Proszę o sprawdzenie. pilne! :(

Temat przeniesiony do archwium.
Hej! Dostałam dzisiaj meilem zadanie z angola. potrzebne jest mi na jutro rano:( Mam trochę mało czasu bo spodziewam się dzisiaj gości. Starałam się coś z tym zrobić ale nie jestem pewna czy dobrze. Proszę o sprawdzenie.
1.Rozpoczynasz naukę w Londynie. Szukasz mieszkania i dzwonisz pod numer z ogłoszenia.
-Dowiedz się, czy oferta jest jeszcze aktualna => Hello, I found in newspaper your offer of rent a flat, is it actually?
-Zapytaj o rozkład i położenie mieszkania. => Where is situated this flat?
-Uzyskaj info i warunkach wynajmu => What are the conditions for rent this flat?

2. Od niedawna mieszkasz w nowym domu. Kolega z Anglii chce Cię odwiedzić.
-Poinformuj go, jak może do Ciebie dojechać. => (Jak mogę napisać: "Na dworcu wsiadasz do autobusu nr 52 i wysiadasz na 7 przystanku. Idziesz wzdłóż ulicy Przyjaznej aż do samego końca.")
-Opisz dokładnie wygląd domu i otoczenia. => My house is very big and I have a collosal garden with red and blue roses. In front of my house you can see a swimming-pool and a swing.
-Zapytaj, kiedy możesz się go spodziewać. => What time are you vizit to me?

3. Wprowadzileś się w Londynie do nowego mieszkania i przeprowadzasz remont.
-Dowiedz się od przyjaciół, czy mogą ci polecić dobrego malarza. => Can you recomend me a good painter?
-Spytaj ich, gdzie można nabyć tanie meble i sprzęt gospodarstwa domowego. => Please, tell me. Where can I buy a cheap furnitures and a household equipment?
-Poinformuj sąsiadów o zaplanowanym remoncie. => (Jak mogę napisać: "W przyszłym tygodniu planuje remont mieszkania. Mam nadzieje ze hałas nie będzie wam zbytnio przeszkadzał")

4. Przeprowadziłeś się z centrum Londynu na jego przednieście.
-Poinformuj angielskich znajomych o przeprowadzce. => (Jak moge napisać: "Niedawno przeprowadziłam sie na przedmiescia Londynu. Jest to bardzo ciche i fascynujące miejsce.")
-Podaj powody zmiany miejsca zamieszkania. => I hate a noise and in center of London is too many peoples.
-Zapytaj, czy odwiedzą Cię w najbliższy weekend. => Can you visite me on next week?

5. Postanowileś wynając mieszkanie w Londynie i idziesz do biura nieruchomości.
-Poproś o przedłożenie aktualnej oferty. => (Jak napisać? "byłabym wdzięczna za przedłożenie aktualnej oferty.")
-Poproś o dokładniejsze info na temat wybranego przez ciebie mieszkania. => Please tell me something more about this flat.
-Zapytaj o cenę. => What is price?

6.Odwiedzasz w Anglii kolegę, który właśnie wprowadził się do nowego domu.
-Opisz wrażenie, jakie wywarł na tobie jego dom. => His new house is very big and beautifoul. In frond of the house he have a colossal garden and swimming-pool. It's very nice.
-Opisz pomieszczenie, ktore podobało Ci się najbardziej. => IMO, more interesting was a kitchen, there is a big window with the view on the garden. whats more, he have nice pictures on the walls and antique furnitures.
-Podaj zalety posiadania własnego domu. =>In one's hause you can do what you want. You can listen to lout music and invite friends.

7. Studiujesz na uniwersytecie w Londynie. Udało sie Tobie znaleźć pokój w centrum. Opowiadasz o ty kolegom ze studiów.
-Opisz, w jaki sposób go znalazłeś. => I have seen an offer in newspaper. I make a call and I go thre.
-Zrelacjonuj pierwsze spotkanie z gospodynia tego mieszkania. => I was talking with an old but very funny lady. (Nie wiem jak powiedzieć: "Rozmowa byla mila i mam wrażenie że mnie polubiła")
- POwiedz, jaki regulamin obowiązuje wynajmującego w tym mieszkaniu. => I have to take a care for the flat and i can't make any party there. Off course i must pay a rent but it's quite cheap.

8.Przeprowadziłeś się z centrum Londynu na wieś.
-Opowiedz kolegom z pracy o przyczynie tej decyzji. => I hate a noise and polluted air. And I have enought it.
-Opisz zalety życia na wsi. => Living in a village is better. People living in a village are more healthy because there is a cleaner air.
-Opowiedz, co straciłeś wyprowadzając się z miasta => (jak moge napisac: " Niestety teraz mam daleko do kina, teatru i dyskotek. musze takze dojezdzac do szkoly.")

A z tymi dwoma zadaniami mam juz wiekszy problem, bo nie potrafie ich ani troche przetlumaczyc:P Gdyby ktos mial czas to bardzo prosze o pomoc.
1.Wymówiono Ci wynajem pokoju we wspólnym londyńskim mieszkaniu.
-Poinformuj znajomych o tym fakcie. ("Niestety wymówiono mi mynajem tego mieszkania, o ktorym wam ostatnio opowiadalam")
-Opisz, co doprowadzono do tej sytuacji. => ("Jak zapewne wiecie, mam wielu znajomych ktorzy lubią mnie odwiedzać. Niestety nie podobało się to moim współlokatorom")
-Opowiedz znajomym, co zamierzasz teraz zrobić => ("Myślę, że najlepszym rozwiązaniem będzie jeśli wynajmę na jakiś czas pokój w hotelu i poszukam innej oferty")

2. Dużo Anglików jest niezadowolonych ze swojego miejsca zamieszkania.
-Opowiedz im o swojej sytuacji mieszkaniowej. (I tu nie wiem o co chodzi. Mam im opisac po prostu jak ja mieszkam? Bo nie wiem czy dobrze zrozumialam)
-Opisz przyczyny uciekania ludzi z miast w Polsce. => ("Ludzie w Polsce uciekają od hałasu, zanieczyszczen i szukają spokojnych miesc by moc odpoczac i zrelaksować się")
-Jak wyglądają stosunki międzyludzkie w małej społecznosci? =? ("Mysle, ze ludzie w malych spolecznosciach darza sie wieksza sympatia i wzajemnie sobie pomagaja, Ponadto wszyscy przewaznie sie znają")

No i to by było na tyle:P Dziękuję za wszystkie odpowiedzi.
>potrzebne jest mi na jutro rano:( Mam trochę mało czasu bo spodziewam się dzisiaj gości.
Po pierwsze - zostawiasz to na ostatnia godzine, wiedzac, ze czasu nie masz
a po drugie, ja nie moge pomoc, bo tez spodziewam sie goscia (mojego ulubionego kochanka i jak sobie wyobrazasz, tez musze sie przygotowac i niestety tez nie mam czasu).
sorry, nie zauwazylam, ze niektore to zaczales sam tlumaczyc.
Mimo wszystko wymówka niezła - spodziewam się gości.
Po pierwsze nie zostawiam tego na ostatnia chwile bo napisalam przeciez kiedy to dostalam:P a po 2gie chociaz staralam sie to napisac. I moim zdaniem az tak malo nie zrobilam. Wiekszosc przetlumaczylam i mialam nadzieje ze chociaz przeczytacie i powiecie czy jest dobrze. Ale jak chcecie:P Dzieki

« 

Matura