zadanie D to loteria, nie wiem czy da sie do niego przygotowac, po prostu musisz miec troche szczescia i trafic na takie wyrazenia, ktore znasz. ja przewaznie mam w tej czesci 2-3 punkty - albo nie znam slow, albo czasami wiem w sumie o co moze chodzic, ale tlumaczenie tego wyrywka bez kontekstu wychodzi mi niefortunnie. w sumie jest to jedyne zadanie na etapie szkolnym, w ktorym nie jest mi zal straconych punktow.
ja do Olimpiady przygotowuje sie robiac stare testy i zadania pana Krzyzanowskiego, a takze czytam ksiazki /artykuly. slucham tez od czasu do czasu podcastow, np Answer Me This - cos o dosc luznej tematyce, aby wiecej rozumiec ze sluchu, bo to moja zmora, jestem typowym wzrokowcem.
w kazdym razie nie jest to az tak intensywna nauka, bo w tym roku matura i jako ze nie wybieram sie na anglistyke, musze sie zdecydowanie bardziej przylozyc do matmy i fizyki. dlatego nie wiem, czy jest sens, abym ci doradzal, bo nie przeszedlem nigdy do finalu.
warto tez chyba zaczac sie przygotowywac z kultury, ja sie boje, ze nawet jezeli uda mi sie przejsc na ustny, to na nim polegne, nie znajac sie jakos bardzo na historii i polityce USA i UK.