Opowiadanie na maturę rozszerzoną z angielskiego

Temat przeniesiony do archwium.
Cześć

Zamierzam zdawać maturę rozszerzoną z angielskiego. Cokolwiek nie będzie to zamierzam to sprowadzić do tematyki średniowiecznej, taki mój konik :) Jako, że liceum już dawno za mną to nie pogardzę radami ogólnymi na temat pracy (jeżeli ktoś się zna). Prosiłbym także o wytknięcie mi wszelkich poczynionych błędów :)

Treść zadania:
Napisz opowiadanie o dwóch nastolatkach, którzy podczas zwiedzania starego zamku
dokonują niezwykłego odkrycia, dzięki czemu stają się sławni.

It will be a story about two teens - Mark and Sam. These young people had a moment of a glourious famous after their adventure.
The day was a beautiful. Brothers went to a bicycle trip to the ruins of an old castle. A castle has an enormous size hundreds years ago, but now it is a pretty tiny. When boys came at the place, they get out of bicycles. Did they see anything suspicious? No, they aren't. Everything looked normal such as always. Mark went to a once glourious tower. Suddenly he disappeared under ground. Scared Sam run to a place when Mark fell down. When he looked down to a hole he saw Mark and his face. The most odd face that he ever have seen.
- Come down quickly - said Sam.
Mark cautiously get down to a basement. It looked really old, a dust flew in the air. Boys get through to a strange and dirty items. They started to clean up few of these. An ugly items really was a medieval's weapons! After some time they could recognized a most of them: swords, axes, crossbows, armours and a lot of others equipment. Boys get out of a medieval's armoury and came back as fast as possible. They told what they discovered in house. A parents called police and television.
Brothers had an intervievs. Everyone flattered to them, their courage was awesome. They also get reward from president. They won't forget this for a whole life.

The end.
edytowany przez Crochu: 04 kwi 2014
'It' (nie, tutaj This' ) will be a story about two 'teens' (nie, to jest zle uzycie slowa 'teens' - lepiej 'teenagers') - Mark and Sam (tutaj przydaloby sie dodac, ze oni sa bracmi). These young people had a moment of a 'glourious' (blad ortog.) 'famous' (zla czesc mowy, tu ma byc rzeczownik) after their adventure.
The day was 'a' (niepotr- a i tak nie masz rzeczownika do ktorego to 'a' by sie odnosilo. Lepiej napisac..It was a beautiful day.) beautiful. (brak przedimka) brothers went 'to' (nie, to jest zle slowo, tutaj ON) a bicycle trip to the ruins of an old castle. 'A' (zly przedimek - tutaj 'the' bo wiemy, ze chodzi konkretnie o wlasnie ten) castle 'has' (zly czas, musi byc przeszly, ale i tak zle slowo- od 'to be') (tu cos brak) an enormous size hundreds (cos brak) years ago, but now it is 'a' (niepotr) pretty tiny. When (brak przedimka) boys came 'at' (TO - you come to a place) the place, they 'get' (zly czas -) 'out' (mowimy OFF) 'of' (napisz tutaj 'ich') bicycles. Did they see anything suspicious? No, they 'aren't' (nie uzywaj takich slow, nie tylko kolokw ale i tak zle, 'did they?'-). Everything looked normal 'such' (to jest zle slowo - daj 'just') as always. Mark went to a once 'glourious' (ortog) tower. Suddenly he disappeared under (brak przedimka) ground. Scared Sam 'run' (zly czas - przeszly) to a place 'when' (zle slowo, tutaj 'gdzie') Mark fell down. When he looked down 'to' (niepotr) a hole he saw Mark and his face.
- 'Come down quickly - said Sam' (cos mi to nie pasuje - Mark jest 'down a hole' ale Sam do niego wola?).
Mark cautiously 'get' (zly czas) down to 'a' (nie, bo wiemy dokladnie o co chodzi to 'the') basement. It looked really old, a dust (dodaj tutaj slowo 'cloud') flew in the air. (przedimek) boys 'get' (zly czas) through to 'a' (niepotr)i strange and dirty items. They started to clean up (przedimek) few of these. 'An' (zly przedimek, wiesz konkretnie o co chodzi) ugly items really 'was' (jak masz 'items-l. mn, to trzeba czasownik l. mn) 'a' (niepotr) 'medieval's' (nie, wystarczy 'medieval) weapons! After some time they could 'recognized' (zly czas, dlatego, ze masz 'could'-modal - po nim recognise) 'a' (niepotr) most of them: swords, axes, crossbows, armours and a lot of 'others' (tu 'other') equipment. (przedimek) boys 'get' (zly czas) out of 'a' (zly przedimek) 'medieval's' (nie, tutaj 'medieval) armoury and came back as 'fast' (quickly) as possible. They told (ale komu?) what they discovered in (przedimek) house. 'A' (nie, tutaj masz konkretne osoby, to inny przedimek) parents called (przedimek) police and (przedimek) television.
(przedimek) brothers had 'an' (niepotr) 'intervievs' (ortog). Everyone flattered 'to' (niepotr) them, their courage was awesome. They also 'get' (zly czas) (brak przedimka) reward from (przedimek) 'president' (duza litera). They won't forget this for 'a' (niepotr) (daj slowo 'ich') whole 'life' (daj tutaj l. mn - bo ich bylo 2ch).

Masz problemy z tymi przedimkami (a, an, the). Postaraj sie ich 'pokonac'.
Dziękuję za odpowiedź. Z tym 'glorious' to nie wiem jak mogłem tak skaleczyć, dobrze wiem jak to się pisze, a do tego sprawdzałem tekst przed wysłaniem...
Słusznie jest mi wytknięte, że jest niespójność w tekście, imiona mi się pomyliły :) Praca ma mieć maksymalnie 250 słów, a ja lubię się rozpisać i stąd także pewne zagrania.
Poczytałem o 'a, an, the' i już (chyba) wiem jak się powinno te przedimki stosować. Wcześniej na intuicję podchodziłem, w liceum się zawsze jakoś udawało. Jak widać jednak bardzo tego nie ogarniałem ;)
Ogólnie rzecz biorąc jestem całkiem zadowolony. Myślę, że jeszcze ze 2-3 prace i będzie elegancko :)
Niestety nie potrafię rozszyfrować o co chodzi z pierwszym 'tu cos brak' :<
Dziękuję jeszcze raz.
edytowany przez Crochu: 07 kwi 2014
Crochu
....The castle used to be (1. tu cos brak) an enormous size hundreds (OF) years ago, but now it is pretty tiny.
Przeczytalam to jeszcze raz, i sama teraz sie zastanawiam co to ja myslalam w tym (1. tu cos brak). Chyba myslalam o 'OF" ale teraz cos mi ono nie pasuje. Uznaj zdanie za o.k.
Do tego ((...) hundred OF years ago (...)) doszedłem :) Cieszy mnie, że to pierwsze jest ok bo miałem zagwozdkę przez jakiś czas cóż to mogłoby być.. Niedługo wysmaruję nowy tekst i mam nadzieję, że tym razem nie będzie tyle błędów.

Zostaw uwagę