Akcent i kompendium

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 34
poprzednia |
Mam dwa pytania:
1.W jaki sposób mogę się nauczyć akcentu amerykańskiego? Nie chcę odpowiedzi w stylu "akcent jest ci niepotrzebny" albo "nie jesteś w stanie się go nauczyć". Wiem, że akcentu można sie nauczyć prawie perfekcyjnie. Mój obecny akcent nie jest typowo słowiański kiedyś usłyszałem, że jest on "za amerykański" tzn. brzmi amerykańsko ale jest zbyt zmiękczony(chyba wiecie o co chodzi) poza tym jak większość Polaków mam problemy z wymową pewnych głosek. Słówek uczę się z Supermemo Advanced English z wymową amerykańską. Bardzo się przykładam do poprawnej wymowy, ale wiem, że to nie wystarczy do opanowania akcentu na takim poziomie jakbym chciał.
2.Jaki podręcznik możecie polecić do nauki gramatyki? Potrzebuje czegoś w rodzaju kompendium tzn całej gramatyki angielskiej od podstaw(no niekoniecznie od samych podstaw) do zaawansowanej gramatyki, bez pomijania niczego istotnego. Najlepiej, żeby ten podręcznik zawierał definicje, przykłady i ćwiczenia.
Oczekuje konkretnych wypowiedzi i za takie z góry dziękuje.
1. Proponuje ogladac CNN do bolu...
2. Practical English Usage - Michael Swan Third Edition, ale to dla bardziej zaawansowanych. Jedna z ciekawszych ksiazek do gramatyki, ale nie jest to typowy podrecznik i nie ma cwiczen.
akcent jest ci niepotrzebny
i poza tym nie jesteś w stanie się go nauczyć
(NMSP)
Sa podobno tacy i to nawet na tym forum, ze po kilkulatach nauki jezyka nawet native go nie rozpoznaje .... ;-)
ozorkowy i pakk macie problemy z czytaniem? Przeciez napialem ze nie chce takich odpowiedzi a to czy potrzebuje akcent to moja sprawa i niech nikt nie pisze głupot, ze sie go nie da nauczyc.
Młody gniewny :)
Myślałem, ze to forum jest na wyzszym poziomie.
A jest na niskim poziomie? Jak dla mnie to jest na wysokim poziomie
>>>a to czy potrzebuje akcent to moja sprawa i 'niech nikt nie pisze głupot', ze sie go nie da nauczyc..
'niech nikt nie pisze glupot' - jak jestes taki az madry, to prosze bardzo - prosze zacytowac tutaj wszystkich autorow, ktorzy udowadniaja, ze kazdy czlowiek w kazdym wieku, moze nauczyc sie rodowitego akcentu...
A jak przyjdzie dzien kiedy sam sie tak dobrze nauczysz, ze nawet native tego od Ciebie nie pozna- to moze zdradzisz nam jak to zrobiles.
Miałeś kiepskie wejście.
>>>Myślałem, ze to forum jest na wyzszym poziomie..
Nie mysl tak duzo - to tylko strata czasu.
Dam ci praktyczny przykład aktora http://en.wikipedia.org/wiki/Nikolaj_Coster-Waldau obecnie gra w nowym serialu New Amsterdam (zresztą bardzo ciekawy serial). Wychował się i skończył studia w Copenhadze, a w tym serialu mowi z amerykanskim akcentem. Jak zapewne niektórzy z was wiedzą język duński ma dość specyficzne brzmienie. Dla mnie to jest wystarczający przykład na mozliwosc nauki akcentu amerykanskiego
Szwarceneger też mówi po Amerykańsku :)
Schwarzenegger przyjechal do USA jak mial 21 lat i takich przykładów jest napewno wiecej
A do czego Ci jest potrzebny amerykański akcent?
>>>Schwarzenegger tez mowi po amerykansku-
Tak, i nikt na swiecie nie moze poznac ze on urodzil sie poza granicami USA.
Nie chce zeby w USA od razu poznawali, ze jestem z zagranicy
A to się będziesz wstydził że jesteś z zagranicy?
A niektórzy biegają na 100 m poniżej 10 sekund.
Też bym się bała. Słyszałam, że tam strzelają do cudzoziemców, a dopiero potem zadają pytania.
Ullak dobrze to podsumowała. Są tacy, którzy znają 8 języków, są tacy, którzy mają PRAWIE* perfekcyjnie opanowaną wymowę/akcent obcego języka, są też tacy, którzy biegają na 100m poniżej 10s. Wspólną ich cechą jest to, że jest takich ludzi na świecie niewielu.

*komentarz nativa odnośnie do tego duńskiego aktora:
I kept trying to place his accent - sometimes sounded vaguely Southern, then European, then like a non-American English speaker doing an American accent.
Hasdrubal czytałem ten fragment o tym programie:
System Advanced English Proficiency pozwala efektywnie zapamiętać ok. 20 tysięcy słów i specjalistycznych wyrażeń angielskich.
>>>> Jak opanujesz 1[tel]słów to będziemy mogli mówić że masz amerykański akcent.P.
Co ci sie pomylilo bo baza Advanced English ma 38086 słów, bo zawiera baze Speed up + Proficiency
Hasdrubal no widzisz wprowadzają na tej stronie dezinformację:
http://poliglota.net.pl/advanced-english-proficiency-p-4.html
Czy wy ludzie wszyscy macie problemy z czytaniem ze zrozumieniem? Napisalem, ze ucze sie z bazy advanced english, ktora w tym pakiecie jest połączeniem 2 baz Proficiency i Speed Up http://www.supermemo.pl/index2.php?top=3&ppid=58&tid=123 Nastepnym razem zatanowcie sie kilka razy zanim cos napiszecie. Czasem poraza mnei inteligencja polaków
Hasdrubal ale z Ciebie inteligent
Nie znam za bardzo tych programów bo nie potrzebuję ich używać .P
To skoro ich nie uzywasz to po co wyrazasz opinie na ich temat?
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 34
poprzednia |