Co wybrac Liceum IB w polsce czy do Anglii ?

Temat przeniesiony do archwium.
Witam
Wiem iz bylo juz pare postow na temat liceów itp jednakze ten bedzie nietypowy .
Ale od poczatku . Jestem uczniem trzeciej klasy gimnazjum i mam w planach studiowac na angielskiej uczelni . Plany mam dosyc ambitne jednak twierdze ze sa do zrealiwowania. Czytałem troche w internecie ale wolabym zasiegnac waszej opini . Czy lepiej jest skonczyc liceum z tym IB w polsce czy jednak pojechac do wielkiej brytani i tam skonczyc liceum . Czy wyniki po liceum w polsce z ta matura miedzy narodowa beda tak samo punktowane na uczelni jak te uzusakne przez tamtejszych uczniow ?
P.s znacie moze jakies strony na ktorych jest jakos w miare zrozumiale system szkolnictwa w anglii opisany ? Czytalem wiele artykowlow jednak zaden mi nie pomógł
Cytat: Jasieks77
Witam
Wiem iz bylo juz pare postow na temat liceów itp jednakze ten bedzie nietypowy .
Ale od poczatku . Jestem uczniem trzeciej klasy gimnazjum i mam w planach studiowac na angielskiej uczelni . Plany mam dosyc ambitne jednak twierdze ze sa do zrealiwowania. Czytałem troche w internecie ale wolabym zasiegnac waszej opini . Czy lepiej jest skonczyc liceum z tym IB w polsce czy jednak pojechac do wielkiej brytani i tam skonczyc liceum .

Czy możesz zapewnić siebie na 100%, że dasz radę konkurować z ludźmi, którzy w j. ang. są absolutnie biegli? I pamiętaj, że to, że masz 5 z angielskiego w szkole o niczym nie świadczy - będziesz musiał na równi operować angielskim na lekcjach.

Cytat:
Czy wyniki po liceum w polsce z ta matura miedzy narodowa beda tak samo punktowane na uczelni jak te uzusakne przez tamtejszych uczniow ?

Z maturą IB (dobrze napisaną) możesz się bez problemu dostać na studia i absolutnie nie będziesz niżej punktowany.

Kilka spraw do przemyślenia:
gdzie będziesz mieszkał
kto Cię utrzyma
czy zdajesz sobie sprawę z kosztów utrzymania się w UK
kto z prawnego punktu widzenia się Tobą zaopiekuje (nie, nie możesz sobie sam wynająć mieszkania/pokoju i nie, rachunki się same nie zapłacą)
czy czujesz się na siłach operować angielskim biegle, czy to na historii czy fizyce
Opłaty za czesne i utrzymanie podczas nauki w liceum w UK są bardzo wysokie--nierealne do spełnienia...chyba że zdobędziesz pełne stypendium poprzez program BAS, ale tu jest olbrzymia konkurencja i wybiera się ok, 10 osób z całej Polski. Jesli nie jestes az tak biegły z języka ang. , aby tam zdawac maturę i konkurować z naitives, to opcja matura IB jest lepsza--moja koleżanka ją zdawała w Poznaniu ( w tej chwili konczy medycynę w UK ) i wiem, że IB jest ceniona. To zresztą wymagający program, przygotowuje on też do studiów zagranicznych. W ostatecznosci mozesz też startowac do UK z polską maturą, bo jest honorowana na wszystkich brytyjskich uniwersytetach.
Z kosztami raczej nie będe miał problemu . Angielski mogę powiedzieć ze biegle mowienie mam z tym problemu wiele razy sam bywalem zagranica i nie mam problemow z komunikacją . Angielski nie jest dużym problemem jednak są szkoły do których jeździ się na cały semestr z akademikiem prawda ? kiedyś czytałem o takich w Szwajcarii jednakże teraz interesuje mnie UK. znacie jakieś ?
I jescze jedno

"W ostatecznosci mozesz też startowac do UK z polską maturą, bo jest honorowana na wszystkich brytyjskich uniwersytetach. "

Wiem to prawda iż są honorowane jednak by się dostać na dobra uczelnie musiałbym dostać minimum 95% z całej matury żeby móc tam aplikować. Bo jakoś się te punkty inaczej przelicza podobno niż z tej matury międzynarodowej
A o jakich uniwersytetach w UK myslisz ? Bo universytety z Russel Group ( poczytaj o nich ) nie zawsze wymagaja min. 95 % ( zalezy zresztą od kierunku ). Niektore bardzo dobre oczekują ok. 80 %, czasami ciut mniej--zresztą nie tylko oceny sa ważne ale też Personal Statement i referencje od nauczyciela-trzeba pochwalic sie osiągnięciami pozaszkolnymi, wolontariatem, konkursami etc. Z tego co mi wiadomo, prywatne licea w UK kosztują krocie ( a ponoc te są najbardziej godne uwagi--ponizej link do liceum dla dziewcząt, spojrz jaki jest koszt jednego roku ):
http://www.adcoteschool.org.uk/wp-content/uploads/downloads/2014/07/Fees-Academic-Year-2[tel].pdf
Poczytaj o organizacji bas.org.pl --mozna za ich posrednictwem powalczyc o jedno z nielicznych stypendiow w dobrych prywatnych liceach w UK. W liceach panstwowych podobno nie ma zbyt wysokiego poziomu--ale na 100 % się nie wypowiadam.
Co więcej, język komunikacji a język esejów, raportów, jakie musiałbys pisac to dwie rozne bajki-naprawdę konkurowałbys z naitivami ? Uwazam, ze matura IB w Polsce jest lepszym rozwiązaniem, zajęcia tez masz po angielsku ( tak, ajk pisałam, kolezanka robiła IB i bardzo sobie chwaliła, na uniwersytecie okazało się, że była bardziej oczytana niż niektorzy koledzy z A-levels. Matura IB, powtarzam, dobrze zdana otwiera drzwi do najlepszych uniwersytetow. Ale polska też ! A na co chcesz zdawac i gdzie konkretnie ?

http://bas.org.pl/
Znam takich, którzy marzyli o Cambridge, ale się od razu nie dostali--wybrali inny uniwersytet, też prestiżowy, gdzie jednak nie było tak wysrubowanych wymagan, a po skonczeniu licencjatu startowali na Oxbridge na magisterskie...i się dostali.
I jeszcze jedno--poczytaj w tym linku, jakie warunki trzeba spełnic, aby zdobyc stypendium do boarding school w UK :
http://bas.org.pl/bas-scholarship-scheme-2015/
Mnie aktualnie interesuje studiowaniue na LSE
Jasieks77

wykorzystaj wskazówki, o których pisałam wyżej ( BAS.org.pl-warto tam dopytac, albo IB w Polsce ), juz teraz powinienes zbudowac sobie jakis program działania, aby osiągnąc postawiony cel. Do LSE nie tak łatwo się dostac, zawsze trzeba wybrac sobie inne opcje na wypadek gdybysmy się nie dostali-w wymarzonym uniwersytecie można robic magisterium. Kazdy uniwersytet ma swoje forum ( student room, np gogloojesz LSE student room i masz informacje dot. konkretnej uczelni. Masz sporo czasu, wiec mozesz sie dobrze przygotowac.
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie

»

Pomoc językowa - Sprawdzenie