nie.
>No przyznaj sie ze o tym ze to blad uslyszales dopiero jak zaczelas sie uczyc jezyka i uslyszalas to gdzies na jakims forum internetowym
Na jakiej podstawie zakładasz, że usłyszałam to na forum? To na forach robią najwięcej błędów, na które nie mogę patrzeć. Wystarczyło uważać na lekcjach polskiego i chociaż uczyłam się na 3, nie było sztuką zapamiętać tak ważne podstawy.
>(przysiegnij na cos ze tak nie bylo to wtedy przyznam ci racje :))
Nie, bo nie jestem wierząca, a tego typu teksty kojarzą mi się z młodymi latami właśnie w podstawówce.
>Tak ale ty jestes polonistka i obracarz sie w specyjiczym kregu ludzi
Ale ja polonistką nie jestem i z polskiego miałam złe oceny, a "poszłem" uważam za błąd, tak jak mnie uczono.
>Zawsze trzymalas sie z boku i dlatego zostalas polonistka.
Hmm, czy tylko ja jestem zdania, że to się nadaje do "Śmiechu warte"? ;-) Reszta postu niestety jest tak zakręcona, że nie wiem o co chodzi.
>nie widze problemu w tym, ze ktos powie poszlem a poszedlem.
A gdybym ja powiedziała: "Poszedłam wczoraj do kina" to też Twoim zdaniem to by nie był błąd?
>bladu ortograficznego jak pomylka rz z ż
"Błądu" tak? Ale przecież zwykle błąd ortograficzny też nie zmienia znaczenia słowa, więc to też nie błąd ;-)
zwierzzzzzzzzz, przyopominam, że pisząc na temat "poszłem" miałam na celu tylko pokazanie, że skoro Polak ma z tym trudności, to obcokrajowiec tym bardziej, a tu się taka rozmowa ciekawa rozkręciła :>
ps. Mówisz "tu pisze" czy "tu jest napisane"? Po tym "błądzie" sądzę, że wybierzesz pierwszą odpowiedź, bo nie sądzę, aby to była literówka. I pamiętaj, że jesteśmy na forum językowym.