olimpiada - testy

Temat przeniesiony do archwium.
prosba o ostatnia deske ratunku - posiadajacy jakiekolwiek arkusze egzaminacyjne - prosze, spakujcie je zipem i wstawcie je na www.rapidshare.de badz tez (jesli sa to obrazy) wyslijcie je na www.imageshack.us ...
wiesz co tu sie chyba nikogo nie doprosic mozna zeby wysłał te testy ja tez jestemw potrzebie i nikt mi niestety nie dchce pomoc bo tez je potrzebuje pozdrawiam
juz 3 raz piszę to: testy znajdują się na stronie WORLD OF ENGLISH ----> www.woe.edu.pl
a wiec odpowiem ci, choc po raz pierwszy :P do jasnej cholery, tam jest tylko jeden rocznik, badz co badz do porzadnego przygotowania sie pasowaloby przerobic wiecej.. IMO anyway ==
imho te testy malo dadza, do nich sie ciezko przygotowac poza ogolna znajomoscia jezyka - lepiej sie skupic na ustnym 2 etapu
to ja.. no i coz, mimo braku testow z rejonu jestem dalej..^^ pytanie do was :p na ile szczegolowo nalezy sie przygotowac do zagadnien kulturoznawczyc, i co to znaczy 'opanowac temat z literatury' :/
Przede wszystkim nie polecam podejścia pt. "dobrze się nauczę na writing, a na speakingu to już jakoś będzie". Nie będzie. Wbrew wszystkiemu, co możecie usłyszeć, obie części są (mniej więcej) równie ważne (a przynajmniej były w minionym roku szkolnym).

Szczegółów wielkich nie będzie, ale pouczyć się trzeba, bo mogą spytać o różne rzeczy. Dwa przykładowe pytania (jedno zasłyszane) z zeszłego roku:
- The Hundred Years' War, what it was about and the approximate period;
- Alamo (o co tu chodzi i dlaczego ta nazwa jest tak ważna).

Pytania o lektury są chyba dość ogólne: "proszę coś o tym powiedzieć", problematyka, może też kilka słów o autorze (włącznie z paroma innymi jego dziełami). Myślę, że warto znać jakieś ciekawostki, żeby zaskoczyć i zainteresować komisję. Nie powinna też zaszkodzić odrobina humoru (chociaż to trzeba wyczuć).

Pozdrawiam i powodzenia
Scobin
Temat przeniesiony do archwium.