Witam,
Bardzo prosze o rady (wszystkie mile widziane).
Otóż w piÄ…tej klasie szkoÅ‚y podstawowej mam uczennicÄ™, która jest finalistkÄ… olimpiady przedmiotowej i prezentuje poziom pre-intermediate (jesli chodzi o slownictwo np. bardzo szeroki zasób phrasal verbs). Z gramatyki rowniez wykracza poza podstawÄ™ programowÄ… klasy V szkoÅ‚y podstawowej (to wszystko, czego musiala sie nauczyc do olimpiady:Present Perfect, Future Simple, Question Tags, strona bierna w czasie Present Simple, 0,1,2 Conditionals, modal verbs: don't have to/ needn't/ don't need to; used to/get used to/ be used to). Zaznaczam, ze opanowala to wszystko od października 2009 do kwietnia 2010, czyli w bardzo szybkim czasie. Wczesniej uczyÅ‚a siÄ™ tylko tego, co normalnie na lekcjach. W tym czasie przerobila i opanowaÅ‚a materiaÅ‚ z książek: „
English Vocabulary in Use”- Mc Carthy, Felicity O’Dell ; „Elementary Vocabulary Practice”-
Michael Vince (poziom podstawowy), wybrane rozdziaÅ‚y z książki „
English Vocabulary in Use: Pre-intermediate and Intermediate” – Stuart Redman (poziom Å›redniozaawansowany- zaawansowany) oraz zapoznaÅ‚a siÄ™ z kulturÄ… Wielkiej Brytanii i Stanów Zjednoczonych. Obecnie bez wiÄ™kszych problemów rozwiÄ…zuje zadania z repetytorium przygotowujÄ…cego do egzaminu gimnazjalnego.
Jest szansa, ze bedzie miala indywidualny tok nauczania w klasie VI (zanudzilaby sie na lekcjach), a nawet jesli by sie nie udalo chcialabym, zeby kontunuowala ponadprogramowa nauke. Ona tez chce (wiekszosc jej sukcesu to jej zasluga, bo nie chodzi na dodatkowe lekcje, tylko samodzielnie pracuje, ja jej tylko podsuwalam materialy i wyjasnienia) wiec to nie jest jednostronny zapal. Juz jej powiedzialam, zeby nie kupowala podrecznika do klasy VI, bo bylby za łatwy, tylko chcialabym z nia robic cos innego niz z reszta klasy. Tylko mam problem co do wyboru podrecznika i tu prosze o rady. Czy moglby mi ktos polecic podrecznik na poziomie pre-intermediate, ale zeby nie byl zbyt "dorosły," bo to w koncu dziecko. W podrecznikach do VI klasy wystepuja bajkowe postacie i fajnie by bylo, gdyby udalo sie cos znalesc na wyzszym poziomie w tym stylu. Ewentualnie czekam na propozycje ksiazek, ktore pod wzgledem tematyki bylyby odpowiednie.
Bede bardzo wdzieczna za odpowiedzi.