Cytat: Jasieks77
Witam
Wiem iz bylo juz pare postow na temat liceów itp jednakze ten bedzie nietypowy .
Ale od poczatku . Jestem uczniem trzeciej klasy gimnazjum i mam w planach studiowac na angielskiej uczelni . Plany mam dosyc ambitne jednak twierdze ze sa do zrealiwowania. Czytałem troche w internecie ale wolabym zasiegnac waszej opini . Czy lepiej jest skonczyc liceum z tym IB w polsce czy jednak pojechac do wielkiej brytani i tam skonczyc liceum .
Czy możesz zapewnić siebie na 100%, że dasz radę konkurować z ludźmi, którzy w j. ang. są absolutnie biegli? I pamiętaj, że to, że masz 5 z angielskiego w szkole o niczym nie świadczy - będziesz musiał na równi operować angielskim na lekcjach.
Cytat:
Czy wyniki po liceum w polsce z ta matura miedzy narodowa beda tak samo punktowane na uczelni jak te uzusakne przez tamtejszych uczniow ?
Z maturą IB (dobrze napisaną) możesz się bez problemu dostać na studia i absolutnie nie będziesz niżej punktowany.
Kilka spraw do przemyślenia:
gdzie będziesz mieszkał
kto Cię utrzyma
czy zdajesz sobie sprawę z kosztów utrzymania się w UK
kto z prawnego punktu widzenia się Tobą zaopiekuje (nie, nie możesz sobie sam wynająć mieszkania/pokoju i nie, rachunki się same nie zapłacą)
czy czujesz się na siłach operować angielskim biegle, czy to na historii czy fizyce