Konkurs z języka angielskiego dla gimnazjum

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 51
poprzednia |
Cześć :) Mam do Was pytanie. Otóż w nadchodzącym roku szkolnym chciałabym, tak już na poważnie, wziąć udział w konkursie z języka angielskiego. Z gramatyką, no cóż nie jest źle - myślę, że dam radą, jednak moją piętą Achillesa jest słownictwo. Stąd moje pytanie, czy dostępna jest jakaś książka/strona internetowa/vademecum, gdzie będzie "Bank słów" z następujących tematów:
1. Człowiek.
2. Dom.
3. Życie rodzinne i towarzyskie.
4. Szkoła.
5. Praca.
6. Żywienie.
7. Zakupy i usługi.
8. Podróżowanie i turystyka.
9. Kultura.
10. Środki masowego przekazu
11. Sport.
12. Zdrowie.
13. Nauka i technika.
14. Świat przyrody.

Z góry dziękuję bardzo :) Chętnie przyjmę też inne rady od doświadczonych osób, jeżeli możecie, prosiłabym o podanie jakiś ciekawych książek, gdzie w przyjemny dla odbiorcy sposób, przedstawiona będzie geografia/kultura/tradycje/zwyczaje Stanów Zjednoczonych i Wielkiej Brytanie.

A Wy jak się uczyliście ? :)
Pozdrawiam, Klaudia ;))
Hej, ja też w tym roku zamierzam coś zdziałać w tym kierunku. Mam tak samo, z gramatyką u mnie całkiem nieźle, jednak słownictwo kuleje.

Gramatyki uczę się z Advanced Grammar In Use
słownictwa z English Vocabulary In Use (pre-intermediate, intermediate) < ta ksiązka występuje w spisie
korzystam także z Oxford Guide to British and American Culture
To już nas dwie :D Zawsze raźniej, a Ty z jakiego województwa jesteś ?
Ja z wielkopolskiego :)
Co do książki "Oxford Guide to British and American Culture" dobra jest, tzn. skuteczna ? Jej cena jest dosyć wygórowana, trzeba liczyć ponad 100 zł i nie wiem właśnie , czy warto kupić, może podzilisz się opinią ? :)

Dziękuję Ci, pozdrawiam, Klaudia :-)
Sporo haseł z różnych dziedzin. Napisana całkiem prostym językiem, więc wszystko łatwo zrozumieć. większość książki wygląda jak słownik (przewodnik) masz hasło i obok wyjaśnienie, ale jest wyznaczone 32 strony na UK/USA (historia, najważniejsze miejsca, edukacja, wojna secesyjna, o konstytucji, prawo, rząd, itp.. ) Polecam ją jak najbardziej jednak nie ma w niej nic takiego czego nie znalazłabyś w internecie.

p.s polecam ci tą stronke http://www.cambridge.org/pl/elt/students/?site_locale=pl_PL

Jestem ze świętokrzyskiego 3 kl.
Dzięki wielkie za stronę, przeglądając ją wydaje się bardzo pomocna, jutro przejrzę dokładniej -> dzisiaj już nie myślę xd

A mam do Ciebie takie kolejne pytanie, na jakim poziomie angielskiego teraz jesteś ? Wiesz tak porównawczo chcę się rozeznać :)
Tak w ogóle, jakbyś miała jeszcze jakieś stronki, albo propozycje lektur to pisz, chętnie skorzystam. Ja ze swojej strony już dzisiaj nic nie podam, ale jutro przejrzę z czego tam korzystam i również prześlę ;-)

Pozdrawiam. :-)
Co do poziomu, to nie jestem wstanie dokładnie odpowiedzieć. Robiłem (ja chłopak btw.) kilka testów na poziom i wychodzą mi różnie, raz upper-intermediate czasami advanced, a czasami nawet niższy, więc wiesz.. (zależy od testu i szczęścia) ;)

W wakacje miałem się trochę pouczyć, ale tak odkładałem i nic. Teraz ostatnie dni wakacji to trochę się pouczę. ;)

A z książek to jak poprzednio pisałem mam ten przewodnik i dwie książki z serii In Use z wydawnictwa Cambridge do gramatyki i słownictwa.
To ja z książek polecam Ci First Certificate Language Practise Michael Vince - grammar + vocabulary, Key Words for Fluency - również vocab - poziom intermediate. :)
Co do tej nauki w wakacje to niestety miałam podobnie - na początku ambitne plany, no i w sumie na nich się skończyło :D:D

ps. wybacz , że zwracałam się w formie żeńskiej - nie miałam pojęcia ;)
Ja również z wielkopolskiego i również mam zamiar porządnie przygotować się do tegorocznego konkursu. jak się przygotowujecie i co polecacie? i czy byliście na olimpiadzie w tamtym roku? ^^
Hej.

W tamtym roku byłem, ale zupełnie bez przygotowania, tak dla sprawdzenia. Nie przeszedłem do next etapu, ale nie było najgorzej (mało pkt mi brakowało), więc postanowiłem w tym roku zmobilizować.

Ostatnio staram się uczyć słówek i powtarzam gramatykę. ;p

a wy ?
ja przeszłam do drugiego etapu, ale do ustnej już się nie dostałam. ale wtedy poszłam na luzie mając świadomość że to dopiero druga klasa. w tym roku chcę się zmobilizować i bardziej przyłożyć ;)

a przygotowuje sie raczej sama + zajęcia dodatkowe
a czego ostatnio się uczycie ? gramatyka, słownictwo, czy kultura/tradycja uk/usa ?
ja gramatyki się nie boję za bardzo, więc stawiam na słówka. kultury nawet nie tknęłam, nawet nie wiem jak się do tego zabrać ;)
Ja jeszcze nie zaczęłam, z 1. 09 zacznę, a co.! :D
A powiedźcie mi, z czego uczycie się tych słówek ? Bo mi głównie na nich zależy, ale nie wiem, jak się do tego zabrać ;/
ja mam książkę do angielskiego, która ma takie działy jak zagadnienia na konkurs woj. w wielkopolsce, więc trochę z tego się uczyłam. trochę z internetu jakieś testy czy strony takie jak ta... generalnie uczyłam się kiedy chciałam i czego chciałam ;]

poza tym chcę sobie kupić pare książek których tytuły są podane w regulaminie tego konkursu, ale na razie nie mam nic więc polecać za bardzo nie mam czego :)
ja uczę się słówek z pewnej strony www (niestety konkurencyjnej), więc linka nie podam. wypisuje je na kartkę, potem robię sobie fiszki, a następnie co jakiś czas powtarzam (co jeden, dwa dni). nie uczę się kategoriami tzn. dom, rodzina, zakupy etc. tylko jakie mi wpadnie..

co do kultury to liczę na to, że nauczyciel da mi jakieś materiały ;)

czekam też na regulamin na stronie kuratorium z mojego województwa, więc jeszcze dokładnie nie wiem czego mam się uczyć. ;p
z ta kartką też próbowałam ale coś mi nie wyszło ;)
co do regulaminu to ja się uczę wg regulaminu z poprzedniego roku, wątpię żeby miał ie jako drastycznie zmienić.

najgorsza jest kultura i myśląc bardziej przyszłościowo speaking ;p
a macie może jakieś nowe arkusze tych konkursów ? wszystkie, które łatwo znaleźć w internecie już zrobiłem ;p
>ja mam książkę do angielskiego, która ma takie działy jak
>zagadnienia na konkurs woj. w wielkopolsce, więc trochę z tego się
>uczyłam.

Czy mogłabyś podać tytuł tej książki ? ;) Będę bardzo wdzięczna :)
co do książki: repetytorium gimnazjalne Longmana, takie pomarańczowe ;)

podejrzewam jednak że te słówka nie wystarczą w dalszych etapach, ale wzięłam jako rozgrzewkę przed normalnym przygotowaniem, którym zajmę się dopiero od września :P
Na www.fiszkoteka.pl jest słownictwo do matury podzielone dokładnie na takie działy, jakich wam potrzeba (najwyraźniej kuratorium nie grzeszy inwencją :P). Znalazłam tam nawet jakieś informacje na temat kultury, ale to akurat wyjątkowo szkicowo. Vince to dobra książka. Do rozwijania słownictwa fajne są też książki English Vocabulary in Use McCarthy & O'Dell.
ze słownictwa tak jak pisałem w pierwszym poście mam jedna książkę z serii In Use z wyd. Cambridge poziom intermediate i naprawdę fajnie się uczy. Unity są podzielone na różne dziedziny. Kupiłem ją dlatego, że była w spisie na konkurs i się nie zawiodłem. śmiało mogę polecić.

ponawiam pytanie. czy macie jakieś arkusze z tamtego roku ?
ja mam
dałoby radę wysłać na maila ? [email] ;)
ale ja mam arkusze dla liceum, teraz dopiero doczytałam że potrzebujecie do gimnazjum, więc jesli ktos by chciał przypadkiem arkusze do liceum, to przeslę.
a patrzyłeś na strony kuratoriów oświaty? ;>
ja jestem ze świętokrzyskiego, a na stronie kuratorium nigdy nie zamieszczają arkuszy z poprzednich lat ;p
maam cos takiego: konkurs przedmiotowy z j. angielskiego dla gimnazjów . 1) Etap szkolny 2) okregowy 3) rejonowy 2009/2010. czy to jest to? chce ktos?
tak , poproszę o wysłanie. [email]
wysłałam :)
a konkurs z angielskiego już 6 listopada...
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 51
poprzednia |

Zostaw uwagę