wymowa

Temat przeniesiony do archwium.
Czy znacie jakąś metode aby polepzyć swoją wymowę. Wiem że można zapisać się na konwersacje itp. Ale czy samemu tez mozna?
Podobno program EuroPlus firmy YDP ma jakiś tam system... ale czy opłaca się go kupować tylko z tego powodu.
Czy słuchanie radia (TV) tez jakoś pomaga w wymowie?
Mam Euro plus niemiecki - tego systemu o ktorym piszesz nigdy nie użyłam. Właściwie na początku próbowałam, ale nie odpowiadało mi to.
Zresztą podobnie jak Euro+.
Na kierunkach jezykowych jest odrebny przedmiot: fonetyka i na tych zajeciach cwiczy sie wymowe. MOge opisac jak to mniej wiecej wyglada.

Zazwyczaj do dyspozycji jest laboratorium, czyli sluchawki jak pilota z mikrofonkiem. Nasze lekcje wygladaly tak, ze sluchalismy fragmentu kasety kilkakrotnie (3 razy), potem powtarzalismy po fragmencie slyszac sie w sluchawkach, i znowu powtarzalismy to kilkarkotnie, poczym czytalismy na glos. PIerwsze sluchania bez transkrypcji, kolejne sluchania z powtarzaniem bez transktrypcji, potem z trancksrypcja.
Robilismy tez cwiczenia z mowieniem do lusterek, zeby pilnowac dobrego ukladu ust.

GEneralnie mozesz w ten sposob uczyc sie w domu i/lub z nauczycielem. Tzn. najpierw sluchac fragmentu nagrania, potem sluchac i starac sie powtarzac bez transkrypcji (zeby transkrypcja nie narzucala zych nawykow i czytania jak ci sie wydaje), w koncu porownac wymowe z transkrypcja.

NIestety ta metoda nie na wszystkich dziala... NIestety nie wszyscy po skonczeniu filologii maja super wymowe. Trzeba spelnic 2 warunki: slyszec roznice i naprawde chciec sie nauczyc. Jezeli nie masz dobrego sluchu warto uczyc sie z nauczycielem, bo ten moze pokazac Ci jak ukladac odpowiednio usta, a Ty mozesz wycwiczyc dane dzwieki obserwujac sie w lusterku.

Zycze powodzenia,
pozdrawiam,
KOciamama.
Rzeczywiście EuroPlus + Reward ma wiele ćwiczeń z rozpoznawaniem mowy, ale nie tylko to stanowi o wartości tego kursu. To jest bardzo udana adaptacja podręcznika English Reward opracowanego z myslą o 4-5 letniej nauce. Jeśli chodzi o ćwiczenia z rozpoznawaniem mowy to na naszym rynku nie ma lepszej pozycji. Nie mniej bedą Ci początkowo sprawiały wiele trudnosci.

Mozna też w celu doskonalenia mowy kupic i uzywać Programów Angielski - Rozmówki, też zawierają moduł rozpoznawania mowy, ale całość jest pisana dla młodych ludzi, mnie to raczej irytowało.

Pomocne moga się tez okazać \"książeczki\" Langmastera. Modułu rozpoznawania mowy w nich nie ma, ale jest bardzo duzo ćwiczeń wymowy.
witam,
wiem, ze moje pytanie moze sie wydac glupie, ale bardzo mnie to intryguje: czy na wszystkich uniwersytetach sa takie laboratoria jezykowe?
Moze powiem w jaki sposób ja się uczę wymowy. Na czeste cwiczenia z \"prawdziwym\" nauczycielem mnie nie stac wiec: korzystam z programu Slownik YDP gdzie na plytce mamy wymowe kazdego slowa.

A poczatkow wymowy uczylem sie z ksiazki \"English Pronunciation in Use\" + plytki CD. Znajduja sie w niej obrazki jak wymawiac poszczegolne hmmm nazwe to \"litery\", jest mnustwo przykladow poszczegolnych slow, dialogow, czytanek itd, wszystko bardzo wyraznie nagrane, ponadto znajduje sie opis akcentow wyrazowych i akcentowanie calych zdan (pytania, negacje czy zdania oznajmujace) - od tej ksiazeczki zaczynalem. Tak ksiazka wydana byla przez Cambridge University Press.

Slucham takze BBC (mimo ze za duzo nie rozumiem) ale tak mi doradzili ludzie ktorzy angielski juz dobrze znaja wiec slucham pilnie
Temat przeniesiony do archwium.