Angielskie zakupy

Temat przeniesiony do archwium.
Ahoj,
Od przybytku głowa nie boli... a jednak :) Dostałem stypendium za osiągnięcia informatyczne 6tys. zł. Chcę je wykorzystać jednak także na doszlifowanie mojego angielskiego, który fenomenalny nie jest. Chodzę do 1 LO. Mamy dość dużo lekcji w tygodniu (8) więc przerabiamy dwie książki "Matura Success Intermediate" i "Oxford Excellence for matura. Exam Builder".

A więc chciałbym spożytkować ok.500zł (może ciut więcej) na język angielski. Myślałem nad zakupem:
Cambridge Advanced Learner's Dictionary (ok. 100zł)
Angielsko-polski słownik informatyczny (ok. 30zł)

No i dalej jestem w kropce, bo nigdy nie miałem tyle pienędzy, żeby móc kupować dużo książek :) Jeśli ktoś ma jakieś rady czy pomysły jak wykorzystać do maksymalnego rozwinięcia swojego języka (wiem, książki bez nauki nic nie dają, ale na pewno łatwiej z nimi niż bez nich).

Pozdrawiam.
ja też chce sie wlamac na to konto, które zhakowales :-) To jest osiagniecie informatyczne, no nie?

A powaznie: gratulacje.

Uwazam, ze powinienes kupic slownik kolokacji, tzn. polaczen wyrazowych - dzieki niemu bedziesz sie mogl uczyc calych fraz, a nie tylko pojedynczych wyrazow. Oczywiscie, w zwyklych slownikach tez sa podawane kolokacje, ale w slowniku kolokacji jest ich wiecej.
Obecnie, jezeli sie nie myle, najbardziej popularny slownik kolokacji to oxford collocations dictionary
Slownikow informatycznych jest duzo, przejrzyj kilka, zanim jakis wybierzesz. Mozesz takze zadac pytanie o dobre slowniki na listach dyskusyjnych dla informatykow lub tlumaczy, np. pl.hum.tlumaczenia (dostepne przez serwery news i serwery typu niusy.onet.pl)
Dobrym pomyslem bylby tez zakup _kursu_ angielskiego dla informatykow. Taka ksiazka moze sie nazywac English for Computer Science albo podobnie. Nie znam zadnych konkretnych tytulow, zeby moc cos zaproponowac.

« 

Programy do nauki języków

»

Pomoc językowa