Rozmówki angielskie w miesiąc

Temat przeniesiony do archwium.
Witam serdecznie!

Chciałam zapytać co sądzicie o Rozmówkach angielskich w miesiąc wydawnictwa Supermemo. Nie wiem jak Wy ale moim skromnym zdaniem nazwa jest dość myląca albo ja nie umiem korzystać z tego typu samouczka.
Czy rzeczywiście jest możliwe nauczenie się słówek i zwrotów tam zawartych w miesiąc???? Według mnie to lekka przesada. A jeśli tak to jak to robić by wiedza tam zawarta weszła do głowy.

Na koniec jeszcze pytanie z tej małej niebieskiej książeczki
kiedy używamy are/does oto przykłady:
Are there any stops during the journey?
Does the bus stop in...

W jakich sytuacjch używamy "are" a kiedy "does".
Prosze o łopatologiczne wytłumaczenie.
Nie wiem czemu ale ciągle mam problemy z zadawaniem pytań w jężyku angielskim.
Rzeczywiście nazwa "Rozmówki ... w miesiąc może wydać się trochę myląca. Ta baza SM zawiera ok. 3.800 elementów, którymi sa słówka (ok. 3.000) i przykładowe zdania (ok. 800). Takiej ilości elementów trzeba się uczyć ok. roku. Osoba bardzo doświadczona w pracy z SM i znająca nieźle język angielski może pokusić się o wprowadzanie 120 słówek dziennie, ale musi zdawać sobie sprawę, że razem z powtórkami będzie miała do nauki 300, a czasami więcej elementów. Dlatego ja zawsze radzę, żeby uczyć sie wolniej (np. 30 elementów dziennie) ale dokładniej.

Rozmówki (każde) są zazwyczaj przeznaczone dla osób planujących wyjazd w niedługim czasie, które pragną odświeżyć sobie znajomość słownictwa z niektórych tematów takich jak podróż (pociągiem, autobusem, samolotem, promem) odprawa paszportowa, zakupy czy krótka rozmowa towarzyska, dlatego nie trzeba się uczyć wszystkich zawartych w Rozmówkach słów i zdań, dzięki czemu potrzebne słownictwo da się opanować w czasie miesiąca.

Już kiedyś pisałem, że tytuły Język ... w miesiąc, 3 miesiące , 30 dni sa tylko chwytem marketingowym. Żadnego języka nie da się opanować w tak krótkim czasie.

2. Odpowiedzi na oytania z gramatyki powinnaś poszukać w podręczniku gramatyki, zazwyczaj znajdują się one w jednym z 3 pierwszych rozdziałów.
Bejotka wiem że często polecasz naukę tym programem.
Piszesz tutaj o doświadczonej pracy z bazą SM. Niestety nie jestem ani doświadczona ani nigdy z taką bazą nie pracowałam. Prosze napisz jak dla laika o co chodzi w supermemo tak od początku. Może gdzies tu już pisałeś to podaj linka chetnie przeczytam. Pytanie jeszcze moje jest takie czy jest tam opcja ustawiania nauki wyrazów zwrotów np. takie min 30;) Szukałam nie znalazłam ale jak pisze jestem laikiem.

Ile Twoim zdaniem zajmuje opanowanie słów i zwrotów z tej małej niebieskiej ksiażeczki i programu komp. SM.
Wyżej piszesz o około roku czy podtrzymujesz swoją opinię majac na myśli uczenie się codzienne.

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie