Tryby warunkowe 0,1,2

Temat przeniesiony do archwium.
Mam takie zadanie:
Przetłumacz na język angielski podane w nawiasach fragmenty, tak aby otrzymać logiczne i gramatycznie poprawne zdania. Wymagana jest pełna poprawność ortograficzna wpisywanych fragmentów zdań. Uwaga! W każdą lukę możesz wpisać maksymalnie cztery wyrazy.
1 If I ____________come home_____________ (przyjdę do domu) late, _______my mum will be__________________ (moja mama będzie) angry with me.
2 ________If I find_________________ (Jeśli znajdę) his phone number, __________I will call him_______________ (zadzwonię do niego).
3 If people eat too much junk food, they _________put on________________ (tyją).
4 ______If I were you___________________ (Na twoim miejscu), I would buy this hat.
5 If the weather ___________is______________ (jest) good, I always ____ride a bike to school_____________________ (jeżdżę do szkoły rowerem).
6 Hurry up! If you _________walk slowly________________ (będziesz szedł wolno), you’ll miss the bus.

I mam pytanie czy dobrze uzupełniłam? Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź :)
3 put on ...? czegoś brakuje
reszta ok
Przepraszam, że dopiero teraz, dziękuję, to będzie,,put on weight". A mam jeszcze takie zdanie: ,,Jeśli potrafisz żonglować, możesz pracować w cyrku.'' to będzie zerowy tryb według mnie, bo to jest oczywistość, że w cyrku się żongluje, tylko zastanawiam się, jak to wytłumaczyć osobie, która uważa że będzie pierwszy tryb, bo może pracować, ale nie musi
albo tak bo ZAWSZE osoba, która potrafi żonglować może( ma możliwość) pracować w cyrku
to może być 0 lub 1 - zależy, czy mówimy ogólnie 'jeśli umie się zonglowac' (0), czy mowimy do konkretnej osoby (1).
a no właśnie, a na przykład zdania: ,,Jeśli będziesz podróżował do Chin, będziesz potrzebował paszportu." zerowy, jeśli mówimy ogólnie, bo zawsze jest potrzebny paszport lub pierwszy, jeśli mówimy do konkretnej osoby i ,,Jeśli ona będzie spać w namiocie, będzie potrzebować śpiwora." pierwszy, bo niekoniecznie będzie potrzebować śpiwora, to nie jest prawda ogólna czy dobrze myślę czy tu też może być zerowy?
zdanie o Chinach wyraznie dotyczy przyszlosci, wiec 1
a te drugie zdanie o namiocie też tylko 1?
to drugie zdanie moze byc albo 1 albo false conditional, pierwsze tez
jezeli wiemy, ze to, co jest po if, JEST prawda, to mozna w obu czesciach uzywac wszystkich czasow i to jest false conditional

jezeli przyszla wczoraj, to jutro sobie pojdzie
ok, dziękuję
edytowany przez Karolinaa01: 01 maj 2018
Temat przeniesiony do archwium.