Do jakiego wieku , można się nauczyć akcentu?

Temat przeniesiony do archwium.
Do jakiego wieku , można się nauczyć akcentu? Mam 14 i 11/12 roku - czy to nie za późno , aby bardzo dobrze nauczyć się amerykańskiego akcentu - Dopiero wchodzę w fazę mutacji głosu.
wydaje mi sie, ze bardziej niz wiek liczy sie słuch fonematyczny
>bardzo dobrze nauczyć się amerykańskiego akcentu

tzn. tak jak native? Obawiam sie, ze o ile nie masz specjalnych zdolnosci/predyspozycji i nie poswiecisz temu naprawde duzo czasu, to niestety juz jest za pozno.
Bardzo się staram, ja nie zaczyam przygody z akcentem w wieku 14 lat - ja mam tyle obecnie ale uczę się od 12 roku życia - nigdy nie mówiłem : Ajm worrKING itp. ( jak większość dzieci w szkołach, tylko owiele lepiej. )
Myślę, że mam słuch fonematyczny
A co sądzicie o programie z firmy SuperMemo Say It Right ? Warto go kupić ?
- nigdy nie
>mówiłem : Ajm worrKING itp.

Jak nigdy tak nie mowiles, i nawet czujesz -ing, to mysle, ze jestes na bardzo dobrej drodze :)
"i nawet czujesz -ing" jak czuje -ing bo nie zabardzo rozumię.
Jakby co to ja nie wypowiadam w amerykańskim akcencie DoING tylko inaczej jak o to chodzi.
chodzilo mi o to, ze ing jest /ɪŋ/ a nie /ing/
Podtrzymuje swoje stanowisko. 12 lat to i tak dosc pozno jezeli chodzi o akcent, zwlaszcza ze zdaje sie, ze nie uczyles sie angielskiego w US/UK.

I nie przejmuj sie az tak tym akcentem. Owszem, fajnie byloby mowic jak rodowity Amerykanin, ale bez przesady. Wazne zeby mowic wyraznie, tj. tak zeby byc bez problemu rozumianym.
A ja uwazam, ze baaardzo duzo zalezy od zdolnosci i od sluchu. Znam trzydziestoletnia Niemke, ktora - uslyszawszy 5 razy 'dzień dobry' - potrafiła to powtórzyć jak native. I inne słowa też jej od razu świetnie wychodziły. Po prostu miała niesamowity talent/słuch. Po angielsku tez mowila przepieknie.

Jezeli zwracasz uwage na wymowe w tak duzym stopniu i autentycznie slyszysz az tyle, to wydaje mi sie, ze mozesz miec frajde bawiac sie z akcentami i sporo rzeczy moze Ci sie udać.
Staram się jak najbardziej.
Najlepiej by bylo zebys nagral sobie jakis tekst i rzuc nam na forum.
Dostaniesz ocene i rozne uwagi.

moze cos z Harry Potter-a?
a jak mam tu wrzucić ?
I czy aby Harry potter nie jest Brytyjski ?? Ja się skupiam na amerykańskim
Heh, a ja uważam, że nigdy nie jest za późno na nauczenie się akcentu ale wszystko zależy tutaj od naszych zdolności. Przykładem jest Izabella Miko, która wyjechała do USA mając 14 lat i nie umiejąc zbytnio angielskiego nauczyła się go perfekcyjnie, a akcent opanowała tak, że filmach gra zazwyczaj amerykankę ;)
Z tego, co na szybko znalazlem, nie ma ona jednak tak perfekcyjnego akcentu; czasami slychac, ze nie jest rodowita Amerykanka.

Poza tym, aktorzy maja mozliwosci, ktorych my - nieaktorzy - nie mamy i raczej miec nie bedziemy, bo sa zbyt kosztowne. (np. zajecia ze specjalista od redukcji akcentu)
Siuni chodzilo o to, zebys przeczytal cos z ksiazki zatytulowanej "Harry Potter" i twoje nagranie dal nam do oceny. Mozesz je wrzucic np. na rapidshare i podac link na forum.
Moim zdaniem najlepszym sposobem na nauczenie się akcentu to posiedzieć po prostu za granicą jakiś czas. Wtedy człowiek jest tak osłuchany, że zaczyna gadać z akcentem sam nie wiedząc kiedy. Jednak to nie taka prosta sprawa ot tak posiedzieć sobie za granicą. Oglądanie filmów też daje bardzo dużo.
A co powiecie o SuperMemo Say It Right ??
Temat przeniesiony do archwium.

Zostaw uwagę