tha last part :) please...

Temat przeniesiony do archwium.
Hej !
To już ostatnia część mojego listu. Błagam sprawdzcie mi błędy. Dziękuję pieknie !

Tomek and me stole a bit food. Two sandwiches, two apples and a piece of cake. When Karol found out about this he commanded his manservant to pack up some food for us. Not only sandwiches and apples but some chicken and hard-boiled eggs also. I was very satisfied. Karol asked me that I would like samething else. To full happiness lacked me only a bit of flowers. Around us were a lot of different kinds flowers. There was only one trouble: What would the head gerdener do if they were picked ? The main gardener – Maciek hadn’t a good relationship with Karol. He was bossy and Karol wasn’t keen on him. The gardens belong to Karol and Maciek bossed about it and conform others. Karol allowed me to pick all the flowers I want and openly, not afraid Maciek, he told him about this. In addition the employer suggested that he might look for another position. That moment was decisive for Karol. Maciek was red with anger. After the moment that bad woman came and hurried Karol up to make the speech but he objected. He started to have our opinion all in all. Karol had been obedient any more. He profited the self-confidence and began to be happy. We didn’t stay at that stupid speech. We come back to Tomek.
We are happy that we have here somebody who is close to us and nice. We will take care of each other and care about the flowers in our garden to be more and more beautiful.
We are waiting for the message from you impatiently. And maybe do you want to go here and meet Karol ? Please, write soon...

Tłumaczenie:
Ja i Tomek ukradliśmy trochę jedzenia. Dwie kanapki, dwa jabłka i trochę ciasta. Gdy Karol się o tym dowiedział natychmiast nakazał swojemu służącemu zapakować trochę jedzenia dla nas. Nie tylko kanapki i jabłka ale też trochę kurczaka i gotowane na twardo jajka. Byłam bardzo zadowolona. Karol zapytał czy nie chciałabym czegoś jeszcze. Do pełni szczęścia brakowało mi tylko trochę kwiatów. wkoło było pewno kwiatów różnych rodzajów. Był tylko jeden problem: co zrobi główny ogrodnik gdy one zostaną zerwane ? Główny ogrodnik – Maciek nie miał zbyt dobrych stosunków z Karolem. On był bardzo władczy i Karol nie przepadał za nim. Ogrody należały do Karola a Maciek rządził się i podporządkowywał sobie innych. Karol pozwolił mi zerwać tyle kwiatów ile zachcę i otwarcie, nie bojąc się już Maćka powiedział mu o tym. Na dodatek jego pracodawca zasugerował że on może szukać innego stanowiska. Ten moment był decydujący dla Karola. Maciek był czerwony ze złości. Po chwili przyszła ta zła kobieta i pospieszała Karola do wygłoszenia mowy ale on się sprzeciwił. Wreszcie zaczął mieć swoje zdanie. Nie był już posłuszny każdemu tak jak kiedyś. Zyskał pewność siebie i stał się szczęśliwy. Nie zostaliśmy na tym głupim przemówieniu. Wróciliśmy do Tomka.
My jesteśmy szczęśliwi że mamy tu kogoś bliskiego i miłego. Będziemy opiekować się sobą nawzajem i dbać o kwiaty w naszym ogrodzie by były jeszcze piękniejsze.
Niecierpliwie czekamy na wiadomość od ciebie. A może zachciałabyś przyjechać i poznać Karola? Proszę napisz wkrótce...
Tomek and 'I' stole a bit OF food. ..chicken and 'also some' hard-boiled eggs.
Karol asked me 'that' (nie that - 'if' albo 'whether') I would like sOmething else.
'To full happiness lacked me only a bit of flowers' (cos to zdanie nie tak... To complete my happiness I needed only A FEW flowers.)
...What would the Head gArdener do..
..Maciek DIDN'T have a good relationship with Karol.
The gardens belongED to Karol and Maciek bossed 'about it' (bossed him about) and 'conform' (nie rozumiem tego) others. Karol allowed me to pick all the flowers I wantED and openly not afraid OF Maciek, he told him about IT.
After 'the moment' (lepiej 'this') that bad woman came and hurried Karol up to make the speech but he objected.
'He started to have our opinion all in all' (nie rozumiem tego)
Karol had been obedient 'any more' (nie, ...was not obedient anymore). He
'profited the' (nie rozmiem tego) self-confidence and began to be happy. We didn't stay FOR that stupid speech.
We are happy that we 'have here' (here we have) somebody who is close to us and WHO IS nice.
We are waiting (impatiently) for the message from you.
And maybe do you want 'to go here' (napisalas ...'isc tu' - lepiej przyjechac - 'come') and meet Karol?
Not only sandwiches and apples but some chicken and hard-boiled eggs also.

Not only THE sandwiches and apples, but ALSO some chicken and hard-boiled eggs.

Around us were a lot of different kinds flowers.
Around use, THERE were a lot of different kinds OF flowers.

The gardens belong to Karol and Maciek bossed...
The gardens belong to Karol, and Maciek bosses about THEM and MAKES others conform to his rules. (wszystkie informacje zawarte w liscie sa nadal aktualne, a wiec nie zmieniamy czasow)

Wreszcie zaczął mieć swoje zdanie. 'He started to have our opinion all in all'

He finally started speaking his mind.

He profited the self-confidence and...
He GAINED his confidence and...

We come back to Tomek.
We CAME back to Tomek's (house/place).

We are waiting for the message from you impatiently.
We are waiting impatiently for A message from you.

And maybe do you want to go here and meet Karol?
And maybe you would like to (chcialabys) come here and meet Karol?
oczywiscie cytrynka, wez pod uwage wczesniejsze uwagi terri, a na koncu zwroc uwage na moje
>Around us were a lot of different kinds flowers.
>Around use, THERE were a lot of different kinds OF flowers.

engee30, nie moze byc bez tego 'there'?
engee-
kochanie, dobrze, ze jestes-bo jak sam widzisz nawet ja wszystkiego nie zauwaze.
oczywiscie, ze moze, ale w szkolach jak pamietam na ogol preferuja uzycie 'there' (nawet jezeli w zdaniu na poczatku jest okolicznik miejsca, ktory to wlasnie umozliwia uzycie czasownika 'be' (czy innych) bez 'there')
Bardzo bardzo dziękuję wszystkim za pomoc !
Terri, Engee30 nie wiem czy pamiętacie taką historyjkę z nawiedzonym domem, mapą która leżała nad brzegiem rzeki, burzą... dostałam za nią bardzo dobrą ocenę. Błędów dzięki wam było mniej a ja sama heh nawet nie wiem jak ale miałam wtedy wenę i historia była naprawdę ciekawa. To była najlepsza praca w grupie i to też po części wasza zasługa. Dziękuję.
ja to doskonale pamietam, to byly moje poczatki na tym forum :)
ja tez ja pamietam.
dzieki za wyjasnienie :-)
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie

»

Pomoc językowa - Sprawdzenie