jak to powiedzieć?

Temat przeniesiony do archwium.
Witam,

Jak powiedzieć "najwyraźniej dana osoba musi już nie żyć żeby takie nagrania zostały upublicznione", czy może być "apparently one has to be dead so (in order to?) that kind of recordings were made public"?

Z góry dziękuje za pomoc i pozdrawiam :)
nie do końca

apparently one has to be dead to make that kind of recordings public (bez kontekstu to zdanie jest dwuznaczne, ale nie potrafie wymyśleć nic lepszego, możesz jeszcze spróbowac z come to light)
apparently one has to be dead to 'make' (tutaj trzeba jakies inne slowo) that kind of recordings public
Napisz to prościej.
eg
'It seems that this person is already dead if such recordings have been released to the public.'
edytowany przez grudziu: 04 kwi 2014

grudziu
Cytat: grudziu
Napisz to prościej.
eg
'It seems that this person is already dead if such recordings have been released to the public.'

Nie, to nie o to chodzi. Np. niektore piosenki Elvisa czy innych moga tylko byc upoblicznione wlasnie dlatego, ze Elvis juz nie jest z nami. (Chociaz niekotrzy ludzie jego widzieli i sa pewni ze zyje).
Emphasis jest na tym, ze osoba 'musi byc uznana jako martwa, zanim mozemy upubliczniac.'
Not knowing what the question was about, I shouldn't have jumped the gun.

Niektore piosenki Elvisa czy innych moga tylko byc upoblicznione wlasnie dlatego, ze Elvis juz nie jest z nami.>>>>

The same case is with M. Jackson.
chodzi mi dokładnie o taką sytuację jak opisuje Terri. Sorry, powinnam była to od razu sprecyzować.
Ktoś pokazuje jakieś nagranie, kogoś kto już nie żyje i chcę powiedzieć "I wish there was a video like this with X, but apparently one has to be dead to ??? that kind of recordings public" nie mam pojęcia co tam może być zamiast 'make'... 'release'? 'to publish that kind of recordings'?
edytowany przez justme33: 04 kwi 2014
for such recordings to appear/to be released
czyli "apparently one has to be dead for such recordings to be released"?
edytowany przez justme33: 04 kwi 2014
tak
albo (teraz mi przyslo do glowy) ... before such recordings can be released
o, świetnie! dzięki :)
Temat przeniesiony do archwium.